13

Recept preitaart Maak een deeg van: 150 gr bloem 75 gr boter 1 ei 1 lepel olie snufje zout Kneed bovenstaande ingrediënten tot een bal en laat het een uur in de koelkast rusten. Voor de vulling: 4 saucijzen (varkens- of rundvlees) 1 kilo prei kaas (bij voorkeur Tynjetaler) melk, boter en meel voor een béchamelsaus 2 eieren ½ citroen Haal het velletje van de saucijzen en bak ze al prakkend kruimelig in hun eigen vet in de koekenpan. Als het vlees gaar is niet langer verwarmen en laten afkoelen. Snij de prei in stukjes, ook het groene gedeelte kan voor een groot deel gebruikt worden. Kook het in ongeveer 10 minuten in ruim water met wat zout. Gebruik 1 soeplepel van het vocht voor de béchamelsaus. Giet het af en laat het goed uitlekken. Maak een béchamelsaus, smelt 25 gram boter in een pan, voeg ongeveer evenveel bloem toe. Als de bloem opgenomen is door de boter een soeplepel van het preiwater toevoegen en daarna nog evenveel melk, blijven roeren tot het een mooie dikke saus is geworden. Is het te dik dan nog wat melk toevoegen. Voeg het sap van een halve citroen toe en de 2 geklopte eieren. Doe een handvol gemalen kaas door de saus en voeg tenslotte de prei toe en roer het goed door elkaar. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik (ongeveer 25 cm doorsnee) in, breng een laagje boter aan + bestuif het met meel. Rol het deeg uit en bekleed daarmee het bakblik. Prik gaatjes in het deeg met een vork. Bedek het deeg met het vlees en doe er daarna de preisaus op. Rasp kaas over het geheel en zet het 45 minuten in de oven. Serveer de preitaart met een sla die aangemaakt is met een vinaigrettesaus. Dit is één van de recepten van Tusken tsjerke en kroech (Tjerkje Postma) mei 2015 Mandeguod 11

14 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication