5

Doel 6: Duurzaamheid 6 Een moeilijk woord dat je overal hoort is: duurzaamheid. Het betekent dat iets van goede kwaliteit is. Dan gaat het langer mee, en dat is beter voor ons, én de wereld om ons heen. Klinkt logisch, en Sjaloom Zorg werkt daar natuurlijk graag aan mee. Eén van onze duurzaamheidsdoelen is om beter op het eten te letten. Daarom zijn we op De Kaoie en Smalstad XL een project gestart om gezonder te eten en minder voedsel te verspillen. Bewust Esther de Boer werkt als assistent zorgkundige op Smalstad XL. Ze is gek op koken en bakken, en deed zelfs mee aan Heel Stalland Bakt. Esther vindt het leuk om na te denken over < In de supermarkt kiezen Mia (links) en Cora (rechts) graag gezonde producten. andere manieren om met voedsel om te gaan. ‘Er wordt onnodig veel verspild,’ zegt ze. ‘Daar worden we ons steeds bewuster van. Vaak zitten verbeteringen in kleine dingetjes. We snijden de kaasplakken nu door de helft en gebruiken theezakjes vaker dan één keer. We zitten soms zo vastgeroest in gewoontes, dat we het niet eens meer zien. Daarom is het goed dat we nu actief met de bewoners en de collega’s nadenken over hoe het anders kan.’ Lekker eten Op De Kaoie is Cora ten Hove (helpende welzijn) verantwoordelijk voor het project Duurzaam Eten. Ze vertelt dat ze sinds kort elke vrijdag voor de hele groep kookt. ‘De bewoners mogen dan zelf kiezen wat ze willen eten. Stamppot van sla met spekjes bijvoorbeeld, een typisch Zeeuwse maaltijd. Maar op De Kaoie hadden ze het al jaren niet meer gehad. En dan ruikt het toch lekker in de gang, daar krijg je vanzelf honger van! De maaltijden uit de stoomoven ruik je niet, dat is erg jammer.’ Minder zoet Cora somt op wat er nog meer veranderd is sinds de start van het project. ‘We kopen minder koekjes, gebruiken halfzoete jam, magere vleeswaren, vers fruit, meer yoghurt en minder vla. Overal staan afvalbakken om afval juni 2025 5

6 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication