28

Innoveren, leren en business genereren DAB als dé agrifood broedplaats van de Zuidwestelijke Delta Delta Agrifood Business (DAB) wil hét innovatie- en expertisecentrum voor plantbased agrifood zijn in de Zuidwestelijke Delta. En die missie lijkt te slagen. Want het aantal startups, gevestigde agribedrijven en onderwijsinstellingen dat met elkaar onder deze noemer werkt aan agrifoodgerelateerde vraagstukken, groeit razendsnel. Ruimte creëeren DAB is in 2018 ontstaan op verzoek van de agrifoodsector. Nu biedt DAB - letterlijk en figuurlijk - de ruimte aan bedrijven en onderwijsinstellingen in Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland om vanuit verschillende thema’s te werken aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van agrifood. De juiste faciliteiten Geen geschiktere lokatie voor deze broedplaats van vernieuwing dan het voormalige Suikerlab in Bergen op Zoom. Hier kwamen vroeger de suikerbieten om ze onder meer te testen op het suikergehalte en om ziektes eruit te halen. Je vindt er dan ook laboratoria op meerdere verdiepingen, kantoorruimtes, ruime vergaderzalen met veel daglicht, een keuken en een centrale hal waar ontmoetingen spontaan en georganiseerd kunnen plaatsvinden. Op het terrein zijn klimaatkassen te vinden en veel parkeergelegenheid. Het gebouw is up-to-date met mooie, historische details naast nieuwe, “Bedrijven die behoefte hebben aan georganiseerde toevalligheden, vinden bij DAB hun plek.” Peter Berben, projectleider DAB DAB beschikt over een grote mooie ruimte om gezamenlijk koffie te drinken en ideeën uit te wisselen. In de labruimtes wordt onder andere door VARTA toegepaste wetenschap verricht. milieubewuste elementen zoals een kurkvloer, luchtzuiverende muurverf en een junglewand. Open en toegankelijk Dat de lokatie aantrekkelijk is, verraden de naambordjes naast de deuren van de verschillende ruimtes in het witte gebouw. Achter vrijwel ieder plexiglas plaatje bij de deur prijkt de naam van een bedrijf of instelling die met andere agrifoodbedrijven en het onderwijs innovatie in plantbased food handen en voeten wil geven. Maar ook wie hier geen vaste kantoor- of labruimte heeft, kan gemakkelijk aansluiting vinden. DAB werkt in en vanuit het gebouw. Zo zijn er in samenspraak met HAS Hogeschool momenteel tientallen studenten ‘in het veld’ aan de slag met stages en beroepsopdrachten. Bedrijven in de lead Peter Berben is projectmanager bij DAB en vertelt: “Grote bedrijven en mkb’ers uit de regio vinden hier een vruchtbare bodem voor hun “Wij zien de ontwikkeling van het DAB als complementair naast ons eigen Green Protein Centre. Het DAB is heel toegankelijk en daardoor laagdrempelig voor startups en studenten.” Frank van Noord, directeur COSUN Innovation 28 - FOOD Locaties 2021/2022

29 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication