35

“HET WERD ME SNEL DUIDELIJK: ALS IK MIJN PERSONEEL WILDE BEHOUDEN, MOEST IK ZE VRIJE TIJD BIEDEN” werkweek, maar meer gefocust en productiever als ze hier zijn. Het ziekteverzuim is afgenomen en in die drie vrije dagen rusten ze echt uit. Zowel zij als wij willen niet meer terug naar de oude situatie. We hebben vrolijker en betrokkener personeel en kunnen weer gewoon groeps-aanvragen aannemen en alle tafels dekken, want het personeelstekort is verleden tijd.” STAFF HOUSING Dat is natuurlijk niet alleen te danken aan deze ene maatregel. Sinds een half jaar biedt Vinkeles haar restaurantpersoneel ook drie maanden gratis huisvesting aan. “Woonruimte vinden is een uitdaging hier in de stad. Bovendien merkten we dat mensen die langer dan drie maanden in dienst zijn, meestal een jaar of langer blijven. Die eerste maanden zijn cruciaal voor de binding, dus geven we ze wat stabiliteit in de vorm van een kosteloos verblijf in onze personeelsaccommodatie.” VIJF TIPS VOOR PERSONEELSBINDING Naast de vierdaagse werkweek en woonruimte doet Vinkeles méér om personeel te vinden en te binden. Jurgen heeft vijf tips waar ook jij je voordeel mee kunt doen. 1. Maak het aantrekkelijk om bij jou te werken “Wij bieden een Swapfiets aan, betalen mee aan de zorgverzekering en bezuinigen niet op teambuilding en uitjes. Zo zetten we de achterdeur dicht en hoeven we minder vaak te werven.” 2. Zorg voor goede onboarding “Collega’s die elkaar onderling helpen en managers die regelmatig checken of iemand zich thuis voelt, vinden wij erg belangrijk. Laatst hebben we ook een Quick Guide gelanceerd met info, tips & tricks. Wat zijn onze missie en visie? Waar zijn de toiletten en hoe meld je je ziek?” NOAB.NL 35 4. Heb aandacht voor mentale gezondheid “Momenteel zijn we bezig met een online hulp-app voor het personeel. Deze biedt de mogelijkheid cursussen te volgen en helpt bij zaken als financiële planning en timemanagement. Is er thuis iets aan de hand? Dan kun je met een psycholoog praten. Iedereen wil toch een werkgever die om ze geeft?” 5. Blijf bij de tijd “Zeker de jonge generatie wil zien dat je ontwikkelingen omarmt. Zo zijn wij bezig met een kosten- en tijdbesparend keukenmanagementsysteem, dat voor ons onthoudt welke wensen of voedselallergieën vaste gasten hebben. Ook werken we zo duurzaam mogelijk en gaan we voedselverspilling actief tegen. Dit werkt zingevend en motiverend.” 3. Neem ambitie en ontwikkelwensen serieus “Ook met trainingen, opleidingen en doorgroei houd je mensen blij. Wij proberen mensen altijd op posities neer te zetten waar ze ’t sterkst zijn. Zo hebben we drie allround koks die ooit bij ons in de schoonmaak begonnen zijn. En soms laten we iemand tijdelijk op een andere plek werken om iets nieuws te leren of ontdekken.” TRENDS EN ONTWIKKELINGEN

36 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication