0

Kunst in Beweging Schilderijen Nummer 96 oktober 2020 Connie Harkema atelier (op wielen) waar beeld en woord samengaan Gedichten/verhalen Reispresentaties Voordrachten Schrijfworkshops Werk in opdracht Galerie wordt (rijdend) atelier De kogel is nu definitief door de kerk: de galerie in Koudum bestaat niet meer. Kunst in Beweging is een atelier op wielen geworden met als vaste standplaats een mooi appartement in St.-Annaparochie, 5 km vanaf de Waddenkust en 17 km ten noordwesten van Leeuwarden. De gemeenschappelijke binnentuin biedt een comfortabele ontvangstruimte. Bovendien heb ik de beschikking over een zaaltje, waar incidenteel schrijfcursussen en reispresentaties kunnen worden gegeven. Maar het meest zal Kunst in Beweging in de meest letterlijke zin opereren: onderweg in de camperbus (het atelier op wielen) die op termijn zal worden ingeruild voor een een grotere camper waardoor meer ruimte bestaat voor mijn werk als beeldend woordkunstenaar en voor het transport van kunstwerken naar klanten en/of expositieruimtes.

Ook tijdens de verhuizing heb ik op creatief gebied niet stilgezeten. Het online boek in wording “Wassend Werk” krijgt al wat meer gestalte door de toevoeging van de serie “Schilderdichtsels” met hieronder een aantal gloednieuwe dichtsels. Daarnaast heb ik twee nieuwe “Tekencollages” met gedichten gemaakt. En last but not least is er natuurlijk het prachtige boekje “111 elfjes verbeeld”. De gedichtjes, kunstwerken en foto's van beeldend kunstenaar Ryt Kooistra en en mij vormen een vloeiend en boeiend geheel. Meer hierover aan het eind van deze nieuwsbrief. Ik wens je weer veel lees- en kijkplezier, Connie Harkema, beeldend woordkunstenaar Wassend Werk De tweede serie die ik heb opgenomen in dit online boek in wording heet “Schilderdichtsels”. Dat zijn schilderijen aangevuld met een gedicht, en heel soms met een verhaal. Omdat nog niet alle schilderijen een gedicht hadden, heb ik onlangs een paar nieuwe dichtsels geschreven. Deze vind je hieronder:

“Wassend Werk” is een alsmaar groeiend online boek in woord en beeld. Met afbeeldingen van schilderijen, tekeningen en collages, aangevuld met verhaalfragmenten en gedichten. Kortom: alles wat ik in de loop der tijd heb gemaakt. De titel slaat niet alleen op het groeiend aantal pagina's, maar ook op het feit dat veel van mijn werken een logisch vervolg / een voortborduren zijn op dat wat eraan voorafging. Wil je alles bekijken wat ik tot nu toe in “Wassend Werk” heb gepubliceerd, ga dan naar: https://onlinetouch.nl/connieharkema/wassend-werk?html=true#/0/ Tekencollages Tekencollages zijn collages samengesteld uit oude tekeningen of stukjes daaruit. Door ze samen te voegen op een blanco vel en ze daarna met nieuwe lijnen, figuren en vlakken met elkaar te verbinden, ontstaan totaal andere (nieuwe) voorstellingen. Alle op die manier gemaakte collages vertellen een verhaal, dat ik in gedichten heb proberen te vangen.

Ik zit in een wandelwagen, dik ingepakt. De kou kan mij niet deren. Robuuste huizen waken over mij, houden mij nauwlettend in de gaten. Ze weten wat hier is gebeurd, kennen mijn ontstaan. Twee kinderen op wereldreis, spelend met hun grenzen. Verkennen stond centraal. Vastomlijnde patronen vervaagden, totdat het niet meer verder ging. In papa ontwaakte een troubadour. Hij trok alleen de wijde wereld in, met bloemen in zijn haar. Mama is op zoek naar het hier en nu, moet in haar eigen kracht gaan staan; een plaats zoeken voor de herinneringen. Mij maken was het hoogtepunt. Waarom ben ik dan een ongeluk? Ik zit in een wandelwagen, dik ingepakt. Ik moet nog heel veel leren.

Vol. Overvol. Mijn hoofd zit vol. Er kan echt niets meer bij. Herinneringen en gedachten; ze buitelen over elkaar. Opeengestapelde souvenirs. Beelden verspringen, geleefde jaren komen langs, belevenissen van kinds af aan. Ik kijk naar de sneeuwpop, bezem in zijn hand. Ook hij kent een opeenhoping, maar dan van ijskristallen. Ze plakken aan elkaar. Totdat de zon gaat schijnen en hij ontwaakt uit zijn bevroren zijn, slechts glimlachend onder zijn peen. Tot ook die langzaam verdwijnt... Dan besef ik: genoeg is genoeg! De knop moet om. Ik wil zijn als die pop en denken aan niets.

Ik sluit mijn ogen, laat me meevoeren door een waaier van bloemen. Geuren, verspreid door de wind. 111 elfjes verbeeld Zoals gezegd bestaat het boekje “111 elfjes verbeeld” uit gedichtjes geschreven in de vorm 'elfje'. Een elfje is een eenvoudige, compacte dichtvorm die bestaat uit elf woorden. Elfjes lezen gemakkelijk en zijn humoristisch van aard en daardoor voor een breed publiek toegankelijk. Daarnaast zijn onze ook nog eens heel herkenbaar, omdat ze gaan over alledaagse gebeurtenissen, waarbij maatschappijkritische uitdagingen niet zijn geschuwd. Ook zitten er autobiografische elementen in. Kortom: de inhoud van het boekje betreft een scala aan onderwerpen die gerubriceerd zijn in tien thema’s.‘ Elk hoofdstuk begint met eigen afbeeldingen van onze zelfgemaakte kunst in relatie tot het onderwerp. De afzonderlijke thema's worden nog eens extra benadrukt met zelfgemaakte foto's. Zo is er telkens een wisselwerking tussen woord en beeld waarbij als rode draad bijna alles van Ryt links staat en van Connie rechts. Nu ons boekje – waar we best trots op zijn – een feit is, willen we dit graag bij je aanbevelen. Voor jezelf of als cadeautje. Ook leuk voor de komende decembermaand of als een bedankje. En daarbij is het ook nog eens coronaproof, want het past door de brievenbus. “111 elfjes verbeeld” kost € 15, exclusief verzendkosten. Het boekje is te bestellen via connieharkemainfo@gmail.com of famkooistra@planet.nl.

Contact en achtergrondinformatie Kunst in Beweging is open op afspraak. De website (www.connieharkema.nl met webshop) is 24/7 bereikbaar. Je kunt me mailen op connieharkemainfo@gmail.com of bellen op 06 - 87 265 366 De nieuwste berichtjes vind je op: http://www.facebook.com/profile.php?id=100002148662167 http://www.linkedin.com/pub/connie-harkema/17/b54/244 http://twitter.com/ConnieHarkema https://www.instagram.com/connie_harkema/ Online publicaties: http://onlinetouch.nl/connieharkema

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
Home


You need flash player to view this online publication