facilitair | tekst • Betty Rombout Duurzame voeding in de zorg Voedingsbeleid langs de meetlat Verduurzaming van het voedingsaanbod; welke instelling is er niet mee bezig? ‘Duurzame voeding’ heeft echter meer gezichten: inkoop, productie en reststromen, bedrijfsvoering, assortimentskeuze en organisatie/ medewerkers/cliënten/patiënten. Transitie naar duurzame(re) voeding is dus geen eenduidige reis van A naar B. De campagne ToekomstProef biedt instellingen een meetinstrument om hun voedingsbeleid te analyseren en concrete actieplanen voor verbetering te definiëren. O m zorgbreed tot acties en oplossingen te komen, heeft het ministerie van VWS aan Stichting Eten+Welzijn, MVO Nederland en Nevi gevraagd een Community of Practice duurzame voeding in de zorg’ op te richten en te begeleiden. Hieruit is de campagne ToekomstProef ontstaan, waaruit een praktisch meetinstrument voortgekomen is. “We moeten een brug slaan tussen wetenschap, praktijkkennis en de zorgverleners en patiënten”, zegt Rudi Crabbé, mede-oprichter van Eten+Welzijn. “We zien dat er een groot gat zit tussen wat we weten en wat we doen. Eten+welzijn is een breed perspectief, toegepast op een brede zorg. Mijn visie? Het kan allemaal anders met andere prioriteitstellingen. Welzijn en welbevinden is evenwaardig aan het medisch perspectief en toespitsen op ziekten. Mensen zijn niet hun aandoening. Hoe maak je nu de vertaalslag naar de praktijk? Onder andere door concrete tools te bouwen.” Meetinstrument In samenwerking met o.a. Voedingscentrum, Patiënt en Voeding, Greendish, Stichting Alliantie Voeding in de Zorg, Intrakoop, Milieu Platform Zorg, Diverzio en twaalf actieve zorgorganisaties heeft de Community of Practice (CoP) een praktisch instrument opgeleverd waarmee de relevante aspecten van duurzame voeding in de zorg goed gemeten kunnen worden. Dit instrument is dus onderdeel van de grotere campagne ToekomstProef. Het instrument is ontwikkeld binnen de Green Deal Duurzame zorg en van daaruit ook gefinancierd. 42 FMT | november 2022 Perspectieven Het meetinstrument covert de perspectieven inkoop, productie en reststromen, bedrijfsvoering, assortimentskeuze en organisatie/medewerkers/cliënten/patiënten. Hoe sta je als organisatie in deze perspectieven? Crabbé: “Met twaalf zorginstellingen hebben we de vijf perspectieven doorgenomen. Vervolgens werd er gekeken naar wat er al wel en niet gedaan wordt. Heb je alle perspectieven doorlopen, dan heb je een beeld van je duurzaam voedingsbeleid. Het meetinstrument geeft inzicht waarom je sommige dingen niet voor elkaar krijgt. Bijvoorbeeld: een keuken wil wel van alles, maar vanuit het inkoopcon‘De transitie naar een ander voedselsysteem kent veel stappen, die je niet in een jaartje aflegt’
43 Online Touch Home