GEMAKKELIJK DUURZAMER ONDERNEMEN MET DEZE 4 TIPS! Het thema duurzaamheid is zo groot en er zijn zoveel tegenstrijdige berichten over wat nu duurzame oplossingen zijn, dat je als ondernemer niet meer de bomen door het bos ziet. Wat zijn kleine stappen die je op korte termijn kunt zetten zonder al te grote investering? 1 Duurzame verpakkingen Een van de gemakkelijkste keuzes die je kunt maken is die voor duurzame verpakkingen. Kies voor materialen als suikerriet of karton als alternatief op het plastic. Uiteraard geef je de bestelling dan ook mee in een papieren blokbodemtas. Je verpakkingskosten zullen hiermee iets stijgen. Gasten begrijpen dat je die kosten doorberekend in de verkoopprijs. 3 Afvalscheiding Een derde gemakkelijk toepasbare manier om duurzamer te ondernemen is door afval te scheiden. Zorg dat plastic, papier en restafval voor de klant gemakkelijk in de goede bak te gooien zijn. Verminder het afval door te kijken naar grotere eenheid verpakkingen, bijvoorbeeld sla. Als je toch veel gebruikt schakel dan over van 0,5 kg zakken naar 1,5 kg zakken. Om het vocht uit het restafval te krijgen is veel energie nodig. Hoe droger je het afval aanlevert hoe minder energie nodig is om het te verwerken. Gooi restjes drank niet in de afvalbak maar in de gootsteen. 4 MEER VEGA 2 Bespaar op je energie Wist je dat je energie kunt besparen door bij de opstart van jouw vestiging niet alle apparaten tegelijk aan te zetten, maar dit gefaseerd te doen? Bij pieken moet de energieleverancier veel energie leveren. Als je apparatuur met tussenpozen inschakelt krijg je geen piekbelasting. Beter voor het milieu en je portemonnee! Maak ook regelmatig de verdampers van koel- en vriesapparatuur schoon. Hierdoor is minder energie nodig om op temperatuur te blijven. Bovendien kun je in de rustige uurtjes je bakwand of in de keuken de apparatuur uitzetten of deksels op de pannen leggen om energie te besparen. LED verlichting is op dit moment de snelste manier om minder energie te verbruiken. De meerprijs voor LED verlichting is over het algemeen binnen drie tot zes maanden terugverdient. Vleesproductie belast het milieu zwaarder dan de productie van vegetarische alternatieven. Door in je assortiment meer vegetarische producten aan te bieden, draag je op jouw manier bij aan een verlaging van de vleesproductie en daarmee de CO2 je in op de trend waarbij steeds meer mensen minder vlees willen eten. -uitstoot. Daarbij speel 25
26 Online Touch Home