62

62 Mandeguod Kerstkookkunsten vanaf It Hi… o nee, de Tryntsjebuorren Tja, hoe moeten we deze rubriek nu gaan noemen? Sinds een paar weken woon ik niet meer aan It Hiem en zelfs niet meer in Mantgum. Mijn gezin en ik zijn verhuisd naar Boazum. Da’s gelukkig wel dicht bij Mantgum. Verder wijkt de column deze maand ook op een andere manier nog een beetje af. Geen Fries/Italiaans gerecht deze keer, maar een bijzonder dessert voor na het kerstdiner. Het is een nagerecht waarmee ik eens deelnam aan een kookwedstrijd georganiseerd door een bekende producent van japanse sojasaus. Ik werd tweede en dat zit me natuurlijk nog steeds een beetje dwars. Neemt niet weg dat het een ontzettend lekker toetje is. Heb je geen ijsmachine? Zet het mengsel dan in een bak in de vriezer en roer het om het uur even door met een vork. Dan komt het ook goed. En laat je niet afschrikken door het gebruik van sojasaus in een zoet gerecht, denk aan de populaire karamelzeezoutcombinatie. Zo werkt dit ook. Sojasauskaramelijs met sesamsojakletskop Dit heb je nodig: Voor het ijs: 225 g kokosbloesemsuiker of bruine basterdsuiker 1 dl water 7 dl slagroom 4 dl melk 6 eidooiers 2,5 eetlepel Japanse sojasaus Voor de kletskoppen: 60 gram ongezouten boter 150 gram lichtbruine basterdsuiker 2 eetlepels water 60 gram bloem 60 gram pinda’s 2 eetlepels sesamzaad 1 eetlepel Japanse sojasaus Snufje zout Voor de garnering: een beetje zwart sesamzaad (optioneel)

63 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication