23

LANDSCHEIDING/TABITHA Cardia werkt samen met Vers & Vrij locatienieuws Minder voedselverspilling Zoals in elk restaurant blijft er ook in de restaurants van Cardia elke dag voedsel over. Mensen eten wat minder dan vooraf werd gedacht, of één menu is erg populair waardoor er van het andere menu meer eten overblijft. Als zoiets bij mensen thuis gebeurt, dan wordt het eten soms bewaard en op een andere dag opgewarmd. Het opwarmen van ‘kliekjes’ kan bij Cardia niet, vanwege de hygiëneregels en de voedselveiligheid. Maar weggooien…dat doen we ook liever niet. Daarom werken we nu op Landscheiding en Tabitha samen met Vers & Vrij. “Een jaar of twee geleden werden de collega’s in Tabitha benaderd door Vers & Vrij”, vertelt Lisa Veira, 1e medewerker catering in het restaurant in Landscheiding. “Deze organisatie wilde in Den Haag een voedselvoorziening opzetten voor mensen die uit geldgebrek niet altijd een warme maaltijd op tafel kunnen zetten. En daar gebruiken ze etensresten uit restaurants en instellingen voor. Na een tijdje zijn we in Landscheiding hier ook aan mee gaan doen. Daardoor gooien we nu veel minder eten weg.” De vrijwilligers van Vers & Vrij halen elke dag overgebleven maaltijden op bij restaurants en dus ook Landscheiding. Lisa: “We verzamelen het overgebleven eten in grote bakken. De mensen van Vers & Vrij brengen dat naar een locatie waar er éénpersoonsporties van gemaakt worden. Die worden in verschillende wijken van Den Haag in een soort rijdende koelkasten geplaatst. Iedereen die dat wil kan gratis een maaltijd uit zo’n koelkast meenemen en zelf opwarmen.” “We gooien nu veel minder eten weg” Arna van der Sloot bij één van de mobiele koelkasten van Vers & Vrij In bedrijven en organisaties kan binnen alle organisatieonderdelen voor meer duurzaamheid worden gekozen. Ook binnen Cardia besteden we daar steeds meer aandacht aan. Daarbij kijken we naar alle middelen die worden ingezet op de verschillende afdelingen en zoeken we naar duurzamere alternatieven. Vers & Vrij is één van de duurzame stappen die de laatste jaren zijn ingezet binnen de catering van Cardia. 24 CARDIA MAGAZINE OKT 2021 Op deze manier slaat Vers & Vrij twee vliegen in één klap: er wordt minder voedsel verspild, en er is een voedzame maaltijd beschikbaar voor mensen die dat zelf niet kunnen regelen. Niet alle etenswaren zijn geschikt voor deze vorm van hergebruik, legt Lisa uit.

24 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication