Recept van Tusken Tsjerke en Kroech Spaghetti Bolognese, naar recept van Nigel Slater uit zijn Keukendagboek, 2005 Ingrediënten: Boter Stukjes pancetta of gerookt spek Middelgrote ui Knoflook Wortel 2 stengels bleekselderij 100 gr champignons 2 laurierblaadjes 400 gr runder- of lamsgehakt 2 dl fijngehakte tomaten of passata 2 dl rode wijn 2 bouillonblokjes Nootmuskaat 2 dl volle melk of slagroom Spaghetti of tagliatelle Geraspte Parmezaanse kaas Smelt boter in een pan met een stevige, vlakke bodem, roer spekblokjes erdoor en bak ze een minuut of vijf uit. Pel ui en knoflook, hak ze fijn en roer ze door spek. Schrap wortel, snij bleekselderij en champignons, hak ze fijn en doe ze ook in de pan. Laurierblaadjes er tussen en 10 minuten op laag vuur laten pruttelen. Draai het vuur hoog, doe het gehakt in de pan en breek het met een vork in fijne stukjes. Roer pas weer als het gehakt bruin is aan de onderkant, doe dit tot al het gehakt bruin is. Roer tomaten, rode wijn, bouillonblokjes, nootmuskaat met zout en peper erdoor. Laat saus aan de kook komen en draai het vuur dan zo laag mogelijk, het mag niet borrelen. Deksel schuin op de pan, saus één tot anderhalf uur laten sudderen, roer af en toe en controleer of er voldoende vloeistof in de pan zit: saus mag niet te droog worden. Roer er beetje bij beetje melk of slagroom door en laat nog 20 minuten sudderen. Kook ondertussen de spaghetti of tagliatelle. Serveer met Parmezaanse kaas. Voldoende voor 4 personen. Buon Appetito! Anna Christien Piebenga juli-augustus 2015 Mandeguod 43
46 Online Touch Home