12 Kersenbedrijf Schaepkens, sinds 1997 dé kersenspecialist Kersenbedrijf Jo en Monica Schaepkens, een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het telen van zoete kersen. In 1997 gooide het koppel het roer om van rundveehouderij en akkerbouwbedrijf naar kersenteelt. Een geheel nieuwe bedrijfstak die nieuwe kennis en expertise vereiste. Toen en nu blijven ze innoveren met een vaste blik op de toekomst. Duurzaamheid op allerlei vlakken hoort daar uiteraard bij. ~ Familiebedrijf Regelmatig brainstormen ze samen met hun kinderen aan de keukentafel over het bedrijf. Wat kunnen ze verbeteren aan de kwaliteit, verkoop en presentatie? Of hoe pakken ze de organisatie van hun jaarlijkse plukdag aan? Het hele gezin, inclusief schoonzoon en kleinkinderen nemen deel aan dit proces zodat ze met trots kunnen zeggen: wij zijn een familiebedrijf en samen als een team zijn wij Kersenbedrijf Jo en Monica Schaepkens. ‘Kersen vers verkopen, want dan zijn ze het lekkerst’ dat is hun motto. Momenteel hebben ze 17 rassen in hun assortiment, al blijven ze steeds op zoek naar andere rassen en andere smaken. Want ook zij zijn gek op kersen en ze willen een steeds een gevarieerd aanbod bieden, met voor ieder zijn smaak een kers! Kwaliteit en duurzaamheid Er komt heel wat bij kijken om een goede kwaliteit kersen te telen. Het begint soms al drie tot vier jaar voordat de kers bij jou in de mond terecht komt. Ze houden de nieuwste rassen van de markt in de gaten en bezoeken regelmatig proeftuinen om de lekkerste rassen te kunnen aanbieden. Alle rassen uit het assortiment zijn door Jo, Monica, kinderen en vrienden op smaak, hardheid en kleur geselecteerd. Zijn in de gaten gehouden op vatbaarheid voor ziekten en de teelt versus klimaatverandering en land van herkomst. Rassen uit andere delen van de wereld doen het nu immers anders eenmaal hier in Klimmen. Naar de toekomst toe zullen rassen daarmee altijd blijven veranderen, finale rassen zoals Jo het noemt, met steeds een zo lang mogelijk kersenseizoen. De laatste jaren zijn ze met hun teelt steeds meer gaan focussen op het zorgen voor een goede balans in de biodiversiteit in de boomgaard. Ze hebben geleerd dat een goed gewas - met een goede houdbaarheid en top kwaliteit - begint met een goede grond. Vandaar dat ze regelmatig blad- en grondmonsters nemen en tekorten in die bodem aanvullen met natuurlijke producten met onder andere een evenwichtige bemesting van kalium. Op deze manier maken ze de grond gezond en leefbaar voor het bodemleven. Ze hanteren nagenoeg geen kunstmest meer en zorgen steeds voor een luchtige bodem. Ze werken met natuurlijke bestuiving en gebruiken biologische muizen- en rupsenbestrijding. Samenwerken met de natuur noemen ze dat en ze zien dat het werkt! Waar biologisch boeren vroeger vloeken in de kerk was, is het nu de maatstaf voor kwaliteit.
13 Online Touch Home