22

Asha leert haar hulp Ghoegrie maken Hindoestaans koken bij de cliënt thuis Bij de voorbereidingen voor dit magazine viel het ons al snel op: veel van onze cliënten hebben favoriete gerechten. En dat is zeker niet altijd de Hollandse pot. Zo leerde huishoudelijk medewerker Liesbeth Vis een Hindoestaans gerecht kennen van haar thuiszorgcliënt Asha: Ghoegrie. Liesbeth vertelt hoe zij met de instructies van haar cliënt voor de eerste keer Ghoegrie klaarmaakt. “Wanneer je ‘Ghoegrie’ leest, weet je één ding zeker; het gaat hier niet om een gerecht uit Nederland. En dat klopt. Het is een Hindoestaans gerecht, gemaakt van kikkererwten. Gewapend met de ingrediënten en m’n kookschort vertrok ik vol goede moed naar mijn cliënt Asha in Mariahoeve. Als Hindoestaanse weet zij als geen ander hoe Ghoegrie klaargemaakt moet worden. We hadden afgesproken dat zij instructies geeft en ík kook, zodat ik het kan leren.” De kikkererwten verdwenen! En dus ging ik aan de slag. “Als eerste moest de knoflook gepeld en fijn gestampt worden. Ook de peper moest eraan geloven, die werd gemalen. Daarna een laagje zonnebloemolie in de pan, waar vervolgens de kikkererwten in verdwenen. Asha moest lachen. Ik deed het namelijk verkeerd. Ik had de kikkererwten uit blik eerst in water geweekt. ‘Dat was niet nodig geweest’, zegt ze, ‘alleen gedroogde erwten moet je in water weken’. Ik zag haar denken. Die hulp van mij heeft nog heel wat te leren”. Ikk besloot me nergens iets van aan te trekken en dapper verder te gaan. Na de kikkererwten kreeg ik nieuwe instructies. Ik moest de gemalen knoflook, de rode peper, een flinke scheut zout en een half 22 CARDIA MAGAZINE APRIL 2022

23 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication