2

WINESTORY Asperges: traditie met vernieuwing Silvanus Nelis van Smaak van het Zuiden in Rijswijk verkoopt niet alleen prachtige wijnen afkomstig uit de Well of Winecollectie, maar geeft in zijn professionele keuken ook kooklessen. Witte asperges zijn de bedekte wortelstokken van de aspergesstruik. In een akker met geulen en dijkjes worden ze gestoken van 11 april tot 24 juni. Als de wortelstokken licht krijgen dan worden ze groen en groeien vervolgens uit tot de aspergestruik; vandaar dat de dijkjes in de akkers met donker plastic zijn afgedekt. Het is de volle, naar zoet neigende smaak met een frisse nasmaak van de asperges die het de uitdaging maakt om daar een goede wijn/spijs-combinatie bij te vinden. De Pinot Blanc van Les 2 Lunes lijkt een traditionele keuze, maar de specifieke kwaliteiten van deze wijn maken hem zeer geschikt om de koningin van de groenten te begeleiden. Vignobles des 2 Lunes uit de Elzas wordt geleid door de zusjes Buecher: de zevende generatie van deze wijnmakersfamilie. De druiven worden biologischdynamisch verbouwd, waarna ze met de hand worden geplukt. Hun ‘Apogée’ is vol en appelig met een zinderend zuurtje en een hint van amandelspijs. Dit is niet zomaar een Pinot Blanc uit de Elzas, dit is welhaast dé Pinot Blanc, die zijn naam dankt aan het punt waarop de maan het verst weg is gelegen ten opzichte van de aarde. Voor het onderstaande gerecht heeft u acht kleine éénpersoonsschaaltjes nodig. Witte asperge/room/ei/Mozzarella di buffala Ingrediënten ■ 8 middeldikke witte asperges, geschild en schuin in vieren gesneden ■ 3 middelgrote eieren ■ 250 ml room ■ zout ■ groene peper uit de molen ■ 125 gram Mozzarella di Buffala, in blokjes van circa 1 cm. gesneden Bereiding ■ Verwarm de oven voor op 180ºC. ■ Schil en snijd de asperges. ■ Meng eieren, room, zout en groene peper in een mengkom met een garde of vork. ■ Vul de ovenschaaltjes met de asperges. ■ Verdeel hier evenredig de vulling en de mozzarella overheen en garneer met een beetje groene peper. ■ Zet de schaaltjes zonder deksel gedurende twintig minuten op een rooster in het midden van de oven. Laat de schaaltjes tien minuten afkoelen en serveer. Voor een compleet cursusoverzicht: smaakvanhetzuiden.nl Nog meer Les 2 Lunes Wát moeten wij nog schrijven over Les 2 Lunes van de zusjes Cécile en Améie Buecher uit het mini-wijndorp Wettolsheim. Evenals mama en papa werken de beide meiden geheel biodynamisch; alle wijngaarden zijn Demeter-gecertificeerd. Van schone, chemievrije grond komen betere druiven en dat komt tot uitdrukking in hun eminente wijnen. Nicolaas Klei maakte de vergelijking met Domaine Weinbach – een mooier compliment is er niet. Maar er kwamen nog meer complimenten. Zo werden al hun wijnen door hem opgenomen in zijn gids als ‘Omfiets-wijn’. Harold Hamersma deed iets dergelijks en gaf de zusjes een pagina of twee vol met negens. In Elsevier Weekblad noemde Nicolaas Klei de instapwijn van dit domein, de ‘Alliance de la Terre a la Lune’, ‘de beste edelzwicker ooit’. Dat zijn fijne recensies. Maar de loftrompetten tetteren door. In het lijstje ‘De 12 beste biologische witte wijnen in Nederland’ schitteren niet minder dan elf (!) wijnen uit onze collectie, maar minstens even indrukwekkend: vijf wijnen van Les 2 Lunes’. De ‘Alliance de la Terre a la Lune’ 2016 is van een ongekende schoonheid. Verpakt in keurige literfles en zeker niet te duur, gelet op de eenzame hoogte van de kwaliteit. Fijn geurend naar rijp wit en geel fruit. Vol en zacht in de mond zonder bijtend droog te zijn. Fantastisch bij vis, wit vlees, vegetarische gerechten en pittig Oosters eten (€ 18,95/liter). Le Choix de Marion: China Jasmijn Flowery Pekoe First Flush TEKST MARION VAN DEN BLIK Als in het voorjaar de bomen beginnen te bloeien weet ik dat het tijd is voor First Flush. First Flush? Ja, dat is de eerste oogst na de winterrust van de theeboom. Theeboom? Er staan toch altijd theestruiken op foto’s? Ja, theeboom. Die boom (de Camellia Sinensis – een mooi woord voor de Chinese camelia) kan wel 22 meter hoog worden. Maar omdat in het algemeen de oogst wordt gedaan door fijngebouwde Aziatische dames worden de bomen teruggesnoeid tot een meter, zodat er een ‘pluktafel’ wordt gecreëerd. Voor de eerste pluk worden de allerfijnste, kleine, sappige blaadjes geplukt (two leaves and a bud – twee blaadjes en een knopje). Voor de echte liefhebber is dit een delicatesse. De Darjeeling first flush is wel de bekendste, maar inmiddels worden er ook in andere streken prachtige first flushes geoogst. Wij zijn dan ook blij een bijzondere Chinese jasmijnthee van eerst pluk in ons assortiment te hebben. Na de oogst worden katoenen lakens over de groene theebladeren gespreid en daaroverheen wordt vers geplukte jasmijnbloesem gestrooid. Tijdens het drogen van de bladeren trekt het subtiele WINESTORY 2 jasmijnaroma in de bladeren. De thee heeft een elegante jasmijngeur en veel groene, donzen bladeren; een teken van kwaliteit. In het kopje prachtig goudgeel van kleur. In de mond heeft de thee een zuiverende werking. Je kan hem dus prima tussen de gangen van een mooi diner drinken. Zetadvies: watertemperatuur 80 graden, infusie 3 tot 4 minuten. Prijs per 100 gram € 21,80. Dat betekent dat je voor 43,6 cent per kopje kan genieten van een uitzonderlijke thee! betjemanandbarton.nl

3 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication