13

KEURMERK Die productie vindt plaats op de plek in de fabriek waar ook de vleessnacks worden gemaakt, laat Notermans zien. “Onze vegetarische snacks hebben een keurmerk: ze zijn getoetst en gecontroleerd door de Bond van Vegetariërs”, verduidelijkt Notermans echter. “Dat betekent dat ze echt niet in aanraking komen met vlees.” Inmiddels lopen er drie productielijnen voor vegetarische snacks in de Limburgse fabriek: één voor kroketten en bitterballen, die gemaakt worden met dezelfde ragout en, voorzien van drie laagjes paneer (waaronder één met fijngehakte peterselie), ingevroren worden voor de horeca en cafetaria. Eén voor ovenkroketten die worden voor gefrituurd voor ze geleverd worden aan kanalen waar niet of minder gefrituurd wordt, zoals het cateringkanaal. En één voor de kipkorns: snacks gemaakt op basis van ‘kipstuckjes’ van de Vegetarische Slager. ENTHOUSIASTE REACTIES De vegetarische frikandel, die aanvankelijk ook op het wensenlijstje stond van Mora en De Vegetarische Slager, is nog niet op de markt. “Precies om de reden die ik al noemde”, zegt Notermans: “We willen alleen de beste snacks op de markt brengen. Over de vegetarische frikandel zijn we nu nog niet 100% tevreden, dus die is nog volop in ontwikkeling.” Voorlopig hebben Nederlandse vegetariërs en flexitariërs echter al zo’n 200% meer keuze in vleesvrije snacks dan voorheen. “We krijgen hele enthousiaste reacties, bijvoorbeeld op social media”, laat Shar Pijpers van De Vegetarische Slager weten. “Mensen die blij zijn dat ze eindelijk ook eens lekker kunnen snacken tijdens een borrel, of iets anders kunnen bestellen bij hun friet.” Er is een hele grote markt voor, weet Pijpers. “Samen met Mora kunnen we die bedienen.” 13

14 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication