Niet de mens, maar het dier is leidend “Van 1 april tot 1 november lopen de varkens in de wei” Jop van Toor, Bioboer Jop Bioboer Jop, zoals de boerderij van Jop van Toor (pas 24 jaar) heet, wil alleen het beste voor dieren. Dat betekent: een varken moet leven zoals een varken van nature leeft. Mét het genot van vrijheid en de verkoelende werking van een modderbad bijvoorbeeld. En Jop gaat zelfs nog verder dan dat: hij wil zo klimaatneutraal mogelijk werken. Onder meer met zelfopgewekte energie, regionale samenwerkingen en een korte keten. Hup Jop! Onvergetelijk lekker koken én samen dingen voor elkaar krijgen “Alles waar we mee koken, is ook te proeven en te koop” Donato Cassaro, Donato’s Gewoon Bijzonder In het voormalige Raadhuis van Ravenstein bestiert Donato Cassaro een restaurant, lunchroom, winkel én cateringbedrijf onder de naam Donato’s Gewoon Bijzonder. Ondernemersgeluk zit voor hem in twee dingen: onvergetelijk lekker Italiaans-Nederlands koken én samen dingen voor elkaar krijgen. Dat doet hij met gemeenten en omwonenden: zo is de mooie serre ontstaan, als alternatief voor een buitenterras. En ook met zijn gezin: vrouw Sasha en kinderen werken volop mee. “Ik ga voor de beste smaak en koop alleen duurzaam geteelde cacao rechtstreeks van de boeren” Christian van Kempen, Christian Chocolaterie Van de garage naar een succesvolle chocolaterie Ook al wist Christian van Kempen als kind al dat hij ‘iets met voeding’ wilde, duurde het even voordat zijn ondernemersdroom werkelijkheid werd. Pogingen om een zaak over te nemen strandden en in de beginjaren produceerde hij nog vanuit zijn garage. Maar nu staat er wat hij jaren voor ogen had: een chocolaterie van 120 m², twintig personeelsleden en omzet van een miljoen euro. Daar is-ie trots op. Net als op ‘zijn’ stad. Niet voor niets bedacht hij de Osse Trotse: een bonbon met een pauw erop. “Ik wil gaan werken met ‘statiegeldbakjes’ van hard plastic” Imro Buth, Doggy Bag Exotisch, hip en duurzaam tafelen bij Doggy Bag Where South America meets Asia. Het zinnetje op de website van restaurant Doggy Bag dekt de lading prima. Eigenaar Imro Buth combineert namelijk de Surinaamse keuken – zijn roots liggen in het Zuid-Amerikaanse land – met de Aziatische kaart tot exotische, hippe gerechten. En die serveert hij op geheel eigen wijze: in duurzame bakjes, of gasten nu plaatsnemen, afhalen of laten bezorgen. En de leftovers? Die worden niet weggegooid, maar gaan in een doggybag mee naar huis. “Er zijn nog genoeg kansen qua automatisering en robotisering” Leon The, Padifood Aziatische thuismaaltijden van restaurantkwaliteit Ooit begon de vader van Leon The met het bereiden van Aziatische thuismaaltijden. Gewoon met een paar koks en wat woks, vanuit restaurant De Padihoeve, maar wel van restaurantkwaliteit. Dit werd de basis voor Padifood: een groot en innovatief familiebedrijf met een paar honderd medewerkers dat levert aan marktleiders in het supermarktwezen. Leon gaat mee met zijn tijd, zeker op het gebied van duurzame productie en gezonde voeding, maar bewaakt altijd de familiewaarden. FOOD Locaties 2022/2023 - 21
22 Online Touch Home