10

VAN HOLLANDSE BODEM Groente van de toekomst I NEED VITAMIN SEA Er bestaan wereldwijd meer dan 160 verschillende soorten zeegroenten, vele kun je gewoon vinden als je langs de Nederlandse kust loopt. Zeegroenten hebben een zilte smaak en zitt en boordevol gezonde voedingsstoff en, waaronder anti -oxidanten, essenti ële aminozuren en vetzuren als omega-3. Zeegroente wordt gezien als superfood en als dé groente van de toekomst! Wijn met een hoge zuurgraad bij ZILTE GERECHTEN Bij gerechten met zilte zeegroenten die een ‘strak’ mondgevoel geven, kun je het best wijnen serveren met een hoge zuurgraad. Denk aan champagne, sauvignon blanc, albarino, droge riesling en frisse chardonnay zoals een Chablis. Chablis is afk omsti g van kalkbodems met fossielen van schelpdieren, ook wel Kimmeridge genoemd. De zilti gheid van deze bodem komt als het ware terug in de wijn. Dat proef je! sappig, rijp, rond FRANKRI JK | BOURGOGNE Domaine Le Verger Chablis Alain Geoffroy rijp wit fruit, abrikoos, appel, citrus, acacia, no� g, mineraal CHARDONNAY 10 Zilte Zeeuwse LAMSOREN Lamsoor zijn plantjes uit de strandkruidfamilie, ook wel zeeaster genoemd. Het zoute water proef je terug in het stevige zilti ge blad en de smaak die lijkt op (zoute) spinazie. De vorm is vergelijkbaar met die van salieblad. Het seizoen van de lamsoor loopt grofweg van medio april tot medio augustus. Deze groenten groeien op de schorren en zandplaten van de zee. Ze winnen de laatste jaren sterk aan populariteit en zitt en boordevol gezonde voedingsstoff en zoals calcium, ijzer en natrium. Bereiden is eenvoudig. Was de lamsoren met koud water tot het water helder is. Je kan ze blancheren of wokken. Bij verhitti ng slinkt lamsoor net als spinazie. LAMSOREN LEKKER MET LAM VAN P. 6 KABELJAUWFILET MET VEL LAMSKOTELET

11 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication