22

Het gereedstaande deeg wordt vanuit de stalen bakken middels een trechter in de vulopening gestort. Het deeg wordt in de vormmachine in de juiste vorm geperst… Wij kopen soms een machine omdat we er in geloven, niet omdat een accountant me vertelt dat we die machine in drie jaar terugverdienen... ...waarna de producten de frituur (links) ingaan. In een halve minuut worden de producten verhit, krijgen ze een bruine kleur en een krokante buitenlaag. Overzicht van productielijn 1. Diverse stalen bakken met deeg staan klaar om het productietraject te doorlopen. Modulair In de vestiging in Oosterhout (sinds 2016) staan drie productielijnen. In Oss (sinds 1975) zijn dat er vier. Toch produceren die zeven lijnen zo’n driehonderd verschillende producten. “Dat doen we door gebruik te maken van verschillende vormplaten, waarmee we het product in zijn specifieke vorm 22 | nummer 2 | 2020 Gereedstaand ‘deeg’ voor de productie van vegetarische burgers in lijn 2. Na de vormmachine rollen de burgers op een roosterband de frituur in. weten te krijgen.” Maar belangrijker is dat de lijnen bij Dalco modulair zijn. “De oven of frituurlijn plus de vriezer zijn vaste onderdelen van de lijn”, vertelt Wagemakers, “maar daarvoor en daarachter kunnen we diverse specifieke andere machines zetten. Zo hebben we bijvoorbeeld een mobiele paneerlijn die we in een willekeurige lijn kunnen koppelen.” De CCP’s (Critical Control Points) zijn per lijn in de vaste machines gebouwd. Wagemakers: “We hebben uiteraard een track & trace plicht, en door die CCP’s in de vaste onderdelen te installeren, passeert elk product dus die CCP’s, onafhankelijk van welke andere modules je gebruikt.”

23 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication