1

De zomer is voor veel mensen een gelegenheid om met vakantie te gaan. Wie kiest voor het Middellandse Zeegebied, maakt kennis met de rijke smaken van de lokale keuken. De mediterrane keuken is sinds eeuwen gekend als één van de gezondste ter wereld. Het is overduidelijk dat mensen die deze voedingsstijl aanhouden, zelden slachtoffer worden van hart- en vaatziekten. Ook het percentage zwaarlijvige mensen ligt er beduidend lager dan bij ons. In dit nummer zullen we een aantal van die kruiden bekijken, niet tot in detail, maar ter informatie om te weten wat elk van die kruiden voor uw gezondheid kunnen betekenen. Johan Dezutter Basilicum Algemeen Wereldwijd zijn er zeker 40 soorten basilicum. Basilicum zoals wij hier kennen, is de algemeen gebruikte benaming van Ocimum basilicum en is oorspronkelijk afkomstig uit India. Eeuwen geleden is basilicum na een lange reis aangekomen in de Italiaanse regio Liguria. De inwoners van Liguria hebben dit kruid direct omarmd en niet meer losgelaten. Nu is basilicum de belangrijkste hoofdrolspeler in Pesto alla Genovese. Ook wordt basilicum veel gebruikt om tomatensaus met smaak te verrijken en niet te vergeten: de wereldberoemde Salade Caprese van Mozzarella, tomaat en basilicum. Geneeskracht In de oudheid werd de olie van basilicum gebruikt om koningen te zalven. Een aftreksel van basilicum versterkt de zenuwen, verlicht hoofdpijn, bestrijdt koorts, hoest en braken. Het helpt ook uitstekend bij zwangerschapsmisselijkheid. Nuttige tip Basilicum heeft de eigenschap vliegen te verjagen. Wie enkele bloempotten met basilicum verspreid rond zijn terras zet, zal maar zelden meer door vliegen geplaagd worden! Het proberen waard! Oregano of wilde Marjolein Algemeen Het kruid dat wij kennen als oregano en veel gebruiken in tomatensaus en/of op pizza, heet eigenlijk Wilde Marjolein en komt ook bij ons in het wild voor. Dit kruidje gedijt ook in het Mediterrane klimaat met veel zon en voldoende vocht. In de keuken wordt oregano zowel vers als gedroogd gebruikt. Gedroogd geeft het echter de meeste smaak. Wel is het zo dat de smaak van oregano (of Wilde Marjolein) kan verschillen onder invloed van het klimaat, het seizoen, maar ook de bodemsamenstelling van de ondergrond waarop het kruidje wordt verbouwd, speelt hierin een heel belangrijke rol. Geneeskracht en andere weetjes Bij de Egyptenaren werd gedroogde marjolein gebruikt als strooi- en badmiddel, in parfum en af en toe als keukenkruid. Toen er in de lage landen bier gebrouwd werd, was het oorspronkelijk ‘bierkruid’ geen hop, maar marjolein of een ander geurend kruid. Nu moet onze linnen was superwit zijn. Vroeger echter was de ‘Isabelbruine’ kleur ‘in’ en oregano was dan het ideale kleurmiddel. Ook bij garenververijen werd dit gebruikt. Marjolein is een verwarmend kruid en kan als kruidenkussen hulp bieden bij reuma. Het helpt ook bij ontsteking van de luchtwegen, stimuleert de leverfunctie en bevordert de spijsvertering. Wanneer je de thee in de neusholte verstuift, helpt het ook om de symptomen van hooikoorts sterk te verminderen! Rozemarijn Algemeen Rozemarijn is bij uitstek te gebruiken bij robuuste gerechten, vol van smaak. Lamsvlees bijvoorbeeld. Dat heeft een heel eigen smaak, die prima samengaat met de sterke aromati1

2 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication