tract zit de instelling bij een leverancier die bepaalde producten niet kan leveren. Dan loop je vast. Het meetinstrument helpt je om je positie te bepalen, om van daaruit prioriteiten te stellen. Keuzes maken, wat is het laaghangend fruit? Waar begin je mee? Met behulp van een van de CoP´s kan de organisatie het verder uitwerken. Er is een CoP doorstroom, waarbinnen alle perspectieven doorleefd worden. Vervolgens kun je aansluiten bij een specialistische CoP en regionale CoP’s.Wat het meetinstrument dus ook doet, op het moment dat je je positie kent, dan ga je in gesprek met andere zorgorganisaties en toeleveranciers.” ToekomstProef ToekomstProef biedt zorgorganisaties hulp bij het voldoen aan de normen, ambities en kwaliteitseisen die gesteld worden aan Duurzame, Persoonsgebonden en Gezonde Voeding. Maar het werkt pas écht goed als de hele keten van A(gri) tot Z(org) zich verbindt in een coalitie waarbinnen samengewerkt wordt, en waar succesverhalen en kansen gedeeld worden. In de toekomst worden de perspectieven ook meetbaar gemaakt. Dat betekent dat een organisatie echt transparant moet zijn. “We willen langzamerhand toegroeien naar een transparant voedingsbeleid”, aldus Crabbé. “Een beleid waarbinnen we werken aan een ander eetpatroon, dat gezondheid en duurzaamheid oplevert.” De praktijk: Radboudumc We spreken met twee koplopers zorgorganisaties die met de transitie aan de slag zijn gegaan. Jaap Buis is Contractmanager Facilitaire Regie op de contracten van eten en drinken in het Radboudumc. Collega Jessica Janssen is Kwaliteitsmedewerker Schoonmaak en Voeding. Alhoewel het ziekenhuis al ver is op het gebied van gezonde en duurzame voeding, hebben ze alle perspectieven van het meetinstrument doorlopen. “We scoorden 90 duimpjes van de 100”, vertelt Buis. Ondanks dat er dus al veel goed gaat, is er nog wel wat te ontwikkelen. Jessica Janssen: “Voeding bijvoorbeeld is 100% gerealiseerd, minder suiker, minder vet, Doelen Gezondmakende leefomgeving met aandacht voor natuur, beweging, gezond eten en sociale verbinding. Duurzame voeding in de zorg: meer plantaardige eiwitten en een halvering van de CO2 -footprint voeding in 2030. Bijdragen aan de doelen gesteld in het Klimaatakkoord (Sustainable Development Goals). Meer ondersteuning, meer regie, meer keuzes voor mensen die bewust kiezen voor duurzaam en gezond eten. Meer informatie www.etenwelzijn.nl/toekomstproef 43
44 Online Touch Home