23

HORECA, BAKKERIJ & RECREATIE (HBR) Profi elvakken en keuzevakken De lessen bestaan uit profi elvakken en keuzevakken. Profi elvakken zijn voor alle leerlingen een verplicht onderdeel waarin de kern van het programma Horeca, Bakkerij & Recreatie wordt gegeven. Je krijgt te maken met vier vastgestelde profi elvakken en je kiest vier keuzevakken. De docenten van HBR en jouw mentor helpen je bij het maken van een keuze. PROFIELVAKKEN 1. Gastheerschap Je leert hoe de bedrijfsvoering binnen een horeca-, bakkerij- en recreatieomgeving werkt. Je maakt kennis met de administratie, de frontoffi ce en betalingswerkzaamheden. Je ontvangt gasten, begeleidt ze naar hun plaats en neemt de bestellingen op. Je leert een gastenverblijf in te richten en een menu- en drankenkaart te maken en bij te houden. Je leert dranken en kleine gerechten te serveren. En je leert apparatuur, gereedschappen en machines schoon te maken en te onderhouden. 2. Bakkerij In de bakkerij verwerk je bloem, boter en suiker tot de lekkerste producten: broodjes, brood, koekjes, taarten en vlaaien. Je leert te werken met de modernste machines, zoals deegkneders, deegverwerkingssets, remrijskasten en uitrolmachines. Je leert de productie van bakkerijproducten te plannen en te organiseren en de grondstoff en, ingrediënten en tussenproducten te beheren. 3. Keuken Hoe maak je de gerechten voor de gasten in jouw restaurant? En hoe zorg je ervoor dat je de juiste ingrediënten op het juiste moment in de keuken hebt? Dit staat centraal in het profi elvak Keuken. Je leert plannen en organiseren en ook hoe je grondstoff en, ingrediënten en tussenproducten kunt beheren. Je leert een recept te lezen en gerechten te koken. Hierbij maak je gebruik van apparatuur, gereedschappen en machines en leer je bovendien hoe je deze kunt schoonmaken en onderhouden. Maar ook afwerken, garneren en presenteren komen aan bod. 4. Recreatie Hoe je jouw gasten een leuke dag of avond kunt geven, leer je bij Recreatie. Zo plan je bijvoorbeeld uitstapjes en organiseer, regel en begeleid je evenementen voor verschillende doelgroepen. Hiervoor schakel je organisatiebureaus, entertainmentbureaus en vervoerders in. Je regelt de inschrijvingen en de betalingen van de activiteiten. En je assisteert bij de catering voor en rondom de activiteiten. Met het profi elvak Horeca, Bakkerij & Recreatie zijn er veel keuzemogelijkheden en kun je vele kanten op. Twee voorbeelden van keuzevakken zie je op de volgende pagina’s -> Je kiest voor HBR als je… • van koken houdt • precies werkt • kunt multitasken • goed kunt samenwerken • tegen een stootje kunt en stressbestendig bent • het mensen graag naar de zin maakt • het leuk vindt om te plannen en organiseren 23

24 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication