Ongeveer een jaar lang werkte DIJKHAM bouw aan de bouw van het nieuwe, duurzame bedrijfspand van strooikaasspecialist Grozette in Woerden. Begin oktober 2021 werd de productiehal in fases in gebruik genomen en verhuisden de mede werkers vanuit hun inmiddels flink verouderde werkomgeving naar een hypermodern pand ernaast. Een groter verschil is nauwelijks denkbaar. DIJKHAM bouw verwezenlijkt ‘BREEAM Outstanding’ nieuwbouw voor Grozette M et het oog op toekomstige groei kocht Grozette al ruim 10 jaar geleden het gebouw van hun failliet verklaarde buurman. “Achteraf gezien is dat een goede strategische zet geweest, want anders was uitbreiding op deze plek of elders in Woerden niet mogelijk geweest”, vertelt directeur Ewald Bontje. “Ons bedrijf groeit al jaren. We leveren onze producten inmiddels aan de voedselindustrie in 35 verschillende landen wereldwijd. We hebben nu 120 vaste medewerkers en een flexibele schil van zo’n 40 mensen, die voor een groot deel allemaal uit Woerden komen. Willen we ons grootste kapitaal, onze mensen, behouden, dan is het voor ons heel belangrijk om op deze plek verder uit te breiden.” Uitblinker in BREEAM bouwen In 2018 werden de buurgebouwen gesloopt. Het duurde nog tot de zomer van 2021 voordat de benodigde bouwvergunningen rond waren. Grozette liet architect RDG ontwerp & advies, met veel ervaring in de kaasindustrie, een nieuw gebouw ontwerpen. “Deze bouwtekening hebben wij voorgelegd aan drie bouwbedrijven”, vertelt Bontje. “DIJKHAM bouw kwam voor ons als beste uit de bus. Wij wilden een BREEAM Outstanding gebouw en hun plan van aanpak en ervaring op dat gebied sprak ons erg aan. Verder hadden we een goede klik samen en bleken zij voor ons ook op andere gebieden de beste match te zijn.” Hans Cornelissen is de projectleider vanuit DIJKHAM bouw en vanaf het eerste grondwerk nauw betrokken. “Als hoofdaannemer verzorgen wij alle contacten met de verschillende partijen die hier aan het werk zijn”, vertelt hij. “Het gaat om een hoogwaardig bedrijfsgebouw, dat qua duurzaamheid in de hoogste categorie valt. Daar komen heel wat verschillende specialismen en installaties aan te pas. Zo wordt de warmte die vrijkomt in de droogtunnels - de plek waar water uit de kazen wordt gehaald - hergebruikt voor de verwarming van het gebouw en het water. Verder heeft dit pand hoge isolatiewaardes, zonnepanelen op het dak en allemaal slimme toepassingen om bijvoorbeeld licht en ventilatie optimaal af te stemmen op het aantal gebruikers in een ruimte. Ook is er een ecoloog bij dit project betrokken die ons begeleidt en adviseert over 46 - FOOD Locaties 2021/2022
47 Online Touch Home