1

Vandaag de dag gaan we winkelen bij de supermarkt, kruidenierszaak of via de korte keten bij de lokale landbouwers, waar je zowat alles vindt wat je hart verlangt. Maar dat is ooit anders geweest natuurlijk. Onze grootouders moesten met heel wat minder soorten tevreden zijn en bij veel gezinnen was de eigen moestuin hun voornaamste ‘leverancier’. Ik herinner mij mijn opa’s zolder als voorraadkamer voor de winter: sjalotten, ajuinen, look opgehangen met ‘vlaskoorden’ aan het gebinte. Aardappelen in houten kistjes met jutezakken erover en ook heel wat bakjes met eigen appeltjes; die bleven goed tot in mei, al was hun pel wat gerimpeld, ze smaakten véél lekkerder dan de in koelhuizen bewaarde soortgenoten! Als we nog verder in de tijd teruggaan, moesten de mensen overleven op wat ze in de natuur aantroffen en leefden ze sowieso grotendeels van jacht en visvangst, aangevuld met wat planten en kruiden. Veel van die planten zijn in de vergetelheid geraakt, wegens de grote beschikbaarheid van het huidige, geteelde aanbod. Waarom zou je trouwens op je buik gaan liggen om wat plantjes te plukken, wanneer je in de winkel op twee minuten tijd een kar kunt vullen met je weekvoorraad …? Niettemin horen we steeds vaker praten over ‘vergeten groenten’; smaken die we terug moeten leren kennen. Verder heb je ook nog een groot gamma aan lekkere, eetbare planten, die niet meteen onder ‘groente’ gecatalogeerd worden, en die naast hun voedzame eigenschap vaak een gunstige werking op onze algemene gezondheid hebben! Over enkele van deze planten wil ik het dit keer hebben. Planten met eetbare wortels Aronskelk, pastinaak, zwanebloem, knolspirea, hokjespeul, adderwortel, blauwe zeedistel (erg zeldzaam geworden en beschermd!), grote teunisbloem, vogelmelk, zilverschoon, witte waterlelie Groene kruiden als sla Jonge blaadjes van linde, meidoorn, akkermelkdistel, duizendblad, paardenbloem, look-zonder-look, waterkers, lepelblad, bosaardbei, klein wintergroen, witte klaverzuring, daslook Groene bladgroenten rauw of kortstondig stoven als spinazie Spinaziezuring, zuring, breedbladklokje, brandnetel, groot kaasjeskruid, springzaad, vogelmuur, breed longkruid, gele dovenetel, strandbiet, zevenblad Groene stengels Riet, lisdodde (merg uit onderste deel van de stengel), asperge, mariadistel, kleine klis, zeekool, zeevenkel, zeekraal Eetbare paddenstoelen Parasolzwam, gele stekelzwam, weidechampignon*, fluweelpootje, reuzestuifbal, oesterzwam*, gele ringboleet, eekhoorntjesbrood*, cantharel*, hoorn des overvloeds, echt judasoor, paarssteelschijnridder, truffel*, … Deze met sterretje zijn met voorsprong de lekkerste! © foto - Kev - via Pixabay 1 Johan Dezutter Wildplukken van paddenstoelen in natuurreservaten is bij wet verboden. In het Waals gewest is er echter een stilzwijgende toestemming, met een maximum oogst van één emmer per dag per persoon. Wildplukken is absoluut niet ongevaarlijk bij onvoldoende kennis ter zake. Sommige eetbare varianten hebben giftige dubbelgangers! In de handel kan men balen kopen om bepaalde soorten thuis te telen, wat een stuk veiliger is! Eetbare bessen uit de natuur Zuurbes, bosbraam, framboos, bosaardbei, hondsroos (rozenbottel), mispel, lijsterbes (koken voor gebruik), sleedoorn, tweestijlige meidoorn, duindoorn, gele kornoelje (tegen diarree), bosbes, rode bosbes, veenbes, bergvlier, vlier. Giftige bessen die onder geen enkel beding mogen geconsumeerd worden Taxus, ephedra, gevlekte aronskelk, veelbloemige salomonszegel, asperge, muizedoorn, eenbes, lelietje van dalen, thamus, maretak, zwarte gifbes, hulst, kardinaalsmuts, peperboompje, klimop, rode kornoelje, beredruif, liguster, wolfskers, bitterzoet, zwarte nachtschade, kruidvlier, rode, blauwe, zwarte en alpenkamperfoelie, Gelderse roos, wollige sneeuwbal, sneeuwbes, heggerank. Veel van deze bessen worden door vogels wel gegeten, waardoor zij meewerken aan de verspreiding van de zaden. Door de evolutie is hun spijsvertering erop voorzien om de gifstoffen af te breken.

2 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication