36

Het verdedigingsblok op de helft van de tegenstander Bij balverlies direct storen, naar de bal toe verdedigen, druk op de bal zetten korte aanspeelpunten van de speler in balbezit meteen scherp dekken de linies kort op elkaar houden waardoor de ruimte om te combineren voor de tegenpartij klein blijft – linies kort in de lengte maar ook in de breedte, dus kantelen tegenpartij zodanig vastzetten dat zij gedwongen wordt de bal naar de buitenkant te spelen om vervolgens daar de bal te veroveren of een foutieve pass af te dwingen in de laatste lijn kan 1 : 1 gespeeld worden bij het spelen op de helft van de tegenstander moet onze keeper op de 16 staan, soms nog verder bij balbezit keeper tegenstander bewust 1 van de vleugelverdedigers aan laten gooien (liefst de minst begaafde) om vervolgens deze aan de binnenkant fel op te jagen; aan de zijkant de bal veroveren door druk van 2 en 5 of bewust 1 van de centrumverdedigers aan de bal laten komen en dan druk zetten door zelf in de as door te schuiven Verdedigen zonder pressie Verdedigingsblok verder naar achteren waarbij de laatste linie opgesteld staat aan de achterkant van de middencirkel of zelfs voor het eigen strafschopgebied De spelopbouw bij de tegenstander ophouden door voorin positioneel te storen en te kantelen, zodanig dat de tegenstander niet de lange bal kan spelen. Niet happen waardoor je uitgespeeld kan worden; tegenstander wordt gedwongen breed te spelen. Ook op middenveld mee kantelen en in de laatste lijn in een schuine lijn rugdekking geven en knijpen. Het spel moet opgehouden worden zodat het hele team achter de bal kan komen. Het niet kunnen geven van de lange bal door de tegenstander voorkomt dat onze laatste lijn. (te) ver moet zakken; de linies moeten altijd kort blijven. Bij balverlies rond de middenlijn of op eigen helft wel weer direct pressie op de bal.