29

februari 2022 29 pruttelen maar. Zodra de tomaten zacht zijn kun je ze nog even pureren met een staafmixer. Dit is niet noodzakelijk, maar maakt de saus wel mooi glad. Wel eerst even het knoflookteentje verwijderen. Breng op smaak met zout en peper. Scheur tot slot wat blaadjes basilicum en roer ze door de saus. Dan de balletjes. Rasp je kaas met een fijne rasp. Doe de kaas in een ruime kom en breek het ei erboven. Roer dit door. Wat je wilt hebben is een mengsel waar je nét balletjes van kunt draaien. Het mag dus nog een beetje plakkerig zijn en moet vooral niet te droog zijn. Als je mengsel van ei en kaas meteen al vrij droog is, omdat je bijvoorbeeld veel kaas hebt en een klein ei, doe er dan een tweede ei bij en voeg daarna bloem toe tot je de juiste consistentie hebt. Maar meestal zal je kaas-ei mengsel in het begin te nat zijn. In dat geval voeg je geen tweede ei toe, maar begin je meteen met het toevoegen van bloem. Als je mengsel goed is, breng je het op smaak met een beetje peper. Zout is niet nodig, omdat kaas van zichzelf al vrij zout is. Verhit in een hapjespan een laagje olie van ruim een centimeter. Vorm nu balletjes ter grootte van een flinke knikker en leg ze een voor een in de olie. Bak ze tot ze goudbruin zijn. Dit moet niet té hard gaan, omdat ze wel de tijd moeten krijgen om van binnen te garen. Als de balletjes mooi goudbruin zijn, neem je ze met een schuimspaan uit de pan en laat je ze even uitlekken op wat keukenpapier. Serveer ze in porties of op een grote schaal, maar altijd óp de tomatensaus. Als je de saus over de balletjes schept, verliezen ze hun knapperigheid. Garneer met basilicum. Buon appetito, oftewel lekker ite! Ester van Baarle

30 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication