2

Bestel nu Het enige complete Aardappelhandboek ter wereld Het met meer dan duizend foto’s en vele honderden diagrammen en grafieken rijk geïllustreerde handboek beslaat in totaal vijf volledig uitgewerkte hoofdstukken opgedeeld in overzichtelijke paragrafen en voorzien van een index. Het eerste hoofdstuk behandelt de mens die de aardappel als voedsel tot zich neemt, economische waarde creëert en er organi saties over opzet. Hoofdstuk nummer twee gaat uit van de plant, haar levenswijze en hoe zij de hulpbronnen zon, water en mineralen benut en zich tegen ziekten en plagen verweert. In het derde hoofdstuk behandelt het handboek het uitgangs materiaal met een genetisch en een pootgoedonderdeel. Alles over het gewas in zijn omgeving van bodem en weer in alle klimaten waar de aardappel wordt geteeld en de invloed van klimaat verandering staat in het vierde hoofdstuk geschreven. Afsluitend beschrijft het handboek in hoofdstuk vijf de teelt en bewaring van de knollen met alle uitrusting en organisatie die daar bij hoort. Order informatie Het aardappelhandboek wordt gepubliceerd in het Nederlands en het Engels. Het is bedoeld voor iedereen die dieper in de aardappel wil duiken, zoals telers, voorlichters, technici, studenten, onder zoekers en deelnemers aan de waarde keten in alle klima ten en teeltsystemen. Inleiding 1. Samenleving De hoofdstukken van dit boek volgen een bepaalde Alle factoren die een rol spelen bij de totstandkoming van door mensen gewenste produczijn samengevat in de conceptuele formules die zijn uitgelegd in de inleiding van dit boek: De hoofdstukken Alle fact standkoming van t zijn samengev die zijn uitgelegd Maatschappij itgangsmateriaal Uit itgangsm Het eerste hoofds en besprak hoe m x Plant = xOmgeving x Teelt Het eerste hoofdstuk ging over de maatschappij en besprak hoe mensen de aardappel uitbaten. Het besprak de evolutie, diversificatie, en het bestaan van vele soorten. Hierop volgde de domesticatie van de aardappel als gewas dat door de oorspronkelijke volkeren van Het besprak de e het bestaan van v de domesticatie v dat door de oorsp Zuid-Amerika geteeld en gegeten werd. De mens verspreidde het gewas over de hele wereld en maakte er grote, in de hele wereld doorgedrongen producten van die de hele keten omvatten. Dit tweede hoofdstuk kijkt niet naar de aardappel vanuit de maatschappij, maar gaat over de aardappelplant zelf. Hier wordt de groei als gevolg van de biologische eigenschappen van de plant besproken. Dit hoofdstuk bespreekt hoe de plant zich op verschillende manieren vermeerdert en hoe abiotische en biotische factoren de groei en de kwaliteit van de knollen beïnvloeden. Voor de aardappeltelers is het van belang te weten dat de plant niet met zaad wordt vermeerderd, maar vegetatief op eenzelfde wijze als stekken. Aardappel wordt vegetatief vermenigvuldigd. Poters leveren kiemen met miniatuurwortels, -stengels en -bladeren die zich ontwikkelen tot de echte organen als ze worden gepoot Aardappel wordt veg ontwikkelen tot de ech 125 Telers in het centrum van oorsprong van aardappel in Peru die ervan leven hebben een zeer breed scala aan aardappelrassen, waarvan er duizenden een naam hebben 38 redactie@aardappelwereld.nl / www.aardappelwereld.nl Aardappel handboek Gewas van de toekomst Anton J. Haverkort 267//18 11:35 Aardappel handboek Gewas van de toekomst Anton J. Haverkort

3 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication