27

STEAK TARTARE In het begin van de 20e eeuw werd steak tartare voor het eerst geserveerd in Franse restaurants. Het werd toen nog ‘beefsteak à l’Américaine’ genoemd. Het rauwe rundvlees wordt op smaak gebracht en gemengd met zout, peper, ei, kappertjes met een dressing van mayonaise, ketchup of worcestersaus. RATATOUILLE Een heerlijke traditi onele Franse groentestoofschotel met courgett e, aubergine, paprika, ui en knofl ook. Verrassend gezond, smaakvol en kleurrijk. Deze groentenstoof komt van oorsprong uit de regio Nice en Provence. Heerlijk in combinati e met rozemarijn en ti jm. FRANSE UIENSOEP Wie kent de populaire Franse uiensoep nou niet? Heerlijk met een gegrati neerd stukje stokbrood. Fruit de (zoete) uien en blus dit af met bouillon. Hierdoor karamelliseert de ui en krijgt de soep een bijzondere smaak. Van oudsher was de uiensoep voor de arme bevolking, omdat uien goedkoop waren. COQ AU VIN Lett erlijk vertaald ‘haan in wijn’, en zoals de naam al zegt is het een stoofschotel met een haan (of eventueel kippenpoten) in een gebonden rode wijnsaus. Vaak worden er champignons en uitgebakken spekjes aan toegevoegd. Heerlijk met Parijse aardappeltjes, stokbrood of rijst. Wist je dat • De koksmuts is uitgevonden in Frankrijk. • Er in 31 landen ter wereld Frans wordt gesproken. • De Eiff eltoren al 125 jaar het symbool is van Parijs en het meest bezochte en gefotografeerde bouwwerk ter wereld is. • Frankrijk een echt kaasland is. • Frankrijk momenteel na Italië het grootste producerende wijnland ter wereld is. • Croissants van oorsprong uit Oostenrijk komen en dus niet uit Frankrijk. 27

28 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication