11

Z Gerealiseerd 2018-2019 Fooddesk Fooddesk is een menumanagementsysteem waarin onze menu’s beheerd worden. De basis is een uitgebreide ingrediëntendatabase, gekoppeld aan onze leveranciers en voorzien van alle allergenen- en calorieën-info. Dit geeft onze chefs de mogelijkheid om op een slimme en efficiënte manier menu’s samen te stellen. Tegelijkertijd wordt er vanuit Fooddesk gecommuniceerd naar klanten over zowel het aanbod als over allergenen en voedingswaarden. Het Fooddesk-verhaal is gestart in het Restaurant van Den Bell en wordt verder uitgerold over andere exploitaties. Vegetarisch project EY Onder begeleiding van onze partner EY, rolden we in 2019 een ‘vegetarisch project’ uit over heel Sense. Het uitgangspunt is de overtuiging dat een verminderde vleesconsumptie essentieel is in een duurzame en toekomstgerichte omgang met voeding. Daarnaast is de kwaliteit van het vegetarische aanbod cruciaal in de slaagkansen van dit verhaal. Met andere woorden: om klanten vaker voor het vegetarische alternatief te laten kiezen, moet het aanbod excellent zijn en het niveau van een uitgedroogde vegetarische burger overstijgen. Hiertoe hebben we met een uitgebreide groep van chefs een aantal signatuur-vegetarische gerechten ontwikkeld, onder de deskundige begeleiding van onze chef in de Heerlijckyt van Elsmeren, waar het vegetarisch koken al jarenlang op topniveau wordt neergezet. Dit heeft geleid tot een vegetarisch kookboek waar alle locaties intussen uit putten. In onze buurtrestaurants is het dagmenu sinds de zomer van 2019 elke eerste dinsdag van de maand vegetarisch. We hebben hierover naar onze eindklant bewust niet gecommuniceerd, omdat we vinden dat het eten zelf overtuigend moet zijn, niet de communicatie erover. Gratis kraantjeswater in elke locatie Al vele jaren bieden we de klanten van onze buurtrestaurants gratis kraantjeswater aan. In 2019 hebben we beslist dit door te trekken naar al onze exploitaties. Overal waar u in onze Sense-exploitatie komt, is er gratis kraantjeswater ter beschikking. Artisanaal lokaal (duurzame catering) We willen Catering met Sense, onze cateringploeg, in de komende periode sterk ‘verduurzamen’, zowel wat betreft aanbod als wat betreft verpakkingen, recipiënten, afval of voedseloverschotten. De Vlaamse Vlarema 7-wetgeving zet hier ook de nodige krijtlijnen voor uit. We laten ons hierbij adviseren door Switchrs. Four seasons maaltijden) In de toekomst without meat (% vegetarische zullen we nog meer inzetten op het versterken van ons seizoensgebonden aanbod met minder vlees- en zuivelproducten. We blijven hier vegetarisch eerder kiezen voor subtiele ‘nudging’ dan voor expliciete communicatie of marketing-acties. In navolging van het traject waarbij een aantal chefs in groep tot een signatuur-kookboek is gekomen, start hetzelfde traject in 2020 met een nieuwe groep chefs. Door dit geregeld te herhalen, versterken we enerzijds onze chefs in hun kennis en vaardigheden rond vegetarisch koken, en houden we het ook bij hen hoog op de agenda. Sense Farm Met het project Sense Farm willen we onderzoeken in hoeverre Sense zowel eigen verse producten kan kweken (kruiden, groenten, fruit,…), alsook eigen producten kan vermarkten (honing, bier,…). Vermits het lokale aspect hierbij van belang is, bekijken we dit in de eerste plaats in de context van stadslandbouw. Sense Labo Sense Labo wil een testplatform zijn voor nieuwe duurzame ontwikkelingen op het vlak van voeding, koken, catering, interieur en andere horeca-gerelateerde aspecten. Door een Senseopleidingskeuken en pop-up verbruikszaal in de markt te zetten, creëren we een testruimte waar we zowel nieuwe recepten als concepten kunnen uittesten, als nieuwe horeca-formules kunnen valideren met potentiële klanten. Dit project valt of staat met (het vinden van) een geschikt pand, qua oppervlakte en indeling, maar vooral qua ligging in functie van bereikbaarheid. Groei in aantal locaties met Fooddesk De ambitie is om al onze restaurant-exploitaties te laten werken met het Fooddesk-systeem. Zo realiseren we ten volle het voordeel-effect van onze schaalgrootte, en worden er in soortgelijke exploitaties dezelfde ingrediënten aangekocht en gebruikt. Dit komt niet alleen de kwaliteit en de aankoop- en verkoopprijs ten goede, maar zorgt er ook voor dat er correct en volledig kan worden gecommuniceerd met de eindklant over allergenen en voedingswaarde. Bovendien kunnen er eenvoudiger keuzes gemaakt worden als het gaat over (de aankoop van) duurzame producten.  Ambities komende twee jaar DUURZAAMHEIDSVERSLAG SENSE 2018-2019 | 13

12 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication