0

Jaarverslag 2019

Inleiding Het bestuur van Huis voor de Binnenstad Met trots presenteren wij u een overzicht van onze activiteiten in het afgelopen jaar. In 2019 is onze organisatie nog dichter bij de ondernemers gekomen. Met de aanvulling van gebiedsvertegenwoordigers in het bestuur weten we nog beter wat er leeft in de binnenstad. We zijn in 2019 gestart met het Binnenstadfonds waardoor we nu kunnen zorgen voor betere aankleding en beleving in de stad. Onze focus op de Nijmeegse Winterweken heeft geleid tot meer bezoek in deze belangrijke periode van het jaar. Een evenement met potentie om verder te kunnen groeien vanuit een grotere samenwerking met steeds meer ondernemers in de stad! Al met al een bruisend jaar, met veel nieuwe en mooie activiteiten. Op naar een nog mooier 2020! Turgay Tankir, bestuursvoorzitter Colofon Stichting Huis voor de Binnenstad Van Schaeck mathonsingel 12 Postbus 1004, 6501 BA Nijmegen Tel: 024-3223673 Mail: secretariaat@centrumnijmegen.nl www.huisvoordebinnenstad.nl Frank Jasper Bestuurslid Algemeen bestuur: Gebiedsvertegenwoordigers: - Hertogstraat Binnenstadmanager: Maarten Mulder 06-53669188 m.mulder@centrumnijmegen.nl Projectmanager: Madelon Kersten m.kersten@centrumnijmegen.nl - Marikenstraat - Hezelstraat Promenade en omgeving - Grote Markt - Waalkade - Ziekerstraat - Molenpoort Passage - Houtstraat - Bloemerstraat - Moenenstraat - ‘t Eigen Kwartier Kwaliteitszetels: - Cultuur Netwerk Nijmegen - Vereniging Commercieel Vastgoed Nijmegen Rob Visser Secretaris Peter Freriks Penningmeester Turgay Tankir Bestuursvoorzitter Mark Boleij Bestuurslid Bert Hogemans Bestuurslid Huis voor de Binnenstad wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door ondernemers, voor ondernemers Samen werken loont! Het Huis voor de Binnenstad kan samenwerkende ondernemers ondersteunen. In 2019 verzorgde het Huis de administratie rond de gebiedsplattegrond van ’t Eigen Kwartier en de contributie voor de Hertogstraatondernemers. Nieuws Huis voor de Binnenstad informeert over zaken die voor jou als binnenstadondernemer van belang zijn. Meld je aan voor onze nieuwsbrief of kijk op huisvoordebinnenstad.nl Duurzaamheidsmakelaar Investeringen in energiebesparende maatregelen verdienen zichzelf vaak terug. Dat is alleen lastiger voor ondernemers in een gehuurd pand. In 2019 hebben 10 ondernemers en eigenaren advies gekregen van een duurzaamheidsmakelaar in onze pilot verduurzaming winkelpanden. Hierbij is gekeken naar de meest eerlijke verdeling van kosten en opbrengsten tussen eigenaren en huurders is voorgesteld. Dit heeft geleid tot hele concrete adviezen en rekenmodellen waar iedere ondernemer zijn voordeel mee kan doen. www.huisvoordebinnenstad.nl/nijmegen-klimaatgerust Passantentelsysteem Samen met de gemeente brengen we de drukte in de binnenstad in beeld. Daarmee kunnen we volgen hoe de binnenstad zich ontwikkelt. Ondernemers kunnen deze data gebruiken om hun openingstijden op af te stemmen en personeelsplanning te optimaliseren. Kijk op www.huisvoordebinnenstad.nl/tellingen Nieuwjaarsbijeenkomst Begin 2019 trapten we af met een grote ondernemersbijeenkomst in de Stevenskerk. Dankzij acties tijdens de Winterweken kon een cheque ter grootte van € 840,00 aangeboden worden aan de Stevenskerk. Er zijn plannen gemaakt voor het nieuwe Binnenstadfonds en het Blauwe Steentje werd uitgereikt aan Rob Jaspers als blijk van waardering voor zijn inzet voor de Binnenstad. Onderzo nancieringsstructuur BRO heeft de organisatie- e eringsstructuur van het Huis voor de Binnenstad vergeleken met die van binnenstadorganisaties in andere steden. Met de aanbevelingen kan het bestuur verdere stappen zetten om het Huis voor de Binnenstad toekomstbestendig te maken. Beter beleid Namens ondernemers denken wij actief mee met beleidsvraagstukken van de gemeente. In 2019 was het Huis betrokken bij de Economische Visie, Terrassennota, Mobiliteitsvisie en het Citymarketingbeleid. Ondernemersportal Op ondernemers.huisvoordebinnenstad.nl kan iedere ondernemer zelf de gegevens van zijn eigen bedrijf actueel houden. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten: het Huis kan met ondernemers in contact komen om zinvolle informatie over de binnenstad met ze te delen en door de koppeling met intonijmegen.com kunnen bezoekers van de binnenstad de juiste informatie over alle bedrijven vinden!

Voor bezoekers IntoNijmegen Afgelopen jaar vond de samensmelting plaats van o.a. de website centrumnijmegen.nl met intonijmegen.com. Samen met Cultuur Netwerk Nijmegen, Visit Arnhem Nijmegen en gemeente Nijmegen realiseerden we deze gezamenlijke website en social media om Nijmegen nog beter op de kaart te zetten voor bezoekers. En het begin is er! We hebben nog veel dromen en werken er hard aan om komend jaar deze platforms nog verder te ontwikkelen, zodat de bezoeker van Nijmegen alle informatie op één plaats kan vinden. Sinterklaas in Nijmegen Afgelopen jaar waren er maar liefst 5 locaties die je kon bezoeken tijdens Het Huis van Sinterklaas. Op iedere locatie konden de kinderen een speciale activiteit of opdracht doen waarna ze met hun Pietenboekje naar Sinterklaas konden gaan voor zijn handtekening. De route wer k bewandeld! Ouders bleven langer in de stad en konden ondertussen de cadeautjes voor de drukke winterperiode inslaan. Nijmeegse Winterweken Nijmegen verdient een overvolle binnenstad tijdens de kerstperiode. Om bezoekers iets extra’s te geven organiseerden we een vol programma voor jong en oud in de Stevenskerk: luisteren naar hartverwarmende verhalen, kindertheatervoorstellingen, V lms kijken, meedoen aan diverse dans-, musical en circusworkshops, genieten van prachtige koren en dansoptredens. Meedoen aan het unieke Live YogaConcert of genieten van bierproeverijen. Kinderen konden hun bijzondere wens ophangen in de 8 meter hoge, prachtige WinterWensboom. We lieten dromen uitkomen! Met maar liefst 23.798 bezoekers (die allemaal ook de binnenstad bezochten!) is de tweede editie succesvol afgesloten. Volgend jaar weer! intonijmegen.com

Binnenstadfonds Sinds 1 januari wordt in de binnenstad van Nijmegen reclamebelasting geheven. Deze doelbelasting wordt als subsidie beschikbaar gesteld aan het Huis voor de Binnenstad die de middelen inzet ten behoeve van de binnenstad. In 2019 werd vanuit het fonds bijgedragen aan de verschillende activiteiten. Dankzij het fonds is een extra impuls gegeven aan het Huis van Sinterklaas en de Nijmeegse Winterweken In samenwerking met de Vierdaagsefeesten is een eerste aanzet gedaan om dit evenement middels spandoeken boven de straten extra sfeer en zichtbaarheid te geven. De Big Draw kon dit jaar extra uitpakken door ondernemers tegen een lage onkostenvergoeding te laten deelnemen aan de ramenroute. Het Eigen Kwartier bedacht en produceerde zelf een platte grond om alle unieke bedrijven binnen          kaart te zetten. De Bloemerstraat organiseerde Parkingday waarbij er een dag lang op alle parkeerplaatsen in de straat van alles werd georganiseerd met en door de ondernemers uit de straat. Verschillende straten hebben voor hun complete jaarprogramma een bijdrage ontvangen waardoor ze net wat extra konden uitpakken.

   winterweken Dankzij de komst van het Binnenstadfonds kon de hele binnenstad nog sfeervoller verlicht worden tijdens de winterweken. Door de gezamelijke aanpakken zijn er in 2019 veel verbeteringen gerealiseerd naast het normale programma dat de meeste straten in voorgaande jaren zelf organiseerden. Zo zijn de bomen op het Mariënburgplein voorzien van       kroonluchters aan de lichtmasten gekregen, zijn de veerpoorttrappen voorzien van verlichting, zijn de armaturen langs de terrassen aan de Waalkade vernieuwd en is alle verlichting in de ringstraten gerenoveerd. Op 3 november is de sfeerverlichting feestelijk geopend door wethouder Esselbrugge.

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
Home


You need flash player to view this online publication