14

een meting wilt doen waarbij je melk wilt scheiden van water, heb je een KTM nodig, omdat melk in water een grote mate van verstrooing geeft”, verduidelijkt Zandberg. “In wei, een vloeistof waar minder stoffen in zijn opgelost, kan je prima uit de voeten met een KTSsensor.” Alle sensoren, zowel de KTS als de KTM zijn in een reguliere en verlengde variant verkrijgbaar. De KTS en KTM troebelheidssensoren van Klay Instruments. neerzet en daarachter een klep plaatst, kan je het systeem zo inregelen dat die klep pas opengaat, op het moment dat het troebelheidsprofiel klopt met wat er geleverd moet worden.” KTM en KTS Klay heeft twee soorten troebelheidssensoren in het productgamma: de KTS en de KTM. De meest prijsgunstige KTS-sensor bestaat in drie varianten, elk met een eigen meetbereik. Het uiterste meetbereik van de kortste sensor, de KTS-5, gaat tot 2000FTU. Voor alle toepassingen met een groter meetbereik, is er de KTM-sensor: die heeft een meetbereik van 0 tot 13000 FTU. “Als je Over troebelheid Troebelheid is een interessant fenomeen: het is geen duidelijk gedefinieerde grootheid en daarom is er ook geen strikte SI-eenheid voor. De meest gebruikte eenheden zijn de Nephelometric Turbidity Unit (NTU), Jackson Turbidity Unit (JTU) en Formazine Turbidity Unit (FTU). Binnen de bierbrouwerijen wordt gewerkt met de EBC (European Brewery Convention) eenheid. Alle eenheden zijn weer aan elkaar gerelateerd. Zo is 1 NTU gelijk aan 1 JTU/FTU en dat komt neer op 0,25EBC, uitgaande van de aanwezigheid van 2,05mg formazine (een referentiestof) per liter. Zandberg: “Het gaat uiteindelijk om de hoeveelheid deeltjes per liter medium, meestal water. Dat zegt an sich ook weer niet zoveel, want de waarde zegt alleen iets over het aantal deeltjes referentiestof, niets over andere stoffen. Andere stoffen kunnen uiteraard weer heel andere eigenschappen hebben.” Het aardige is dat de meeteenheid in de praktijk niet eens zo relevant is. “De troebelheidsmeting zegt iets over de verstrooiing in het medium en de gebruiker kan de mate van troebelheid vanuit de meetwaarde zelf vertalen naar een schaal van nul tot honderd procent.” 4-20 en PNP De troebelheidssensoren zijn allemaal uitgerust met 4-20mA uitgang, een digitale PNP uitgang, plus een display met druktoetsen voor de programmering. Zandberg: “Het is dus vrij eenvoudig om de sensor in bestaande procesautomatisering mee te nemen.” Om de KTS en KTM sensoren in vrijwel alle mogelijke processen te kunnen integreren, hebben de ontwerpers bij Klay een adaptersysteem ontwikkeld, waarmee er op de standaard aansluiting op de sensor elke procesaansluiting kan worden gekoppeld. “Via de adapter kan je dus elke mogelijke aansluiting koppelen, zonder dat je al die verschillende aansluitingen in je sensor zelf moet integreren. Dat heeft voor de klant weer gunstige gevolgen voor de kostprijs”, weet Zandberg uit ervaring. De praktijk Bij Rouveen Kaasspecialiteiten werden de afgelopen tijd meerdere KTM-sensoren en KTS-sensoren in gebruik genomen. Bij de coöperatie, die gespecialiseerd is in de productie van kleinere batches kaas met een groot aantal verschillende grondstoffen, is een snelle wisseling tussen productiebatches belangrijk. Edward Schepers is chef technische dienst bij het bedrijf en hij heeft de leiding over acht monteurs op de werkvloer. “We draaien geen bulkproductie, maar leveren aan kaasgroothandels voor private label partijen. Met twee productielijnen maken we de halfharde kazen voor onze klanten. Bij onze dochteronderneming worden zachte kazen geproduceerd.” Temperatuur De KTS-sensoren worden vooral gebruikt in melk-waterscheiding. Schepers: “Als we de applicatie gereinigd hebben na een batch, is het systeem gevuld met water. Vervolgens ga je dan melk intrekken en dan is het de kunst om dat water niet in je melktank te krijgen, maar ook niet de melk bij het afvalwater. Het gaat dus om de balans tussen teveel product weggooien, of teveel water in je tank krijgen. Dat werd voorheen met een capacitieve meting of een geleidbaarheidmeting gedaan. Het probleem is dat onze waardes zo onderin het meetgebied zitten, dat je daarmee geen ideale meting kunt doen. Bovendien zit je met de temperatuur: daar moet je voor corrigeren. De temperatuur van de melk is niet constant. Met de De KTM-sensor levert in de roomapplicatie, door een betere meting, een royale (30%) VE-reductie op. 14 | nummer 6 | 2020

15 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication