0

BESTUUR Voorzitter: John van Ginneken Secretaris: Nancy Neefs Penningmeester: Lydia Bartels Pim Kokke Kelly van Genk Ralf Warmoeskerken Toon van Peperstraten Kyle Dictus Hedwig Kouters DE POTEINDER 29ste jaargang Nummer 98 Mei 2021 RE(D)ACTIEADRES poteinder@poteind.nl ACTIVITEITEN COMMISSIE Francien Herrijgers Tonny Monsieurs Suus van der Pijl Annie van Genk REDACTIE POTEINDER Marleen de Hoon Sabine Wirix Mike Jorissen Amke De Hoon Adje van Hassel Joeri Sannen WEBSITE EN E-MAIL www.poteind.nl info@poteind.nl ac@poteind.nl Buurtschap Poteind Buurtschap Poteind Buurtschap Poteind BANKREKENING Rabo IBAN: NL60 RABO 0160572193 FOTO COVER Thomas Buurstede

VOORWOORD We komen weer op gang! De avondklok is er af, de terrasjes zijn open en wanneer je tijdens een wandeling door Zundert de buurtgenoten spreekt, kom je erachter dat steeds meer mensen of hun naasten al oproepen krijgen voor de vaccinatie tegen COVID. Jawel, alles komt weer op gang! Er mag weer steeds iets meer! Uiteraard ben ik me er zeker van bewust dat de maatregelen nog van kracht zijn en die ook wel degelijk nageleefd dienen te worden, maar wat is het weer een stap in de goede richting allemaal! Ook Poteind mag weer op gang komen. De jaarvergadering heeft al digitaal plaatsgevonden en van Adje heb ik de hamer in ontvangst mogen nemen. Ook de knollen gaan de grond in, op dezelfde COVID-veilige manier als vorig jaar en geheel volgens alle maatregelen komt er met Hemelvaart een leuke wandeltocht aan voor alle buurtgenoten. Alles om elkaar weer even op veilige afstand toch te treffen en het gevoel met de buurt weer te versterken. Het Corso zelf komt hopelijk ook goed op gang. Op dit moment zijn daar nog geen concrete uitspraken over gedaan, maar het gaat zeker, al dan niet in aangepaste vorm, plaatsvinden. Zodra er iets bekend is wordt dit in onze app groepen, onze mails door Nancy en via de social mediakanalen doorgegeven aan jullie. En misschien net zo fijn om naar uit te kijken; zodra het kan zal er weer activiteit zijn in en rondom de loods en bezigheden met de buurt! Voorzichtig worden er genoeg plannen gemaakt en dat kan ons allemaal niet snel genoeg gaan. Hopelijk tot snel in goede gezondheid! Dan proosten we alsnog op mijn officiële voorzitterschap! Groeten, John van Ginneken

85 JAAR POTEIND Het is alweer 10 jaar geleden, dat we met ‘Op Stoom’ het jubileum 75 jaar Poteind vierden. Het waanzinnige boek ‘Prachtig Poteind’ kwam uit, met de historie van het begin tot aan 2011 uitgebreid beschreven in maar liefst 145 pagina’s. Nu bestaat de oudste Corso buurtschap van Zundert 85 jaar. Naast de gezelligheid kennen we veel primeurs: de allereerste eerste prijs in 1936, eerste fysieke prijs, het duwen werd geïntroduceerd in 1947 met ‘Bloemenkoningin’, het eerste vaandel in 1951 met ‘Donald Duck als muzikant’ en de eerste loods in plaats van een tent sinds 2019! Het oranje heraldiek bevat de ‘Bloemenkoningin’, net als de pot die verwijst naar de molen zonder wieken, waar Poteind haar naam aan te danken heeft. Totdat we zijn gaan bouwen in de loods, is er gebouwd op het Oranjeplein, waar de typerende kleur vandaan komt. Tot 2011 is de historie beschreven in het boek, maar wat kwam daarna? We mogen terugblikken op 10 mooie waren waarin Poteind na 2016 weer continu aan het stijgen is in de prijzen en waarbij er hard is gewerkt aan de loods Moleneind. Altijd prijs won zelfs een publieksprijs! Trots op de buurtschap die lekker op stoom is, laten we hopen dat we weer snel met een wagen naar de markt gaan en actief bezig kunnen zijn. Op naar nog meer mooie jaren in onze nieuwe loods!

MYSTERY DAHLIA Ook dit jaar is er bij Buurtschap Poteind een mystery dahlia in de knollen gekropen en is het weer de vraag bij wie de mystery dahlia in de tuin tot bloei gaat komen. Er zijn nieuwe knollen en de zakjes zijn weer goed gevuld. Wil je zelf meedoen? Of wil je je moeder, schoonmoeder of oma verrassen met Moederdag dan kan dit uiteraard ook. Bestel je zakjes knollen voor € 5,00 per zakje en steun Buurtschap Poteind. Bestellen kan via mysterydahlia@poteind.nl. Binnen de gemeente Zundert worden de zakjes gratis thuisbezorgd. Buiten de gemeente Zundert zijn de bezorgkosten € 5,00. Doe mee en wie weet win je ook dit jaar weer de eeuwige roem en een leuke prijs. WINTERWERK CORSOLOODS Ondanks dat we met weinig mensen in de loods aan de gang konden, is er toch nog een hoop werk verzet. Marte en Niels hebben de complete basis voor de elektra afgewerkt. Ook de stroom voor de kraanbaan en ventilator is aangelegd. Er is een ventilator aangeschaft die zo snel mogelijk aan de achterzijde van de loods geplaatst gaat worden. Verder is er veel opgeruimd en zijn veel punten van de to do list afgewerkt. De komende periode kunnen we hopelijk weer verder met de overige punten.

JAARVERGADERING De jaarvergadering was een bijzondere dit jaar. De vergadering was digitaal. Er waren geen opmerkingen over het bouwseizoen, de jeugdcommissie die niks heeft georganiseerd en een corso dat niet door is gegaan… Uniek aan deze jaarvergadering was dat we na een jaar, twee voorzitters in één vergadering hadden. Adje die voor de laatste keer de jaarvergadering heeft geopend en de nieuwe, kersverse voorzitter John van Ginneken heeft hem voor het eerst afgesloten. Adje, bedankt voor je 13 jaar inzet als voorzitter en totaal 17 jaar als bestuurslid! Op nog vele mooie avonden lassen, plakken, pappen, tikkie en feesten!

EEN DAG UIT HET LEVEN VAN… Hoi, mijn naam is Haas! Normaal gezien verstop ik de eieren bij ‘t Pannehûske, maar helaas was dat dit jaar ook nog niet mogelijk. Dus had ik wat anders bedacht! Eerst wilden de activiteitencommissie en ik een ‘meet and greet’ met mij of een Drive (B)ei langs de loods, maar omdat de Poteinders nogal van gezelligheid houden, wilden we ze niet weer naar huis hoeven sturen of op uur en tijd laten langskomen. De eieren langs brengen was daardoor een betere optie! Mijn dag begon bij Marli en Liv, in Wernhout, want uiteraard wil ik er goed uit zien, dus heb ik de beste visagie geboekt voor deze belangrijke dag! Daarna hebben we Resie gesproken, maar ik ben helemaal vergeten om haar veel succes te wensen bij het afzwemmen… hopelijk heeft ze haar diploma! We zijn daarna bij alle kinderen langs geweest waarvan de ouders een mailtje hadden gestuurd. Bij Sieb en Teun werd ik al opgewacht met hun buurjongen en loge Vic. Daarna heb ik met ze in het speeltuintje gespeeld voordat ik snel weer verder moest. Ik kreeg onderweg allemaal knutselwerkjes zwaaide iedereen naar me! Ik voelde me echt beroemd. Er waren ook een paar opa’s en oma’s die op de foto wilden, voor de kleinkinderen! Die mensen heb ik het memoryspel van Poteind gegeven, zodat de kleinkinderen weten uit welke buurt deze hippe Haas komt hé, haha! Wat krijg je trouwens een honger zeg, op de drukste dag van het jaar! Maar even snel een pauze ingelast bij Café Grensgeval en ook daar weer op de foto. Ik ben zelfs op de socials gezet door Jos! Ik word influencer denk ik… #colab #werbung #advertorial ja, dat lijkt me wel wat! Daarna heb ik nog voor J’Lano en Faylinn paaseieren thuisgebracht bij Inge en Kyle, want ook J’Lano was afzwemmen… Hopelijk zie ik iedereen volgend jaar wel en hopelijk dan weer met z’n allen in de zon na het zoeken. Het weekend goed inluiden met alle ouders in het zonneke op het terras bij de speeltuin. Het is anders en ik miste sommige kinderen wel, maar al met al een hele leuke dag! Bedankt aan alle ouders en kinderen voor de gastvrijheid! Houdoe en tot de volgende eej!

AARDBEIENFEESTEN Vorig jaar werd er vol goede moed geschreven dat we van het jaar waarschijnlijk wél normale Aardbeienfeesten zouden hebben. Niks blijkt minder waar. Aardbeienfeesten gaat dit jaar weer niet door, althans niet op de originele datum. Er is een kleine hoop dat, wanneer voldoende mensen gevaccineerd zijn en overheid de regels voldoende versoepeld, alsnog de Aardbeienfeesten plaats vinden, eventueel in aangepaste vorm. Mocht er meer bekend worden, laten we jullie het gelijk weten! CORSOQUIZ 2021 Weet jij meer over Corso dan de mensen om je heen? Zou jij zonder twijfel alle vragen die gesteld kunnen worden correct beantwoorden? Dan is het helemaal iets voor jou om mee te doen aan de Corsoquiz van 2021!! Ja, buiten dat we iets gaan doen voor Corso dit jaar zal de quiz ook weer worden gehouden in het najaar. De precieze datum zal nog volgen maar bereid je alvast goed voor.

SPONSOR IN THE SPOTLIGHT A.R. Constructie Ingevuld door: Allard Raats Functie: Directie Vertel iets (algemeens) over het bedrijf. Wij zijn een constructie/machinebouw bedrijf gevestigd in Achtmaal, van oorsprong voornamelijk actief in de stallenbouw maar inmiddels meer gericht op bedrijfsloodsen voornamelijk in de agrarische sector. Wat doet je bedrijf? Wij maken en monteren complete bedrijfsloodsen inclusief beplating. Het maken en aanpassen van (landbouw) machines . Het maken van betonkelders.

Waarom sponsor je buurtschap Poteind? Wij sponsoren buurtschap Poteind omdat wij een goede band hebben gekregen met het bestuur tijdens het bouwen van de loods. Voor welke specialisaties moeten de Poteinders echt naar jouw bedrijf komen? Vervangen van asbest daken door sandwichpanelen.

BUURTGENOOTJES Monica Freitas van den Bemd Bijnaam: Moni Leeftijd: 28 Hobby’s: Flobertschieten, skeeleren, bier drinken met vrienden Favoriete vette hap: Kroket en kaassoufflé Bezigheden in de tent / op het veld: Alles behalve lassen Ik steek graag een pomponneke met: Suus Mooiste corsomoment: Als de wagen de tent of loods uit rijdt. Grootste blunder in de tent / op het veld: Een emmer lijm laten vallen Mooiste corsowagen van Poteind: Naar de markt Mooiste corsowagen ooit: Iguana in(ter)action Als corso niet bestond dan: Is het een saaie zomer Wie is de volgende?: Erik van den Bemd

HEEFT U NOG OUD IJZER? Heeft u nog oud ijzer? Gooi het in onze oud ijzer bak te vinden bij de loods. Dat zal een mooi centje opleveren voor de buurt!

BUURTGENOOTJES Erik Braat Bijnaam: Meeste mensen noemen me Braatje, maar een klein groepje noemt me ook Pekka. En tijdens het corsoweekend word ik ook vaak voor Adje uitgemaakt. Leeftijd: 50 en ik heb de beroemde Abraham al gezien. Hobby’s: De hobby die het meeste tijd kost is zeker knutselen, ‘s winters aan carnavalswagens en ‘s zomers aan corsowagens. De laatste 20 jaar ook aan ons oneindig knutsel-project aan de Aartsberg in Achtmaal. Daarnaast nog een beetje sporten. Zwemmen, fietsen en lopen en dat probeer ik te combineren door de triatlon-sport uit te oefenen, een aantal keren per jaar. Favoriete vette hap: Zonder twijfel een Frikadelletje Speciaal Bezigheden in de tent: Van alles en nog wat, maar grotendeels loop ik tijdens de bouw van de wagen bij de constructie en de bewegingen een beetje in de pad. Ook probeer ik altijd op één van de Marathon Dagen een aantal uurtjes te speedpappen en natuurlijk mag ik tijdens het corsoweekend het steekhok onveilig maken. Ik steek graag een pomponneke met: Ik heb het geluk dat ik met bijna iedereen een pomponneke kan steken tijdens het corsoweekend omdat ik het hele weekend rondhang in het steekhok. En er zijn echte kliekjes die elk jaar samenkomen om bij te buurten en hun steentje bij te dragen, echt fantastisch om overal en met iedereen bij te kunnen buurten. Maar ik zoek zeker 1 keer in het weekend het kliekje op bestaande uit Richard van Lieshout, Tommeke Huijbregts & Co Naalden. Elk jaar komen ze helpen, zoeken ze elkaar op en gaan dan altijd door tot het bittere eind en de laatste dalia is gestoken. Fantastisch als je op je tandvlees loopt en dan bij die mannen kunt

aansluiten en op je gemakje een blommeke te steken. Lekker bij buurten over alles en niks, oude koeien uit de sloot halen, maar met name Richard ontpopt zich altijd als een echte “storyteller” op de zware momenten (soms zelf met hulp van zijn dikke duim). Mooiste corsomoment: Afsluiting Corso 2011, tezamen de gehele corso gemeenschap op de veiling. De halve buurt op de wagen ‘op Stoom’ en de rest van Poteind die er niet meer bij konden rond de wagen. Waarbij Lars van Hassel de show stal met zijn grootste hit ‘bigger than America’. Ik was ergens op een ladder geklommen en kon de hele veiling overzien en maakte me halverwege zelfs zorgen over het toen nieuwe onderstel of die het wel zou houden onder het gespring, gehos en gefeest of de wagen. Grootste blunder in de tent: 2010, Bij de opbouw van de wagen Move, een ‘short-cut’ genomen in de constructie en de beweging van een aantal vissen op een gemakkelijkere manier aangestuurd, dan volgens de officiële tekeningen van Toine Verheijen. Tijdens de generale repetitie bleek dat die groep vissen toen de andere kant op draaide dan de rest. We moesten de complete set afbreken en opnieuw opbouwen, wat weer wat extra uurtjes en de benodigde bloed, zweet en tranen kostte. Mooiste corsowagen van Poteind: Lastige vraag omdat ik de jaren 80 niet heb meegemaakt waarbij er een aantal fantastische wagen uit de tent van Poteind kwamen. Voor mijn persoontje is het op dit moment toch “de nieuwe kleren van de keizer”, de ideale combinatie van corso met een mengeling van carnaval. Maar ik hoop dat we in de komende jaren een nieuwe kandidaat uit de loods kunnen toveren. Mooiste corsowagen ooit: De Tijger (Moeders Kroost) van Klein Zundertse Heikant Als corso niet bestond dan: Dan had ik wellicht wat grotere carnavalswagens gebouwd en was misschien ons stulpje in Achtmaal al wat verder af geweest. Wie is de volgende? Aangezien hij nu ontheven is van zijn officiële voorzittersfunctie, wil ik graag Adje van Hassel voordragen.

VAN DE BESTUURSTAFEL... Bestuurswisseling De aankomende bestuurswisselingen waren al bekend, maar na de jaarvergadering zijn ze officieel: • • • • • Adje van Hassel, Kirsten Nouws en Bas Havermans verlaten het bestuur. Hedwig Kouters en Kyle Dictus treden toe tot het bestuur. John van Ginneken volgt Adje van Hassel op als voorzitter. Kyle Dictus volgt John van Ginneken op als bloemenman en aanspreekpunt bloemenveld Hedwig Kouters gaat Lydia Bartels ondersteunen bij het penningmeesterschap en zal het stokje van Lydia in de toekomst overnemen Namens het bestuur bedanken wij Adje, Bas en Kirsten voor de inzet en energie die ze in de buurt hebben gestopt. Als de regels het weer toelaten dan nemen we op gepast wijze afscheid van jullie met de hele buurt. Klussen in de loods Onze Corsoloods is al mooi, maar aan de binnenkant is de loods nog niet af. In het najaar, waarschijnlijk na kindercorso 2021, willen we dan ook beginnen met het aanleggen ven een betonvloer in de kantine, keuken en wc’s. Na het storten van de vloer zullen we dit gedeelte in gaan delen door middel van wanden. Alle hulp is tegen die tijd weer welkom!! We houden jullie op de hoogte wanneer we starten.

Corso 2021 Het corsojaar 2021 wordt anders dan anders. We weten op dit moment nog niet precies in welke vorm Corso Zundert plaats vindt. Als de Raad van Buurtschappen en Stichting Corso Zundert hierover een definitief besluit neemt dan zullen we als buurtschap snel moeten schakelen. Wij zijn op verschillende fronten al aan de voorbereidingen begonnen (zo ver het kan), zodat we meteen kunnen starten bij een keuze. Een ding is zeker… Vanaf juni gaan we hoe dan ook aan de slag!! We houden jullie op de hoogte via onze social media kanalen. Tot van de zomer in de loods om te bouwen, sjouwen, borrelen en buurten Op naar een zomer vol plezier en vertier!

CORSOWAGENS OF ALTERNATIEF CORSO? Corsowagens of Alternatief Corso? Nog steeds speelt Corona ons parten. Wie had dat een jaar geleden gedacht? Maar waar vorig jaar Corso Zundert al snel werd afgelast gaat dit jaar Corso 2021 door! Werkgroep In december is er, in samenwerking met Stichting Corso Zundert, door de buurtschappen een werkgroep gestart om te kijken wat de mogelijkheden voor Corso 2021 zijn. De werkgroep bestaat uit bestuursleden van buurtschappen, corsobouwers, ontwerpers, leden van het bestuur en commissies van Stichting Corso Zundert. De werkgroep had éen belangrijk doel: Corso 2021 moet doorgaan, in welke vorm dan ook. Vanuit dat doel is de werkgroep aan de slag gegaan. Al heel snel werden er via digitale bijeenkomsten grote sprongen gemaakt. Er werd voor het corso 2021 een doelstelling vastgesteld: Het bouwproces en resultaat moet voor en door de Corsobouwers zijn, wat de saamhorigheid van Corso Zundert laat zien en versterkt! Niets doen is geen optie De werkgroep bedacht een hele hoop scenario’s die stuk voor stuk tegen het licht werden gehouden. Hierbij werd afgesproken dat niets doen geen optie was. Maar wat dan wel? Het uitgangspunt voor Corso 2021 blijft corsowagens bouwen. Mocht de buurtschappen vanwege de maatregelen omtrent corona niet op tijd of niet verantwoord kunnen beginnen aan een corsowagen dan komt er een Alternatief corso. De beslissing tussen de keuze Corsowagens en het alternatief corso kan vallen op verschillende momenten. Natuurlijk zijn de Stichting en buurtschappen afhankelijk van de maatregelen die de landelijke en plaatselijk overheid op- of afschaalt. Het uiterste beslismoment ligt op 31 mei.

Alternatief Corso Mocht er een alternatief corso komen dan zal dit in het teken staan van Corona. Maar dan wel op een manier die bij Corso Zundert past. Er komt een thema dat aansluit bij de behoefte aan elkaar weer te zien, omhelzen en samen plezier te maken. Een corso dat social distancing, veroorzaakt door corona, op een creatieve manier aan de kant zet, door middel van het thema KNUFFELS! Dus hou je oren en ogen open de komende weken, wat de beslissing wat we gaan doen kan ieder moment vallen. En daarna willen we zo snel mogelijk met elkaar starten om te knallen in 2021. Namens Buurtschap Poteind heeft Adje van Hassel plaats genomen in deze werkgroep. Hij was een van de kartrekkers van deze werkgroep. Waarvoor dank! Zundert 500 De ontwerpers van Zundert 500 en het bestuur hebben besloten om Zundert 500 dit jaar niet te bouwen. Dit vanwege de korte tijd die we hebben in de voorbereidingen, maar nog belangrijker de onzekerheid of we wel met bewegers in de schildpadden mogen zitten (1,5 meter regel). Het bestuur heeft de ontwerpers dan ook opdracht gegeven om een nieuw ontwerp te maken voor 2021. Een ontwerp dat schaalbaar is indien dit nodig mocht zijn. Huidig ontwerper Jan Bosma heeft zich teruggetrokken as ontwerper. Hij vindt dat de jeugd de kans moet krijgen en daarom zullen Loek Bastiaenen en Joeri Sannen aansluiten bij Erik van Elsacker en Dean Lahaije. In september 2021 gaan bestuur en ontwerpers in overleg wat te doen met het ontwerp Zundert 500. Ook voor het eventuele alternatief corso worden plannen gemaakt hoe hier mee om te gaan en hoe de ontwerpen tot stand kunnen komen. Als hier meer informatie over is dan laten we het jullie weten.

VRIJWILLIGE BIJDRAGE EN SPONSORING Corso 2021 gaat door! Hoe en wat precies is nog niet duidelijk, maar er gaat de eerste zondag van september in ieder geval iets gebeuren. Daarom willen we ook dit jaar weer langskomen voor de Vrijwillige bijdrage en voor de sponsoring. Hiermee kunnen we eventueel onze corsowagen, vaste lasten en andere activiteiten financieren. Ook dit jaar is voor onze buurtschap weer een financieel jaar vol vraagtekens… Daarom kunnen we uw hulp goed gebruiken! Wil je ons helpen maak dan alvast je vrijwillige bijdrage over per bank: IBAN NL60 RABO 0160572193 Vergeet hierbij niet uw naam en adres te vermelden! ALVAST BEDANKT Onze sponsorcommissie zal met de sponsoren persoonlijk contact opnemen!

POTEIND VLAG Bent je nog niet in het bezit van een Poteind vlag, of is je vlag aan vervanging toe? Bestel dan snel je Poteind vlag via secretariaat@poteind.nl Kosten: € 15,- per vlag.

KLEURPLAAT

1 Online Touch

Index

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
Home


You need flash player to view this online publication