13

Arjen Hoekstra werd niet ouder dan 52 jaar (foto: Rikkert Harink). INTERVIEW Paspoort Naam Geboren : Arjen Hoekstra : 28 juni 1967 Overleden : 18 november 2019 Opleiding : Civiele techniek, TU Delft Loopbaan : 1991 - 1992 Project engineer WL | Delft Hydraulics 1993 - 1997 PhD Policy Analysis, Water Management, TU Delft 1993 - 1997 Researcher, RIVM 1997 - 1998 Postdoc, Vrije Universiteit Amsterdam 1999 - 2005 Associate Professor/ afdelingshoofd, Unesco-IHE 2005 - 2019 Hoogleraar Watermanagement, Universiteit Twente 2008 2015 Oprichter Water Footprint Network Mede-oprichter Water Footprint Research Alliance 2016- 2019 Gastprofessor, Lee Kuan Yew School of Public Policy, Singapore Waar gaat het meeste water naartoe? “De landbouw, en dus de voedselproductie. Daarom zeg ik altijd: wil je je watervoetafdruk verkleinen, begin dan bij je boodschappen. Korter douchen, de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen: het is geen complete onzin, maar leef niet in de illusie dat je het waterprobleem daarmee oplost. Korter douchen doe je om de energie die verwarming van het water vergt te sparen, niet zozeer om het water zelf.” Waarom is het wereldwijde waterverbruik problematisch? “Het verbruikte water komt altijd op een andere plek terecht dan waar het is weggehaald. Op bepaalde plekken en op bepaalde momenten levert dat problemen op. Stel, je gebruikt water uit een rivier om je velden te besproeien. Een deel zal de grond inzakken en uiteindelijk terug de rivier instromen. Een ander deel belandt in dat wat je verbouwt en nog een aanzienlijk restdeel verdampt. Dat verdampte water en het water in het gewas komen niet terug in de rivier waar je het weghaalde. Trek die gedachte even door: schep je een rivier helemaal leeg, dan zit je lokaal onvermijdelijk in de problemen.” Water halen we uit verschillende bronnen. Maakt de herkomst ervan een verschil uit? “Regen is onze bron voor zoet water. Regenwater splitst zich uit in twee componenten: deels stroomt het af en deels verdampt het. Watermanagers spreken in dat verband over blauw en groen water. Blauw water halen we uit de grond en uit rivieren en meren. Als we het oppompen en vervolgens niet terug laten afstromen naar de plek waar het vandaan kwam, tellen we het gebruik ervan mee voor de berekening van de blauwe watervoetafdruk. Het groene water is de hoeveelheid regenwater die tijdens een productieproces wordt verbruikt. Dat is vooral aan de orde binnen de landbouw. Het aandeel regenwater dat verdampt plus dat deel dat wordt opgeslagen in landbouwproducten tellen we mee als de groene watervoetafdruk. Dat belandt immers niet terug op de locatie waar het vandaan is gehaald. Regen is een hernieuwbare bron. Het biedt ons een constante stroom aan zoetwater. Maar dat betekent niet dat het altijd beschikbaar is. We kunnen nooit méér water gebruiken dan er in een bepaalde periode beschikbaar is. Bovendien wil je ook niet alles benutten. De natuur en haar ecosystemen zijn volledig afhankelijk van die voorraad.” Arjen Hoekstra (foto: Universiteit Twente). WATERFORUM DECEMBER 2019 13

14 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication