0

Driemaandelijks - Jaargang 2 - Editie nr. 4 - april/mei 2019 Tasted 4 you Wijn, culinair & toeristisch magazine Special Algarve magazine boordevol succulente aroma’s en wijnen

Inhoud Algarve: in de voetsporen van... dichter Antonio Aleixo Culinaire ontdekkingen: Restaurant Jorge do Peixe, het beste visrestaurant in Quarteira Restaurant Don Sebastiâo Lagos Restaurant Peixa – Vale do Lebo (Almancil) Restaurant Terra – Praia Verde boutique Hotel Restaurant Tertulia Algarvia – Faro Logies: Hotel Longevity Cegonha Country Club - Vilamoura, Algarve Quinta dos Perfumes – Tavira, Algarve Tested 4 You - 3

Algarve: in de voetsporen v

v van dichter Antonio Aleixo Z uidelijk Portugal ofte Algarve is een uitgelezen vakantiebestemming met ronkende namen als Albufeira, Tavira, Vilamoura, Portimao, Faro, Praia do Carveiro en talloze andere. Algarve is evenzeer een regio met belangrijke historische knooppunten als Sagres en Lagos. Het is vooral een regio waar je ongerepte mogelijkheden hebt om in kleine, typische dorpjes met de bewoners te keuvelen, hun authentieke levensstijl ontdekt, een regio waar je mede door uitgebreide sportaccommodaties, rustig kan ontspannen. Overnachten kan luxueus of in stijlvolle hotelletjes, dit alles zonder de lokale gastronomie te vergeten. Ook op culinair vlak een mix van toeristische restaurants en échte Portugese specialiteitenrestarants. Een gouden raad: “Stap nooit een restaurant binnen met kaarsjes of lichtjes voor het raam vermits je hier gegarandeerd geen authentieke Portugese specialiteiten kan proeven.”

Antonio Aleixo, dromer, dichter, historicus Net na het wegtrekken van de laatste grijze regenwolken die plaats ruimden voor een zonovergoten zomerse herfstdag ontmoetten we op de drukke markt van Loulé dichter poëet Antonio Aleixo die aan zijn tafeltje op de stoep, van zijn ochtendlijke koffie genoot…

D romer en realist, historicus en natuurfreak. Zijn favoriete tafeltje op de stoep situeert zich tegenover het tafeltje in koffiehuis Calcinha, opgericht in 1929, waar dokter José Bernardo Lopes steevast de armen op een koffie uitnodigde, aspect dat in het koffiehuis met een gedenkplaat levendig wordt gehouden. Antonio vertelt ronduit over ‘zijn’ Algarve, de natuur, de geschiedenis, de gezonde levenswijze, de toekomst zodat je deze zuidelijke Portugese provincie vanuit een eerder ongewoon oogpunt gaat beleven. De provincie Algarve neemt gans de zuidelijke kuststrook van Portugal, circa 170 km in beslag. Het eerder heuvelachtige binnenland is vooral agrarisch getint met een ontluikende wijnbouw die zich stilaan op Europees niveau eist, toeristisch is het een ongerept gebied. Onze trial in het gezelschap van onze sociaal geëngageerde leidsman verloopt dan ook uitsluitend in de absolute kuststrook. Boeiend en verrassend alleszins hoewel je jezelf meer dan eens in het verleden moet profileren. Loulé is een authentiek stadje met een levendige food market tour waaraan we apart aandacht besteden. Muzelmannen De regio dankt zijn naam aan de Muzelmannen die er indertijd heersten nadat ze vanuit Spanje ook dit deel van het Iberisch schiereiland veroverden. AlGarve betekent het “westen”, de regio ligt inderdaad vanuit Cordoba gezien ten westen van deze stad. De vele dorpsnamen in de regio die met ‘al’ beginnen verwijzen steevast naar de Moorse invloeden, meerdere wisten trouwens hun eeuwenoude functies die ze tijdens de bezetting meekregen te bewaren, oude havens werden omgebouwd tot moderne jachthavens. De rijkdommen van het middeleeuwse koninkrijk Portugal trokken ook de economie van deze regio de hoogte Tested 4 You - 7

in. Vanuit Indië werd de ‘cha’ ingevoerd die in twee vormen werd opgeslagen, deze voor nationaal verbruik en deze voor de export, kisten en balen die de letter ‘t’ meekregen. Vrij snel kreeg het product de naam ’tcha’ of gewoonweg ‘thee’, de oorspronkelijke benaming wordt nog enkel in Rusland en Turkije weergevonden. Aleixo voert ons mee naar Lagos, een stad die eveneens een belangrijke rol speelde in de middeleeuwse welvaart, weliswaar door een minder fraai gegeven, nl de import van slaven en de slavenmarkt. Vanuit het Nigeriaanse Lagos werden zwarte slaven ingevoerd die op de Portugese markt, de eerste overdekte Europese slavenmarkt, werden doorverkocht en geëxporteerd, o.m. naar overzeese en Amerikaanse kolonies. De slavenhandel is zeker geen fraai voorbeeld voor de welvaart van Algarve, maar moet aldus onze dromer in zijn exacte historische context worden geplaatst. Verwoestende aardbeving Lagos is een van de oudste steden in de Algarve en zou gesticht zijn in het jaar 2000 voor Christus. Ze werd in de 13de eeuw herovert door koning Alfons II en werd het centrum voor ontdekkingsreizen in Portugal, het standbeeld van Hendrik de Zeevaarder verwijst naar dit centrum. Na een verwoestende aardbeving in 1755 bleven slechts weinig oude gebouwen bewaard, de heropbouw duurde tot in de 19de eeuw. In het compacte stadscentrum vindt men tal van kleurrijke panden boordevol prachtige azujelos, de tegeltjes die ook elders in Portugese steden worden weergevonden. In de 80-er jaren stond de stad ook bekend voor de grote groepen hippies die er werden teruggevonden, leuke kleine boetiekjes en straatkunstenaars zijn de restanten van deze trend. In de buurt van de Avenida dos Descobrimentos zijn er nog enkele mooie gebouwen met de bergen van de Serra de Monchique op de achtergrond. Het Forte do Pau da Tested 4 You - 8

Tested 4 You - 9

Bandeira is het symbool van Lagos Het best bewaarde deel vind je aan Avenida dos Descobrimentos. Het is met recht één van de populairste bezienswaardigheden in Lagos! Lagos is rijk aan tal van mooie kerkjes, maar de Igreja de Santo António bulkt van rijkdom. De oorspronkelijke kerk, 1701, ging verloren bij de aardbeving in 1755 maar werd in 1769 helemaal opnieuw opgebouwd. De buitenkant oogt simpel met zijn ongelijke klokkentorens, maar het interieur is bijzonder rijkelijk met goud versierd, en loont een bezoekje. Samen met de geschiedenis is ook de natuur, aldus onze sociaal kritische maar populaire verteller, een van de speerpunten van het toerisme in de Algarve waaraan gelukkig ruime aandacht wordt besteed. De kustregio van Algarve biedt in de buurt van Lagos een figuurlijk breekpunt. Vanaf de Marinha beach richting Spanje vindt men eerder mooie zandstroken terug, terwijl de kust richting Atlantische oceaan uitpuilt van ruwe rotsige kliffen, een regio die gelukkig nationale bescherming kreeg en met de 7 ‘hangende’ valleien tussen Marinha beach en Benagil een prachtig decor vormt. Natuur die leuk samengaat met wellness, iets dieper het binnenland in vinden we o.m. de Longevity Cegonha country club. Hangende valleien De hangende valleien danken hun naam aan de ‘algar’ die er veelvuldig voorkomen. Deze zinkgaten zijn ontstaan door de erosie veroorzaakt door het zeewater dat op de kalk en zandrotsen inwerkt en de stevigere ondergrond wegspoelt waardoor de niet meer ondersteunde bovenlagen instorten. Een van de beroemdste is ongetwijfeld de ‘katedraal’ in de buurt van Benagil. Deze enorme algar kan enkel vanuit zee worden bezocht en uitsluitend bij kalme zee. Enkele uitgestippelde wandelpaden bieden adembenemende decors met kleurrijke kliffen, zonovergoten waterpartijen en onthullen de intense geologie. De routes Tested 4 You - 11

“ Enkele uitgestippelde wandelpaden bieden adembenemende decors met kleurrijke kliffen, zonovergoten waterpartijen en onthullen de intense geologie.

lopen op de hoge kliffen die permanent zicht bieden op het torkoois blauwe water. Enkele delen zijn enkel voor geoefende wandelaars toegankelijk maar meestal kan je met een paar stevige wandelschoenen dit prachtig natuurspektakel bewonderen. Het is best mogelijk dat het pad na een stevige regenbui ietwat verschuift maar het blijft so wie so een unieke tocht met een rijke flora, een ideale voedingsboden trouwens voor de juniper ofte jeneverbes, maar ook een rijke fauna met talrijke diersoorten. Het mooie decor tijdens de zomer- en herfstmaanden tooit zich in de lente met mooie kleurenrijkdom en gezellige geurige aroma’s. Zeilers Portimão geniet vooral bekendheid bij zeilers, hier worden regelmatig prestigieuze wedstrijden georganiseerd met een race in het kader van de World Match racing tour maar ook ander watersporten staan op de activiteitenlijst.

In de stad worden nog heel wat 19e en 20ste eeuwse gebouwen weergevonden, terwijl vooral de waterexcursies bijval genieten. Vanuit Portimão kan je boottochten maken naar grotten, dolfijnen spotten of vistochten organiseren, ook de bootuitstapjes naar het nabijgelegen Silves zijn erg in trek. Kenmerkend voor Silves is het kasteel ‘Castelo dos Mouros’ bovenop een bergtop. Diverse opgravingen tonen reeds een bewoning aan in de 8ste eeuw. De kathedraal in het centrum van de stad dateert uit de 13de eeuw, leuk om bezoeken is tevens het kurkmuseum Fabrica do Inglês met indrukwekkend archief over de kurkproductie. Voorzichtigheid geboden Even verderop biedt de Costa Vicentina rotsen en kliffen, via een aangelegde trap kan je tot op zeeniveau afdalen. Voorzichtigheid is hier een gulden regel die je bij felle wind en regen best niet terzijde schuift. Tested 4 You - 15

Het natuurpark Costa Vicentina is ruim 75.000 ha groot en biedt een ruime fauna en flora. In de buurt liggen ook heel wat rustige stranden omgordt door hoge kliffen die een uniek decor creëren. De vuurtoren en de Forteleza de Sagres markeren het meest zuidwestelijke punt van het Europese vasteland dat sinds de Oudheid het Promontorium Sacrum wordt genoemd. De vuurtoren, een bolwerkachtige fort, werd in de 15de eeuw op de ruines van een oud klooster opgetrokken in opdracht van Infante D. Enrique, die er in 1460 stierf. Zijn aanwezigheid in Sagres bezorgde het plekje trouwens een plaats in het gedachtengoed van de Portugese ontdekkingsreizen. Eén van de meest interessante plekjes is de enorme windroos op de grond, samengesteld uit stenen die een diameter van 43 meter heeft. Tested 4 You - 16

Gordel van eilanden Vanaf de kliffen van de Atlantische oceaan keren we via kronkelende banen en pas aangelegde autowegen op onze voetsporen terug en gaan op ontdekking in het oosten van deze Portugese provincie aan de Spaanse grens. Tussen Faro en Tavira vinden we een ruim 60 km lange gordel van eilanden en schiereilanden met daarachter een lagune die in 1987 tot natuurpark werd uitgeroepen. Dit internationaal erkend ‘wetland’ is ruim 18.000 ha groot. De lagune is een aaneenschakeling van slikken, zoute moerassen, schorren, zoutpannen en kanalen. In de lagune wordt de flora bepaald door eb en vloed met een overheersende duinvegetatie. In het directe achterland was tot voor kort heel wat agrarische activiteit met boomgaarden van amandelen en citrusvruchten. De sinaasappelbomen worden sedert enige tijd nagenoeg stelselmatig vervangen door de lucreatieve Johannesbroodboom wiens vruchten steeds vaker in talloze bereidingen voorkomen. Merkwaardig is alleszins dat ongeacht de grootte van de vruchten, hun pitten steeds een gewicht hebben van 02.g. Van de pitten uit de Tested 4 You - 17

boonvormige vruchten wordt meel gemaakt, gebruikt als emulgator, geleermiddel en verdikkingsmiddel in de voedingsmiddelenindustrie. In het park wonen maar weinig mensen, hun aantal wordt momenteel op een kleine 10.000 geschat, enkele van de vissersdorpjes zijn uitgegroeid tot badplaats, hoewel hun aandeel in het bredere toeristisch perspectief erg beperkt bleef. Het stadje Olhão is de uitvalsbasis voor een tochtje doorheen het natuurpark Rio Formosa, natuurpark dat door de eilandjes Ilha da Culatra, Ilha da Armosa en Ilha do Coco tegen de soms woeste uitlopers van de Atlantische oceaan wordt beschermd. Het park is van groot belang voor trekvogels. Het vormt een belangrijke schakel tussen Europa en sub-Sahara Afrika. Het is ook broedgebied voor veel vogelsoorten, zoals de purperreiger, woudaap en purperkoet. De lagune is rijk aan schelpdieren (o.a. palourdes), schaaldieren, oesterparken, inktvis en vele soorten vis. Een belangrijk deel van de door Portugal geëxporteerde schelpdieren komt uit deze lagune. Hun producten worden in de vismijn van Olhão aan de man gebracht. Ook zijn er nog een paar bedrijven die zeezout produceren. Vanuit Olhão kan men per boot een ontdekkingstocht maken van het natuurpark, er zijn zowel georganiseerde groepsuitstappen als individuele tochten per boottaxi mogelijk terwijl een ferry je eveneens naar enkele van de eilandjes brengt. Ruim toeristisch aanbod Los van de kritische benadering van woordkunstenaar Antonio Aleixo is Algarve vanzelfsprekend ook kennismaken met een ruim toeristisch aanbod dat zich duidelijk op het zomertoerisme richt met o.m. tal van mogelijkheden voor golfers. Genietend van een mild klimaat hebben zich langsheen de kustlijn een aantal bekende badplaatsen genesteld met eindeloze overnachtingsmogelijkheden in hotels, b&b’s en private verhuurTested 4 You - 18

ders. Deze toeristische uitbouw creëerde leuke, gezellige resorts zoals Portimao en het mondaine VillaMoura, maar heeft ook meer dan eens de authentieke dorpskernen versmacht en omkapseld met nieuwbouwprojecten waarbij weinig respect overbleef voor de oorspronkelijke bewoning. Een van de meest frappante voorbeelden is Albufeira, een schitterend vakantieresort waarbij het oude stadscentrum volledig in het massatoerisme opging. Appartementen en hotels verdringen er mekaar om toch de leukste strandjes te kunnen aanbieden, gelukkig bleef de echte hoogbouw achterwege. De enorme drukte is trouwens de reden waarom luxehotels zich steeds meer en meer buiten het eigenlijke stadscentrum vestigen. Het strand is evenwel nooit veraf, terwijl men voor tal van activiteiten o.m. golf, teambuilding en meetings makkelijker toegang heeft tot het hinterland, bovendien kan men hier op het vlak van wellness een veel rustigere omgeving aanbieden.

Culinaire ontdekkingen Tijdens onze trip ontdekten we eveneens enkele culinaire verrassingen. Insiders wisten ons alvast vooraf te vertellen dat je de echte Portugese gastronomie in de Algarve nergens terugvindt in een restaurant waar kaarsen branden of tafellichtjes flikkeren, deze garnituren betekenen ‘toeristisch restaurant’ met vaak keukens uit exotische oorden. Hint die leidde tot verbluffende succulente ontdekkingen. Tested 4 You - 20

Restaurant Jorge do Peixe, beste visrestaurant in Quarteira Van de trawler tot op je tafel, altijd de beste vis in Quarteira! Afkomstig uit een vissersfamilie die generaties lang de visserij in Quarteira beheerste is het nauwelijks verwonderlijk dat Jorge’s restaurant absolute kwalitatieve vis kan aanbieden. J orge Silva groeide op in een vissersfamilie en leerde van jongsaf een onderscheid te maken in de vis. Geen wetenschappelijke benadering maar alleen gezond verstand en het aanvoelen van de vis, een soort erfelijke intuïtie. Toen hij aangaf kok te willen worden en de traditionele regionale gastronomie ging promoten was dit gevoel alleszins een pluspunt. Het familiale sentimentele visgevoel bleef overeind en vrij spoedig werd vis een succesformule voor het restaurant. Al deze kennis en zijn familiebanden vormden trouwens de basis bij het creëren van zijn restaurant in 2001. Jorge kon zijn traditionele kennis van het bereiden van uitstekende vis- en zeevruchten hier perfect combineren met culinaire toverkunsten. Het nostalgische restaurant werd al snel overrompeld, maar was niet groot genoeg om het groeiende aantal vrienden en klanten te verwelkomen die graag de beste zeevruchten in Quarteira wilden proeven. Een uitbreiding en een nieuwe locatie drong zich dan ook op. In 2006 nam Jorge Silva zijn intrek in zijn huidige locatie in Quinta do Romão. Het restaurant werd aangepast aan de nieuwe hygiënische voorschriften al bleef het interieur duidelijke nostalgische trekjes behouden. Geen luxe of glamour, maar eenvoudige tafeltjes in een efficiënte opstelling met vooral heel veel aandacht voor wat er op het bord komt. Tested 4 You - 21

Het concept is de voorbije jaren nauwelijks gewijzigd, kwaliteit krijgt absolute voorrang al staan de tafeltjes dan misschien iets te dicht bij mekaar om van een ‘gastronomisch’ interieur te speken, hun opstelling draagt er alleszins toe bij om een unieke, gemoedelijke en gezellige sfeer te creëren. Als je dit etablissement bezoekt word je onvermijdelijk opgenomen in de geschiedenis van Quarteira en tevens deelgenoot met zijn inwoners. De sentimentele nabijheid van de zee is een dagelijkse ervaring, zelfs op maandag heeft deze gastronomische tempel de meest verse vis en zeevruchten met de unieke smaak van de zee. Raia Alhada à Pescador (Garlic Ray Fisherman-stijl), vissoep, Ovas de Choco Fritas à Pescador (Fried Cuttlefish Spawn Fisherman-stijl), gegrilde Tested 4 You - 22

vis- en zeevruchten, meesterlijk bereid, zijn slechts een paar van de lekkernijen die deze gastronomische plek transformeren tot een figuurlijk bedevaartsoord in het zuiden van Portugal. De wijnkelder met geselecteerde Portugese nectars vormt een aanvulling op het rijke en gevarieerde menu. Wij genoten bij onze ontdekking alvast van een uitgebreid assortiment voorgerechten die je volgens de Portugese traditie deelt met je disgenoten. De traditionele tapa’s aangevuld met zilte viscreaties en kazen verraste alleszins onze smaakpapillen. Net als bij de voorgerecht werden ook de hoofdgerechten een leuke zilte aaneenschakeling van dagverse creaties met succulente toetsen en verassende smaakaccenten. Het leuke dessertmenu kon eveneens iedereen bekoren. Een geheel dat mooi werd aangevuld met enkele leuke witte en rode Portugese nectars. Zonder de minste twijfel een uitgesproken aanrader. Restaurant Jorde do Preixe – R Dom Dinis – 8125-507 Quarteira www.restaurantejorgedopreixe.com Tested 4 You - 23

Restaurant Don Sebastiâo Lagos De rol die Lagos peelde in de economische ontwikkeling van Portugal laat zich tevens gevoelen in de lokale gastronomie. Deze werd onvermijdelijk beïnvloed door enkele exotische tintjes. In het historische centrum van de stad vinden we in de leuke wandel-winkelstraatjes een sliert van eetgelegenheden met een mix aan moderne en traditionele adresjes waarbij soms het gevoel van de Brusselse Beenhouwersstraat opborrelt. Ook in Lagos is er een mix van kwalitatieve en voorgewende culinaire specialiteiten.

R estaurant Don Sebastiâo werd geopend in 1979 en is dus nagenoeg 40 jaar actief, wist rond zich een trouwe aanhang te verzamelen maar staat eveneens bovenaan het verlanglijstje van duizenden toeristen. Het wist een benijdenswaardige reputatie op te bouwen door heerlijk traditioneel vers en kwalitatief voedsel en een warme, gastvrije vriendelijke service te combineren. Erkend als een van de beste dineerervaringen in Lagos en bekend om de kwaliteit van de keuken, is het menu geïnspireerd op traditionele Portugese gerechten, lokale specialiteiten met de nadruk op vers gevangen vis en luxe zeevruchten. In 2 grote aquariums wordt de verscheidenheid aan kleurrijke en verrukkelijke levende kreeftachtigen gepresenteerd, waaronder kreeften en krabben. De hoofdgerechten bestaan uit varkenskarbonades met vijgen, sappige schelpdierrijst, garnalen bereid met hartige specerijen en gegrilde verse vis. Heerlijke desserts zijn regionale specialiteiten uit de Algarve, zoals “Don Rodrigo”, “Morgado da Serra” en amandelkoekjes. Tested 4 You - 25

Het sfeervol authentiek interieur biedt op het gelijkvloers plaats aan 40 personen, op de bovenverdieping, even authentiek ingericht kunnen een 60-tal personen aanschuiven. Een extra aantrekkingspunt is evenwel de polyvalente patio voor het restaurant, een terras ahw. waar eveneens een 40-tal personen terechtkunnen. Deze overdekte patio lokt bij de minste zonnestralen een massa volk, hier kan je genieten van de lekkerste gerechten en tegelijk opgaan in de massa, om Algarve figuurlijk, volop te beleven. Een ongewone attractie is de spectaculaire ondergrondse wijnkelder, deze verbazingwekkende schatkamer biedt een uitgebreide collectie wijnen uit heel Portugal, vintage Port en Madeira wijnen, plus indrukwekkende historische flessen uit de privécollectie van de eigenaar. De wijnkaart van het restaurant bevat meer dan 240 variëteiten van rood, wit, “vinho verde” en rosé. Op voorafgaand verzoek kunnen er speciale rondleidingen door de wijnkelder maar ook uitgebreide wijnproeverijen worden georganiseerd. Tested 4 You - 26

Onder een schitterende herfstzon genoten we in de geplaveide patio van een heerlijke lunch. Bij het aperitief een Portugese tapa-weelde met olijven, kaasjes, huispaté, sardientjes, charcuterie en gebakken schijfjes chorizo. Als voorgerecht een keuze uit een lokale vissoep, meloen met gedroogde ham en avocado met scampi’s. Wij kozen voor de laatste suggestie en kregen een heerlijke malse en zachte avocado op ’n bedje van sla met een massa scampi’s badend in een leuk romig portosausje. Mooi verfrissend en erg lekker. Als hoofdgerecht opteerden we voor een Robalo Grelhado con salda e batata cozida, een mooi krokant gebakken baars, leuk zilt en gebakken aardappelkwartjes, eenvoudig maar overheerlijk. De andere keuzemogelijkheden waren de Xanfana de Cabrito, lokaal stoofpotje en de Bochechas de porco Iberico estufadas con puré e batata doce, een creatie van Iberisch varken met zoete aardappelen. Een leuk dessertje sloot deze heerlijke maaltijd af, evenwel niet zonder de koffie en port met mandje vijgen en amandelen te degusteren. Koffie en port worden traditioneel door het huis aangeboden. In de wijnkelder konden we nog nagenieten van oude portwijnen of een levenselexir. De ganse maaltijd wed mooi ondersteund door frisse, zoete en krachtige witte, rosé en rode wijnen van het wijnhuis ‘Eira de Sâo Miguel’ Restaurant Don Sebastiâo – R 25 de abril 20-22 – 8600-763 Lagos www.restaurantedonsebastiao.com Tested 4 You - 27

Restaurant Peixa – Vale do Lebo (Almancil) Restaurant Paixa, gelegen in Vale do Lobo in het centrum van de Algarve, is een absoluut buitenbeentje. Het is een van die zeldzame moderne mixrestaurants met een verfijnd decor, ontspannen sfeer en een uitbundig geïnspireerde keuken. Het restaurant is tegelijk trendy en modieus, maar toch comfortabel en gezellig. In een regio waar restaurants je de keuze bieden tussen een fijne gastronomie, of de traditionele kip en vis, vormt Paixa ongetwijfeld een hotspot die perfect inspeelt op het moderne tafelen. H et concept berust op ruimte: eclectisch, eigentijds en helder. Bij het vallen van de avond is er een verrassende transformatie door de sterverlichting, de gloed heerst met zijn harmonieus licht, textiel, glas en kaarsen ... het is een perfecte formule en het resultaat is een verfijnde omgeving, discrete luxe en comfortabele sfeer Tested 4 You - 28

De meeste mensen die Paixa-eigenaar João Lourenço kennen, herinneren zich zijn vorige restaurant, het zeer populaire Paixanito op de weg naar Querença bij Loulé. Vertrouwelijk Portugal ont-houdt het goed, het was een van de eerste plaatsen in de Algarve waar men in een uitzonderlijk decor terechtkon. Paixanito was klein, rustiek en traditioneel, met een uitgebreid menu overladen met regionale gerechten, uitgebreide wijnkaart en uitstekende service. Het werd spoedig de vaste eetgelegenheid voor vele Portugezen en een must voor binnen- en buitenlandse bezoekers. In 2009 besloot Lourenço echter om zijn bedrijf uit de landelijke heuvels over te hevelen naar een meer mondain resort aan de oceaan. Het nieuwe Paixa moest wel de traditionele ruimte combineren met modern minimalisme. Een beslissing die tegelijk een gok inhield, al stond het vast dat de keuken en de service ongewijzigd bleven. De eigenaars deelden Lourenço’s project, maar vooral de klanten vonden spoedig de weg naar het nieuwe restaurant, terecht trouwens, de huidige Paixa is beter dan ooit. Het concept van Paixa is een menu met regionale tapasachtige specialiteiten die zijn ontworpen om te delen met uw partner of disgenoten. De gerechten variTested 4 You - 29

eren van eenvoudig en smaakvol, tot meer avontuurlijke maar toch bijzonder en verrukkelijke creaties. Een kaart boordevol creaties zowel bij de voorgerechten als bij de hoofdgerechten krijg je om en bij de 40 suggesties aangeboden. Zij die geen zin hebben om aan het sharingconcept deel te nemen kunnen alvast ook een ‘single-gerecht’ bestellen. Tot de verleidelijke en smakelijke hapjes behoren o.m. olijven, gerolde ham, droge kaas met honing en amandel, gemarineerde beats, mosselen, gevulde champignons en knabbels Het segment ‘uitzonderlijk lekker’ omvat Braesola carpaccio, gerookte een-denborst, ganzenlever, asperges met mosterd-saus en gevulde inktvis. De huisspecialiteiten zijn een octopussalade met pepers, slakken met lookboter, varkensoor met koriander, kalfsgebak, ossenstaartkroketten, zwarte worst met appel en patrijs in de braadpan. De regionale desserts kan men moeilijk negeren of terzijde schuiven: marsepein eiertaart, ei en amandelen pudding, johannesbroodcake, chocolademousse of vijTested 4 You - 30

gentaart. Het ganse menu is een mix en match met borden maar evenzeer met wijnselecties uit de garrafeira van het restaurant dat meer dan 140 labels aanbiedt. Dineren in Peixa is een unieke ervaring waarbij je door het overladen aanbod, nauwelijks de kans krijgt om al het lekkers rustig te degusteren. Bij de voorgerechten kregen we welgeteld 32 creaties aangeboden, bij de hoofdgerechten bleef het aanbod tot 25 gerechten beperkt terwijl we amper 8 desserts moesten proeven. Zelfs met een halvering van het aanbod behield de kookkunst van João Lourenço ongetwijfeld het label ‘succulent’. Paixa – Quadradinha, lot 52 – Vale do Lebo – 8135-034 Almancil www.paixarestaurante.com Tested 4 You - 31

Restaurant Terra – Praia Verde boutique Hotel Het Praia Verde Boutique Hotel in Castro Marim, in de Algarve, is een plek voor puur escapisme. Omringd door een dicht dennenbos, geniet het van een verbluffend uitzicht op de oceaan. Een verdiende rust in comfortabele suites, ingericht in rustgevende natuurlijke tinten, zijn de basisprincipes die worden aangevuld door het A Terra restaurant geïnspireerd op de mediterrane gastronomie en gebaseerd op het concept van delen en een continue service. H et Praia Verde Boutique Hotel werd in 2014 door CNN beschouwd als een van de beste nieuwe boutique hotels van Europa. Het was het eerste gerenoveerde hotel onder leiding van DHM - Discovery Hotel Management. Na een complete make-over qua architectuur en ontwerp, is Praia Verde inderdaad de interpretatie van een nieuw concept in de Portugese hotelbranche. De suites zijn comfortabel en voorzien van neutrale kleuren en veel licht. Om zich helemaal thuis te voelen beschikt het hotel over een Lobby Market, die verschillende functies in een unieke ruimte integreert, zoals de receptie, bar, supermarkt, werkruimte, lounge, speelruimte voor kinderen en een bureau voor de manager van het hotel. À TERRA Restaurant is meer dan een restau-rant, À Terra is een manier van leven. Geïnspireerd door de natuur, vormt het een huiselijke ruimte, een echte terugkeer naar de oorsprong ... Geïnspireerd door de natuur, is TERRA een reis terug in de tijd waarin alles wat ons omringde puur en natuurlijk was, een warme plaats waar gerechten met passie en Tested 4 You - 32

liefde worden geserveerd en maaltijden met vaardigheid en gevoel voor harmonie worden gekookt. À TERRA is synoniem voor huisgemaakt, heerlijk, gezond en rustiek eten. Het restaurant is gebaseerd op een sharing-concept, met een continue service gedurende de hele dag en maakt bovendien gebruik van veel lokale ingrediënten. Het is een teruggrijpen naar het rustieke leven met warme troost voor dingen die ons nauw aan het hart liggen: aroma’s, texturen, kleuren, smaken, melodieën, sensaties, verhalen ... ingrediënten die we koesteren en ons echt gelukkig maken. De houtoven en de Josper-grill zijn de belangrijkste “spelers” in deze “fornaria”. Hier vindt u pizza’s, bruschettas en verschillende braadstukken die op traditionele manieren zijn bereid. Een ander belangrijk element is het brood, gebakken in de houtoven en aanwezig van de vroege ochtend tot de late avond. Tested 4 You - 33

Bij onze proeverij konden we uitgebreid kennismaken met het sharing-concept dat met leuke, zoete, hartige en zilte hapjes tot een smaakvol voorgerecht uitgroeide. Pittige, licht kruidige en krokante bereidingen als hoofdgerecht vormden na de mooi krokante en creatieve huispizza’s, een succulent geheel dat alle disgenoten wist te bekoren. Het mooie witte, rosé en rode wijnassortiment beleefde alvast een topmoment bij de desserts. De smaakvolle gerechten met soms ongewone combinaties zorgden alvast voor een grote tevredenheid van de smaakpapillen en dit niet alleen aan onze tafel. Ook aan andere gastentafels in het sfeervolle en gezellige interieur, kwam de appreciatie voor de lekkere gerechten uit de keuken van A terra, overduidelijk tot uiting. Praia Verde boutique hotel – R de Real Village – 8950-424 Castro Marim www.praiaverderesort.com Tested 4 You - 34

Restaurant Tertulia Algarvia – Faro Tertúlia Algarvia is de vervulling van de droom van een groep vrienden, die in 2006 besloot om een organisatie te creëren om de gastronomie, geschiedenis en tradities van de regio te promoten. Na vele plannen, rekeningen en, nog belangrijker, veel volharding, opent Restaurant Tertúlia Algarvia voor het grote publiek in augustus 2013 in Vila-Adentro, het historische centrum van Faro. Naast traditionele maaltijden, biedt de Tertúlia Algarvia zijn bezoekers showcookings en culinaire workshops, ambachtsworkshops, tentoonstellingen, en andere ervaringen. . H et restaurant werd ondergebracht in een oude woning, sommige onderzoekers wijzen naar de zeventiende eeuw en anderen naar de tweede helft van de achttiende eeuw. Uit oude archieven blijkt dat dit plein met de naam van de koning al “Largo das Tested 4 You - 35

Freiras” wordt genoemd door de nabijheid van het klooster van Onze Lieve Vrouw van de Assumptie. Ook is er een link met de kerk, die het Huis van Cabildo bestuurde, waar de kanunniken de kerkelijke activiteiten hielden. Bestaande uit twee verdiepingen, een asymmetrische gevel, dubbele dakrand en twee schilddaken, heeft het gebouw in de loop van de tijd verschillende transformaties ondergaan. In de 80-er jaren onderging het gebouw een grote opknapbeurt, waarbij de gevel per ongeluk instortte. Het is ook tijdens dit decennium dat de Ingenieur Raul Guedes Vidal, de huidige eigenaar, deze eigendom verwierf. Tested 4 You - 36

De gastronomie van de Algarve is een van de redenen men Tertúlia Algarvia de beste en meest karakteristieke ingrediënten van dit enorme erfgoed serveert, erfgoed dat werd verrijkt en verbeterd door vele generaties. De groepsmenu’s bestaan uit heerlijke gerechten die ervoor zorgen dat de gezellige momenten aan tafel onvergetelijk worden. Algarteca is een online platform ontwikkeld door Tertúlia Algarvia, dat tot doel heeft de gastronomie van de regio te behouden en met zo veel mogelijk mensen te delen, waardoor de duurzaamheid van de gebieden in het binnenland van de centrale Algarve wordt bevorTested 4 You - 37

derd. Dit project is geïnspireerd op de publicatie “Festa da Gastronomia e das Receitas Típicas das Aldeias do Algarve” (Feest van de Gastronomie en de Typische Recepten van de Dorpen van de Algarve), in 2005 gepubliceerd door de Commissie voor de coördinatie en regionale ontwikkeling van de Algarve. Vier vooraanstaande chefs gingen in de kleinere dorpjes van Algarve op zoek naar traditionele gerechten, een geheel dat in video’s werd gebundeld en de regionale gerechten promoten. Dit figuurlijk ‘mediterraan dieet’ werd in 2013 door de Unesco erkend als ‘immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid’ Gedroogde tonijn-moxama, varkenshaas met mosselen en maïspap met koriander en honingcake met bittere amandel-granizado waren de drie video’s gepresenteerd door Frederico Lopes, vaste chef van het restaurant Tertúlia Algarvia in Vila-Adentro in Faro. Chef-kok Augusto Lima, die regelmatig met Tertúlia Algarvia aan andere projecten werkt, was verantwoordelijk voor het presenteren van de recepten van “churra” lamsstoofschotel, gedroogde haaienstoofpot met snijbonen en filets van makreel met knoflook geserveerd op een bedje van zoete aardappel. Welke keuze je ook maakt, eten in Tertúlia Algarvia is telkens opnieuw een smaakvolle ontdekking van de regionale keuken van de Algarve. Wij proefden enkele van deze heerlijke bereidingen en genoten volop van de veelheid van ingrediënten die voor leuke verrassende resultaten zorgt. Een bewijs dat ook eenvoudige gerechten kunnen uitgroeien tot absolute culinaire topcreaties. Restaurant Tarerulia Algarvia – Praia Alfonso III 13-15 – 8000-167 Faro www.tertulia-algarvia.pt Tested 4 You - 38

Tested 4 You - 39

Logies Hotel Longevity Cegonha Country Club Vilamoura, Algarve - Portugal Longevity Cegonha Country Club is een charmehotel met spa & wellnessfaciliteiten en -diensten, genesteld in een rustige en groene omgeving van Vilamoura. Een omgeving die tegelijkertijd de verbazingwekkende levensstijl van Vilamoura uitstraalt met stranden, jachthaven, golfbanen, wandel- en fietspaden en andere attracties. Tested 4 You - 40

H et hotel beschikt over 32 kamers en suites, een buitenzwembad, tennisbanen en een breed scala aan Spa & Wellness-faciliteiten en -diensten. De kamers werden telkens in een blok van 4 ingeplant, ze zijn bijzonder ruim met naast de slaap- en badkamer eveneens een ruim salon, living, ingerichte keuken en een behoorlijk groot terras, ca 8m². Hierdoor kunnen de spa- en wellnessfaciliteiten makkelijk worden aangevuld met rustige ontspannende momenten en het individueel genieten van de zon voor zoverre men geen gebruik wenst te maken van de zonneweide die bij het zwembad aansluit. Het hotel biedt ook een Longevity Vitality Plan met een heerlijke reeks dagelijkse Body & Mind groepsactiviteiten, zoals bijvoorbeeld: Yoga, Pilates, Stretchen, Meditatie, Core Training, Tone & Fit, Fitball, Wandelingen, Dance, Jogging, Fietstocht . Tot het aanbod behoren enerzijds een 15-tal packages van 2 tot 7 nachten die in 7 specifieke zorgcriteria werden gebundeld. De combinaties zijn uiteenlopend maar omvatten zowel spa, relax, golf, fitness als botox. Tested 4 You - 42

Ook de Signature treatments, meer individuele en losstaande wellness, detox en schoonheidsbehandelingen bestaan in meerdere varianten waardoor een leuk geheel kan worden samengesteld dat aan de meest veeleisende klanten voldoening moet schenken. Alle hotelgasten ouder dan 16 jaar hebben gratis toegang tot het Detox & Relax Wet Area Circuit en tot het dagelijkse Vitaliteit Activity Plan activiteiten. In het PURE Cafe by Longevity kunnen gasten genieten van gezonde en smakelijke maaltijden en drankjes van lokale verse producten of het Wellness & Detox-maaltijdplan omarmen. Er is gratis privéparkeergelegenheid en de accommodatie biedt een pendeldienst van het hotel naar Vilamoura (strand en jachthaven). Longevity Cegonha Country Club ligt in de buurt van populaire golfbanen, zoals Oceanico Laguna en Oceanico Millennium. In Lagoa werd een aanvullend ‘Thalassa en medical spa’- centrum geopend, het Vilalalara Longevity centrum en in Alvar, eveneens in de Algarve opent in de loop van 2019 het Longevity health en wellness hotel. Logische beslissingen aldus Sonia da Cunha Castro, sales director, die het gevolg zijn van de groeiende interesse voor deze behandelingen maar tevens het bewijs van de kwalitatieve prestaties van de Country club. Logevity Cegonha biedt de perfecte combinatie van een ontspannende zonne-vakantie en aandacht voor de persoonlijke gezondheid en het welzijn in het algemeen. Longevity Cegonha Country Club – Estrada de Albufeira – 8125*300 Vilamoura - www.longevityvilamoura.com Tested 4 You - 43

Quinta dos Perfumes – Tavira (Algarve) De geschiedenis van Quinta dos Perfumes begint in de vroege 50-er jaren met de oprichting van een fabriek bestemd voor de distillatie van de bloemen van de mauves of mallows en de productie van essences voor de aanmaak van parfums. I n de jaren 70, de fabriek was toen al niet meer actief, werd Quinta dos Perfumes overgenomen door de familie Estrela, nog steeds eigenaar van het domein, die de boerderij transformeerde tot een wijngaard en zich hoofdzakelijk richtte op de productie van diverse soorten tafelwijn. Rond de eeuwwisseling koos de tweede generatie ervoor om de 36 hectare van het domein Tested 4 You - 44

een nieuwe cultuur mee te geven en transformeerde het geheel tot een citrusboomgaard, een van de traditionele culturen van de Algarve. De derde generatie die thans aan het roer staat, besliste de activiteiten van het domein te verruimen met aangepaste faciliteiten die de citrusteelt niet storen en creëerde een hotelunit die in 2013 voor het grote publiek werd geopend. De omheinde quinta of boerderij heeft een geweldige locatie, grenst in het noorden aan EN 125 en ligt op ongeveer 10 minuten lopen van de steden Conceição en Cabanas de Tavira, evenals hun Paradijseiland. Ze ligt in de onmiddellijke omgeving van vier golfbanen (Quinta da Ria, Quinta de Cima, Quinta do Vale en Quinta de Benamor), en is omzoomd door de lijwaartse eco-weg en een deel van de Iberische pelgrimsroutes naar de Camino de Santiago di Compostella. De Quinta biedt een 15-tal kamers die zijn ondergebracht in twee gebouwen, in het hoofdgebouw bevinden zich 6 kamers op de bovenverdieping evenals het prachtige terras, alle met direct zicht op de oceaan, de eetruimte en 2 gelijkvloerse suites. In het gebouw aan het zoutwaterzwembad te midden de sinaasappelboomgaard, werden de familiekamers en de kamers voor minder valide personen ondergebracht, alle op het gelijkvloers met eigen terras. Op het domein bevindt zich eveneens een leegstaand gebouw dat de komende maanden gerenoveerd wordt en eveneens een aantal kamers zal meekrijgen. De renovatie moet evenwel gebeuren in overeenstemming met de regels voor landbouwregio’s, toch voorziet men dat men hier vanaf midden 2019 ook gasten zal kunnen verwelkomen. Een leuke manier om Quinta te ontdekken is een tochtje per fiets waarbij men onvermijdelijk in contact komt met de fauna die haar thuisbasis heeft op het domein, te weten hazen, konijnen, patrijzen en andere vogels die Tested 4 You - 45

op de Quinta wonen. Met enig geluk ontdek je eveneens vossen en adelaars die de Quinta’s hemel omringen. Op het dakterras zie je het uitgestrekte sinaasappelbos enerzijds begrensd door de zee en anderzijds door de uitlopers van de bergketen van de Algarve. Het is een ideale ruimte om te genieten van de barservice van Quinta, een boek te lezen of gewoon te relaxen. De Quinta heeft geen eigen cateringservice, maar het is wel mogelijk om lichte maaltijden te laten bereiden. In de biologische tuin worden gezonde producten geteeld met het accent op inheemse rassen die gebruikt worden voor de aanmaak van het ontbijt en de lunch. Op deze manier wil de familie Estrela een bijdrage leveren aan een betere toekomst. Quinta dos Perfumes geniet van een indrukwekkende rust en stilte die slechts enkele keren per dag wordt doorboort door het geraas van een denderende trein die de kustdorpjes verbindt. Quinta dos Perfumes blijft hoe dan ook een sfeervolle en gezellige Quinta waar men zich volledig kan ontspannen, terwijl noch de zee, noch een aantal lekkere restaurantjes nooit veraf zijn. Quinta dos Perfumes – Conceição e Cabanas de Tavira – 8800 058 Tavira www.quintadosperfumes.com Tested 4 You - 46

Taste4you Magazine is een uitgave van R V H Producties gerealiseerd door Uitgeverij K.I.M. vzw - Grimbergen. Verantwoordelijk uitgever: René Van Hoof - Erps-Kwerps - Belgium

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
Home


You need flash player to view this online publication