20

Heinkenszand/ ’s-Heer Arendskerke Zeeuwse zwarte bessen zijn zoet en zuur tegelijk en door veel zonuren lekker donker van kleur. Hun typische en uitgesproken cassissmaak en dieprode kleur vormen de perfecte basis voor cassis. Hero Cassis gebruikt alleen bessen van onze vruchtbare Zeeuwse kleigrond. door Danielle Steijn-Laing Het oogstmoment staat voor de deur. Teler Eric Boonman van Mavebo (maatschap Vermue & Boonman) heeft de nodige kriebels. “Ik ben druk bezig met de voorbereidingen. Alle processen moeten goed op elkaar worden afgestemd om 80 hectare aan bessen efficiënt te kunnen oogsten. Ik voel me verantwoordelijk voor een goed belegde boterham voor iedereen die hier werkt. Het uiteindelijke oogstmoment is voor mij dan het feestje na alle voorbereidingen.” Eric vermoedt dat de oogst vooral bij de vroege bessen wat gaat tegenvallen dit jaar. “De struiken lijden erg onder de droogte van de afgelopen twee jaar en we hebben ook wat nachtvorst gehad tijdens de bloei. De nieuwe takjes hebben zich daardoor minder goed kunnen ontwikkelen.” ‘Takkenwerk’ “Voor de oogst gebruiken we een plukmachine die is aangepast op onze bijzondere manier van plukken. Omdat onze bessen in de limonade-industrie gebruikt worden, hoeven ze niet heel te blijven. Onze machine draait met ‘vingers’ op een buis 1.400 keer per minuut tussen de takken. Via een lopende band komen de bessen bij de afzuigers, die alle takjes en blaadjes eruit zuigen. De bessen vallen in 20 Scheldestromen | zomer 2020 de vaten in de kar die ernaast rijdt. Op de kar staat een croupier (iemand die de bessen netjes verdeeld en glad strijkt). Dat is overigens het enige wat nog met de hand gebeurt. Vroeger was dat wel anders. De bessen met de hand plukken, dat was pas een ‘takkenwerk’.” Gekneusd “De totale oogstperiode duurt een maand. Alles wat we op een dag plukken vriezen we dezelfde dag in om zo de smaak en kwaliteit te behouden. Eind van de week brengen we alles naar de fabrieken waar een deel geperst en geconcentreerd wordt tot sapconcentraat. Het andere deel wordt gekneusd, natuurlijk gefermenteerd en daarna geperst tot zwarte bessensap. Het grootste deel van deze producten gaat naar Hero. Zij zijn onze grootste afnemer. Het concentraat wordt daarnaast gebruikt in smoothies, jam en taartvulling. De farmaceutische industrie gebruikt de bessenkleurstof voor preparaten. En er gaat ook een deel van de oogst naar onze eigen wijnmakerij.” Tsjernobyl Hero Cassis gebruikte in 1938 al de zwarte bes, die van oudsher in Zeeland voorkomt. De kwaliteit was hoog, maar in de tijd toen

21 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication