49

De wereldbevolking groeit en de vraag naar voedsel is diverser dan ooit, evenals de wijze waarop we het consumeren. Consumenten verwachten hoge kwaliteit en dagverse producten die 24/7 beschikbaar zijn, tegen lage kosten. Tel hier de toenemende online retailing van vandaag en het groeiende belang van gezondheid en duurzaamheid bij op, en het moge duidelijk zijn dat dit uitdagende tijden zijn voor de Agri Food-industrie. “We willen ons voedsel vers en we willen het nu.” Anne Saris N ederland is de op één na grootste exporteur van Agri Food-producten ter wereld, na de Verenigde Staten, met een waarde van bijna 96 miljard euro1. Het merendeel van deze Agri Foodproducten wordt geëxporteerd naar de E.U. (70 miljard euro): op de eerste plaats naar Duitsland, gevolgd door België, het VK, Frankrijk en Italië. Het gaat om snijbloemen/planten (7,6 miljard euro), vlees (7,3 miljard euro), zuivel (6,5 miljard euro), fruit (6,5 miljard euro) en groenten (5,6 miljard euro). Een deel van deze producten wordt rechtstreeks naar andere EU-landen overgeslagen, maar aan veel stromen wordt in Nederland waarde toegevoegd door verwerking, reconditionering, verpakking/etikettering, etc.. 80% van de geconsumeerde voedingsproducten heeft een cold chain keten nodig. Cold chain Een cold chain is een reeks van opslag- en distributieactiviteiten bij een bepaalde temperatuur (range). De cold chain is nodig om verschillende producten, zoals voedsel en landbouwproducten, te bewaren. De markt voor cold chain groeit in een snel tempo als gevolg van de stijgende markt voor diepgevroren en gekoelde voedselproducten en de hogere vraag van consumenten en producenten. Geconditioneerde opslag Geconditioneerde opslag staat centraal in de cold chain. Geconditioneerde opslag is temperatuurgecontroleerde opslag van goederen in een gereguleerde omgeving om te voorkomen dat goederen bederven en om te voldoen aan de vereiste weten regelgeving. Geconditioneerde opslag omvat over het algemeen twee categorieën: gekoeld of bevroren. De eerste categorie is bedoeld om de opgeslagen goederen op een optimale temperatuur te houden, bederf tegen te gaan en de houdbaarheid te verlengen. Een diepvriesmagazijn streeft naar een constante temperatuur om ervoor te zorgen dat er geen risico is op schade of wijziging van de integriteit van de producten. In beide gevallen is kwaliteitscontrole essentieel en verplicht om de EU-markt te kunnen betreden. Niet alleen tijdens opslag, maar ook tijdens productie, transport, herverpakking, etc. Producten die gekoeld moeten worden opgeslagen, hebben daarom vaak een hele - ononderbroken - koude supply chain nodig. En Nederland kan dat bieden! Zowel de opslag als het koeltransport. 1) CBS/WUR 2020 FOOD Locaties 2021/2022 - 49

50 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication