20

Koewacht Denk je aan het voorjaar, denk je aan lammetjes in de wei, bomen die bloeien en de zon die zijn intrede weer doet. Het voorjaar is natuurlijk ook de glorietijd van een Zeeuwse delicatesse, de asperge. door Bas Dingenouts Wie van Hulst naar Axel rijdt, is het bedrijf misschien al menigmaal gepasseerd. Vlakbij Absdale, maar nog net in Koewacht, ligt het bedrijf De Letter Asperges & Zo. Op een van de weinige plekken in ZeeuwsVlaanderen worden daar, in groten getale, asperges uit de grond gehaald. Dit heeft alles te maken met de samenstelling van de bodem daar. Waar in Zeeuws-Vlaanderen vooral de zware klei de boventoon voert, ligt in dit buitengebied van Koewacht een stukje zandgrond. En laat dat nu net de ondergrond zijn, waar de asperge het best op gedijt. 8,5 hectare wit goud Eigenaar Tom de Letter en zijn vrouw Moniek hebben hun leven voor een groot deel gewijd aan het witte goud. “Van origine is ons bedrijf een akkerbouwbedrijf, dat sinds 1970 in de familie is. We hebben ook heel lang varkens gehouden, maar hier zijn we zeven jaar geleden mee gestopt. Zelf ben ik in 2002 in het bedrijf gekomen. In 2014 is mijn vader uit het bedrijf gestapt, maar hij helpt nog steeds regelmatig mee. Samen met mijn vader ben ik begin deze eeuw op kleine schaal begonnen met het telen van asperges. De afgelopen jaren heeft de aspergeteelt een enorme vlucht genomen. We zitten momenteel aan zo’n 8,5 hectare 20 Scheldestromen | lente 2020 grond, waar we asperges op verbouwen. Een groot deel verkopen we vanuit onze eigen winkel, waar we ook allerlei andere producten hebben liggen. Dat was in de beginjaren nog wel anders hoor. Toen was het vanuit de oude garage zo ongeveer aan de kant van de weg verkopen.” Seizoen De aspergetelers in het Zeeuws-Vlaamse zijn op een hand te tellen. In het oostelijk deel van de regio is Tom zelfs de enige boer die asperges verbouwt. Het maakt dat hij aan heel veel restaurants in de streek en over de grens levert. “In totaal leveren we aan meer dan zestig restaurants. Of het druk is in deze periode? Nou, dat kun je wel zeggen haha. Ik kijk aan de ene kant ontzettend uit naar de asperge-periode, maar ben ook heel blij als het er weer op zit. In de topdrukte maken we zeven dagen in de week dagen van zo’n dertien uur. Dat is natuurlijk geen heel jaar vol te houden. Het seizoen loopt van april tot en met het einde van juni. De 24e juni wordt traditioneel beschouwd als het einde van het seizoen. Daarna moet je echt geen asperges meer uit de grond willen halen. De regel is dat iedere kilo die je na die datum uit de grond haalt, twee kilo minder aan opbrengst het jaar erna betekent.”

21 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication