de visie Elles van der Vleuten, specialist neuromarketing Slim inspelen op het onbewuste brein Neuromarketing is in opmars. Steeds meer bedrijven ontdekken dat ze hun omzet kunnen verhogen door slim in te spelen op onbewuste keuzes van de consument. Dat kan al met kleine, eenvoudige trucjes, vertelt specialist neuromarketing Elles van der Vleuten, die zich nu ook richt op de verblijfsrecreatie. “In deze sector draait veel om beleving en emotie.” Tekst: Jaap van Sandijk Foto: Elles van der Vleuten Ze was jarenlang neuromarketingonderzoeker en deed veel breinonderzoek. Met de kennis die dat opleverde én met de ervaring die ze had opgedaan in de horeca, startte Van der Vleuten in 2023 adviesbedrijf Rocket Science Horeca. De Brabantse ondernemer maakt gebruik van wetenschappelijk onderbouwde technieken om de gastervaring in horecabedrijven te verbeteren en de omzet en winst te verhogen. Inmiddels richt Van der Vleuten zich ook op de verblijfsrecreatiesector. “Daar draait veel om beleving en emotie en is neuromarketing per definitie goed toe te passen”, vertelt ze. “Bovendien is dit hét moment om neuromarketing in te zetten. Ondernemers staan voor grote uitdagingen. De personeelskosten stijgen, de marges worden steeds kleiner. Ik spreek regelmatig ondernemers die zeggen: ik heb mijn prijzen al een paar keer verhoogd. Ik kan daar niet mee doorgaan.” Laten we beginnen bij het begin. Wat is neuromarketing precies? “Het idee achter neuromarketing is, dat wij mensen veel vaker onbewuste keuzes maken dan wij denken. Wij hebben twee denksystemen. Systeem 1 is het automatische denksysteem, het onbewuste. Ik noem het ook wel de automatische piloot. Daarmee maken we 95 procent van onze keuzes. Gelukkig maar, want een mens krijgt elke dag zo’n 35 duizend keuzes voor z’n kiezen. Met systeem 2 maken we bewuste keuzes.” Ondernemers moeten dus vaker op systeem 1 inspelen? “Ja, en dat gebeurt steeds vaker. Waar ondernemers zich vroeger vooral richtten op wat gasten zeggen dat ze willen, komt er de laatste decennia steeds meer aandacht voor wat het brein onbewust doet. Sinds het begin van deze eeuw zie je bijvoorbeeld dat winkels en horecabedrijven steeds bewuster nadenken over de plaatsing van producten, geurbeleving en prijspresentatie. Terecht, want wetenschappelijk onderzoek laat zien dat onbe28 Recreactie | 08-2025 ‘Vrijwel al onze beslissingen worden onbewust genomen’ wuste beïnvloeding de omzet, loyaliteit en beleving significant kan verhogen. Niet alleen in de horeca, maar ook in de verblijfsrecreatie.” En dat kan al met relatief eenvoudige trucjes? “Jazeker. Kijk bijvoorbeeld naar de welkomstruimte of lobby van je bedrijf. Bij uitstek de ruimte waar gasten hun klachten kwijt kunnen. Als je daar een ontspannen sfeer creëert door koele kleuren in het interieur te gebruiken en een prettige geur te verspreiden, zijn gasten meer ontspannen. Je ziet dan, dat klachten vaker op een redelijke manier opgelost kunnen worden. Ook het inzetten van vogelgeluiden en natuurlijke kleuren doet de hartslag verlagen en geeft de gast een rustig en veilig gevoel, waardoor ze meer activiteiten ondernemen. Of neem je menukaart. Die kun je heel eenvoudig aanpassen door bijvoorbeeld het euroteken weg te laten. Als je de prijs fysiek kleiner maakt, wordt hij ook mentaal kleiner. In één restaurant deed dat de verkoop met 8 procent toenemen. Ook geuren kun je relatief makkelijk inzetten. Als je een citroengeur verspreidt, ervaren gasten onbewust een gevoel van frisheid. Daardoor laten ze de omgeving merkbaar schoner achter. Dat maakt de beleving beter én scheelt in je schoonmaakkosten.” Beleving en sfeer zijn bij uitstek de knoppen waaraan je moet draaien bij neuromarketing. Dan hebben we het dus over zintuigen. Maar ook over iets dat sterk verbonden is met onze zintuigen: het geheugen. “Ja, ik heb daar zelfs een woord voor bedacht: geheugenma
29 Online Touch Home