22

Topdrukte in het bedrijf. Per dag komt zo’n 600 kilo aan asperges uit de grond die ze in hun eigen winkel verkopen en aan restaurants leveren. Rijke oogst Het planten van de asperges begint over het algemeen in maart. In het eerste jaar na planten wordt er niet geoogst. Daarna gaat een plant over het algemeen een jaar of tien mee. Het is al met al dus een rijke oogst die de plant met zich meebrengt. Maar het levert ook veel werk op. Uitkijkend over de weidse vergezichten en eindeloze rijen aspergeplanten, zijn in de verte een aantal werknemers van Tom te ontwaren. Zoals wel vaker het geval is, zijn de mensen afkomstig uit Polen. “Zeker voor seizoenswerk als het aspergesteken, wordt vaak een beroep gedaan op buitenlandse krachten. Tijdens het aspergeseizoen komen ze naar ons om te werken. We zorgen ook voor inwoning bij ons op het erf. Sowieso zijn er al zes werknemers de hele dag bezig met het aspergesteken. Per dag komt er dan ook al gauw zo’n 600 kilo aan asperges uit de grond.” Excursies Zoals de bedrijfsnaam al zegt zijn het niet alleen asperges waar de familie De Letter zich mee bezighoudt. Zo worden er ook aardappels en suikerbieten geteeld. Daarnaast organiseren Tom en Moniek verschillende andere 22 Scheldestromen | lente 2020 activiteiten. “Moniek is bijvoorbeeld heel druk met het organiseren van kinderfeestjes. We hebben een leuk speeltuintje en een boerderij is sowieso een heerlijke plek voor kinderen natuurlijk. Daarnaast hebben we ook alle faciliteiten om bijvoorbeeld een trouwfeest te organiseren. We hebben een grote feestzaal, die van alle gemakken is voorzien. Het aspergeseizoen is natuurlijk maar beperkt qua duur, dus moet je ook kijken wat je verder nog aan activiteiten kunt ontplooien. Dat doen we zeker, niemand hoeft bang te zijn dat we ons vervelen. Tijdens het seizoen geven we trouwens ook gemiddeld drie keer per week excursies op het land.” Als je de hele dag bezig bent met asperges, eet je dan eigenlijk zelf nog asperges? Het is een vraag waar Tom duidelijk antwoord op heeft. “Het is en blijft natuurlijk het witte goud. Dus ja, we eten er zelf ook smakelijk van. Al moet ik wel zeggen, dat het vooral in het seizoen is hoor. Net als veel mensen eten we ze niet het hele jaar door. Maar als het seizoen aangebroken is, dan eten ook wij er veel van. Het is zeker niet zo dat ik ze minder lekker ben gaan vinden na al die jaren.”

23 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication