september 2021 55 Ik denk niet dat er rijstgerechten bestaan waar meer over gebakkeleid wordt dan over risotto. Nu ligt het sowieso nogal in de aard van de Italiaan om van ieder gerecht de versie van zijn moeder de beste te vinden, maar ook de regio’s onderling, en zelfs buurdorpen kunnen flink van mening verschillen over hoe je een bepaald gerecht nu eigenlijk hoort te bereiden. En dan komt bij risotto de garing ook nog eens heel precies en zijn de meningen verdeeld over welke rijst je het best kunt gebruiken. Met andere woorden: dat er nog nooit een oorlog over gevoerd is mag een wonder heten. En dan ga ik, vreselijke cultuurbarbaar die ik er ben, ook nog een Friese twist aan ’t gerecht geven. Overigens doe ik dat alleen door een Friese kaas te gebruiken in plaats van Gorgonzola. Valt mee, zou je zeggen. Maar ik ben inmiddels vaak genoeg in Italië geweest om te weten dat dit soort modificaties doorgaans niet gewaardeerd worden. Maar hé, we zijn hier in Fryslân, niet in Italië. Kan ons het schelen! De kaas die ik gebruik is Bleu de Wolvega. Een halfhard blauwschimmelkaasje. Google is heel behulpzaam bij het vinden van verkooppunten, maar als je geen zin in het gedoe hebt, of je krijgt Italianen te eten, dan kun je natuurlijk ook gewoon Gorgonzola gebruiken. Ik gebruik de rijst Carnaroli. Die is niet altijd even gemakkelijk te krijgen. Arborio is een prima alternatief en is bij nagenoeg iedere supermarkt te krijgen.
56 Online Touch Home