37

LANDEN MET HUN SPECIFIEKE EN EIGEN PRODUCTEN KENNEN WE ALLEMAAL. ZO STAAT NEDERLAND BEKEND OM DE DROP, STROOPWAFELS EN ZAL JE OOK DE KROKET EN DE FRIKANDEL SPECIAAL NIET IN VEEL ANDERE LANDEN TEGENKOMEN. KIJKEN WE NAAR ITALIË DAN DENK JE NATUURLIJK DIRECT AAN PIZZA’S EN CANTUCCINI KOEKJES OF SPANJE MET DE OVERHEERLIJKE PAELLA. MAAR ONS KLEINE KIKKERLANDJE KENT OOK AL BEHOORLIJK WAT LOKALE SMAKEN EN VERSCHEIDENHEID BINNEN DE MENUKAART. We deden een rondje langs diverse eethuizen en cafetaria’s in Nederland want de diversiteit die we binnen Europa kennen vind je in Nederland al op een steenworpafstand. In het noorden van het land kent de eierbal ongekende populariteit waarbij je in het westen vooral vragende blikken zal zien bij het horen van deze bijzondere snack. De Eierbal Een snack welke erg populair is in het noorden van Nederland. Een snack voorzien van een kruidige kerriesmaak en met, hoe kan het ook anders, de vorm van een bal. Het krokante jasje is gemaakt van ei en paneermeel. Kijken we naar de binnenkant dan vinden we hier vaak een hard of half hardgekookt ei, verder is de binnenkant voorzien van heerlijke ragout. Het recept van de ragout is vaak het geheim van de chef. De eierbal gaat al decennialang mee, zo werd de eierbal rond de jaren 50 geïntroduceerd in Groningen. Het is een bewerkelijke snack, omdat hij niet ingevroren kan worden moet de eierbal altijd vers geproduceerd worden. In Groningen en Drenthe zitten dan ook fabrikanten gevestigd die wekelijks 15.000 eierballen produceren. Frietjes Halfom Waterfiets Ook de frites waterfiets is voor veel mensen wellicht een onbekende benaming voor een inmiddels populair snackgerecht. De waterfiets zie je veel terug in Gelderland en Noord Brabant. In Limburg noemen ze het gerecht een super supertje en je komt het ook wel tegen als de Catamaran. Het zijn twee frikandellen met frites in het midden en veel speciaalsaus. In Gelderland is er zelfs een cafetaria met een speciaal waterfiets fritesbakje. Broodje Speklap Zoervleijs Rijden we naar het zuiden des lands dan zien we de typisch Limburgse zoervleijs met friet op de menukaarten pronken. Ofwel een frietje zuurvlees, flink lang gegaard suddervlees met krokante frites. Menig Limburger likt zijn vingers erbij af. Frites zuurvlees behoort tot de oudste friet combinaties van Nederland. De recepten zijn dan ook nergens in Limburg gelijk en zijn vaak van familie op familie doorgegeven en gaan al generaties lang mee. Kijken we naar Roermond dan staat een frites zuurvlees tussen de top 5 best verkochten gerechten in een cafetaria. Een frites zuurvlees bevat o.a. azijn, laurierblad en appelstroop. 37 In het zuidwesten van Nederland is er nog een, voor velen onbekende, frites combinatie genaamd frietjes halfom. Soms uitgesproken als patat halfom, maar wat kan je nu verwachten? Dit zijn frites met piccalilly en mayonaise of fritesaus. Oh oh Den Haag, hier eten ze maar al te graag een broodje speklap tijdens de lunch. Natuurlijk kent iedereen de speklap, maar op een broodje? De populariteit die het heeft in Den Haag is echter ongekend.

38 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication