29

Nyncke: “Mijn pake begon het bedrijf in 1935 in Arum. In de jaren vijftig – mijn vader moet een jaar of vijf of zes geweest zijn – zagen mijn grootouders meer kansen in Wommels en zijn ze naar Wommels vertrokken. Je moet je even voorstellen dat er toen nog wel vier of vijf bakkers in Wommels zaten en toch zagen ze handel. Ongelooflijk toch?”. Het liep goed met de bakkerij in Wommels en Nyncke haar vader nam het bedrijf over en werd daarin bijgestaan door haar moeder. De tweede generatie kreeg vier kinderen, waarvan Nyncke er één is. Ze werden alle vier vrijgelaten in hun beroepskeuze. Nyncke bleek meer dan een gewone belangstelling te hebben voor het bakkersvak en het bedrijf van haar ouders. Haar broer en zussen hadden dat niet. Toen ze voor de bakkersopleiding in Wageningen koos, zeiden haar ouders nog: “Wist it seker? It hoecht net. Do meist sels kieze!”, maar haar nieuwsgierigheid was in al die voorgaande jaren allang gewekt en een bestemming in het familiebedrijf was voor Nyncke dan ook zo klaar als een klontje. Nyncke:”In 2004 dus in loondienst gekomen van het bedrijf en in 2010 kwam ik er echt ‘bij in’. Toen hebben we samen ook afspraken gemaakt over de bedrijfsovername, die mijn vader en ik in een looptijd van vijf jaar voor ons zagen. Dat is ook gelukt. In 2015 heb ik het bedrijf overgenomen. Mijn ouders zijn nog met regelmaat te vinden in het bedrijf, ondanks dat ze nu met pensioen zijn. Soms voor advies, soms als koerier, maar in hoogtijdagen rondom de feestdagen ook achter in de bakkerij. Dat hoeft niet, maar ze zijn altijd welkom. Ik vind dat fantastisch en koester dat.” De afgelopen vier jaren heeft Nyncke voor een aantal bedrijfseconomische uitdagen gestaan in haar bedrijf. Met name de grondstoffen- en energiecrisis hebben haar de nodige hoofdbrekens en soms slapeloze nachten bezorgd: “terwijl ik eigenlijk nooit slecht slaap van het bedrijf, het komt zoals het komt”. Tijdens deze crises rezen de kosten voor energie en grondstoffen de pan uit en wisten we gewoon niet goed hoe de toekomst eruit zou zien. Een echt onzekere tijd. Ze noemt daarbij nog de coronacrisis die voor een paradox zorgde in de aansturing van de bakkerij. Ze waren aan de ene kant blij met het feit dat ze open mochten blijven tijdens de lockdown – immers, de bakkerij voorzag in eerste levensbehoefte -, aan de andere kant stuggelden ze met de bezetting in de bakkerij door bakkers die corona opliepen, het 1,5 meter afstand houden in de bakkerij tot het aanbieden van vrijstellingen voor de bakkers tijdens de avondklok (en dus in de nacht over straat moesten tijdens lockdown). Gelukkig lijkt het stof nu weer neer te dwarrelen en heeft Nyncke weer vol het vizier op de toekomst. Ze vertelt vol trots over haar eigen duurzame tarweteelt: “We willen graag brood bakken zonder hulpstoffen en daarbij grondstoffen gebruiken die dat mogelijk maken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar partners die samen met mij een goede grondstof willen produceren, zodat dat kan. Met de Bakkers van Verloop uit Gorredijk en Koopmans Melen uit Leeuwarden is Puur Posthuma op zoek gegaan naar agrarische ondernemers die een goede tarwe kunnen telen. Nyncke: “Het heeft echt jaren geduurd. Eerst probeerden we het in het noorden van Friesland, maar de oogst viel daar tegen. Nu hebben we een ondernemer gevonden in de Hoekse Waard onder de 29

30 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication