19

Kopers gemiddeld 63 jaar oud Extra aandacht voor gezonde maaltijden Ook vijftigplusser? Een stuk ouder zelfs? Proficiat. Niet ieder leeft een halve eeuw of meer. Blijf wel goed eten en drinken. Want met het klimmen der jaren liggen steeds meer gezondheidsrisico’s op de loer. Volgens de Gezondheidsraad is zeven procent van de zelfstandig wonende 65-plussers ondervoed. Hetzelfde geldt voor maar liefst een op de vijf bewoners van een verpleeghuis. Eet dus voldoende. En blijf goed kauwen. Het boek Gezond Eten Voor Senioren, uitgegeven door het Voedingscentrum en de Consumentenbond, staat boordenvol tips. De oproep om de Schijf van Vijf ter harte te nemen is natuurlijk een open deur maar daarom niet minder waar. Eet gevarieerd – voldoende maar niet te veel. Blijf in beweging, houd de conditie op peil. Gebruik minder tal ziektes en sterfgevallen door een verkeerd voedselpakket te halveren. Eet wat meer groente, fruit en vis. En minder zout, verzadigde verzadigd vet. Nog een tip: eet voldoende groente, fruit en brood. En niet in de laatste plaats: ga veilig met voedsel om. Want de bacteriën liggen op de loer. Het Voedingscentrum weet wel een manier om het aanvetzuren en transvetzuren. Een gemiddeld gewichtsverlies van drie kilogram per persoon scheelt een kwart uitvallers ten gevolge van ernstig overgewicht. Mensen van boven de zeventig wordt aanbevolen dagelijks 1,7 liter water te drinken. Zo veel? Jazeker. En dan niet in de vorm van bier of wijn. Want alcohol heeft – naast andere negatieve aspecten - een vochtafdrijvend effect. Het water is nodig voor het transport van stoffen en het regelen van de temperatuur in het lichaam. Wie te weinig drinkt droogt uit. Goed nieuws: koffie heeft een opwekkend effect. De cafeïne stimuleert hersenen, maag en darmen. Zelfs het geheugen gaat iets beter werken. Pas wel op voor de hoeveelheid koffie. Bij meer dan vijf koppen per dag kunnen vervelende effecten optreden. Zoals duizeligheid, hartkloppingen en rusteloosheid. Theo leoné 19

20 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication