Kennisoverdracht Het World Food Center zoekt ook de verbinding met het onderwijs. Van de Pol: “In de Foodvalley bevindt zich 85% van de onderzoeksfaciliteiten in food. De beste universiteit in agri-food ligt om de hoek in Wageningen. Daarnaast hebben we in Ede een breed scala aan opleidingen van VMBO, MBO tot HBO. We willen deze partijen een plek geven in dit gebied. Aeres MBO heeft zich inmiddels op het terrein gevestigd. Om ze zo te laten integreren in de panden waar ook de bedrijven zitten. Wat je dan ziet is dat studenten makkelijker in contact komen met de bedrijven en makkelijker een stageplek vinden. Er ontstaat een andere dynamiek dan in een schoolgebouw.” Artist impression van het duurzame bedrijfsverzamelgebouw DELTA op World Food Center. moet iets bijzonders worden. In het gebied verschijnt 50.000 m2 commercieel vastgoed. Daarin is iedereen welkom die iets doet in de agri- en foodindustrie, met uitzondering van productie en logistiek. Er is plek voor innovatieve foodbedrijven, startups, maar ook bedrijven met een lange historie en multinationals. Maar ook voor laboratoria en voor organisaties en kennisinstellingen om samen te bouwen aan een gezonde toekomst op het gebied van voedsel. Galle licht toe: “Waar we op inzetten is het maken van een omgeving voor kenniswerkers. Dit soort specialisten worden steeds schaarser. Deze omgeving moet fantastisch en inspirerend zijn, waar mensen het fijn vinden om te verblijven.” Volgens Galle is het cruciaal in de arbeidsmarkt van nu en van morgen, dat je schaars personeel weet te verleiden door gebouwen en gebieden te ontwikkelen die duurzaam zijn en waar mensen zich thuis voelen. “Waar mensen die in deze wereld opereren elkaar kunnen ontmoeten en inspireren, in een omgeving met voorzieningen.” De Boer vult aan: “Dit is de beste foodlocatie voor bedrijven die zich bezig willen houden met nieuwe producten, met innovatie en die ook dichtbij de consument willen zitten. Een unieke propositie.” Corona bevestigt nog maar eens dat bedrijventerreinen zonder andere functies, buiten kantoortijden naargeestige plaatsen worden. Na vijf uur gaat het licht er letterlijk uit. Dat wordt in het WFC anders, juist ook omdat er ook woningen in het gebeid zijn. Galle: “De aanwezigheid van woningen is essentieel. Je geeft een gesloten defen8 - FOOD Locaties 2021/2022 sieterrein terug aan de stad.” Die woningen zijn gewild en de eerste 150 zijn in aanbouw. Maar er is meer dat het gebied levendig moet houden. Zo komt er een restaurant, kinderopvang en sportvoorzieningen. Die zijn in de eerste plaats bestemd voor de werkers in het gebied, immers om die te verleiden en te behouden moet een werkgever tegenwoordig meer bieden dan een luxe bureaustoel en een leaseauto. Maar de werkers hebben niet het alleenrecht, ook de rest van Ede is welkom. Het restaurant, dat in het ketelhuis verschijnt, wordt een plek voor voor ontmoeting en een goede maaltijd. De gedachte achter het World Food Center is dat het een gemeenschap moet zijn, een actieve community. Waar bedrijven met elkaar verbonden worden, de samenwerking zoeken en komen tot co-creatie en inventiviteit. De Boer: “Daarvoor hebben we een community-manager die actief bedrijven verbindt. Die gaat bij de bedrijven langs. Die weet waarmee bedrijven bezig zijn, en legt onderling contact.” Daarnaast zijn er op het terrein diverse professionele indoor en outdoor evenementenlocaties waar regelmatig congressen, seminars, evenementen en foodfestivals worden georganiseerd. De Boer: “Maar ook in de architectuur en de stedenbouw komt het verbinden terug, omdat de gebouwen die we hier maken een transparante plint krijgen. Waarbij het uitnodigend is om naar binnen te gaan.” Het gebied is de overgang van de stad naar de natuur van de Veluwe, en met zo veel natuurschoon om de hoek krijgt duurzaamheid een belangrijk stem. Galle: “Als de hele wereld en zeker de voedselindustrie bezig is met circulariteit, dan moet je dat terugvinden in de gebouDe oude stormbaan is decor voor evenementen als FoodUnplugged.
9 Online Touch Home