22

Vlees als voedingsbron: bijna passé Verbinding via een biologische tuin “Onze vegan producten zijn van een vergelijkbaar niveau als vlees - of beter” Joop Wolters, the LIVEKINDLY Collective The LIVEKINDLY Collective is een internationale organisatie die plantaardig eten tot de standaard wil maken. Waarom? Omdat ze geloven dat de vleesindustrie niet in staat is om te blijven voldoen aan de wereldwijde voedingsbehoefte. The LIVEKINDLY Collective is opgericht in 2020, maar heeft nu al zes vleesvervangende merken. In Oss worden met name plant-based chicken-producten voor het label Likemeat geproduceerd. Met succes en grootse plannen: de productie wordt verzevenvoudigd! Duurzaamheid zit ‘m ook in de details “We hebben de hoogste haalbare BREEAMscore behaald: Outstanding” Rowell Versleijen, Plus Retail Eén volledig gemechaniseerd Plusdistributiecentrum dat vier DC’s vervangt: binnenkort opent-ie op bedrijventerrein Vorstengrafdonk. Volgens supply chain directeur Rowell Versleijen gaat er straks 70 procent van het landelijke volume kruidenierswaren doorheen. En naast groot is het DC ook zo duurzaam als het kan zijn: het terrein telt 11.000 infiltratiekratten, 11.000 zonnepanelen en er is geïnvesteerd in groen. Mét een bijenhotel en vleermuizenkast, want volgens Rowell zit duurzaamheid ‘m ook in de details. “We rollen momenteel onder meer een innovatief, duurzaam en verspillingsvrij concept uit voor handreinigingssystemen” Laurens Metternich, Spectro 22 - FOOD Locaties 2022/2023 Food hygiene: altijd maatwerk Spectro maakt reinigingsproducten voor professional cleaning, vehicle care én food hygiene. Volgens CEO Laurens Metternich is vooral bij de laatste divisie een grote vraag naar duurzame en innovatieve concepten. Zijn grootste uitdaging daarbij? Ervoor zorgen dat het reinigingsconcept perfect aansluit bij het productieproces. Of dat nu open of gesloten is, geautomatiseerd of manueel. Voor Laurens trouwens geen probleem, want bij Spectro smullen ze van maatwerk. “Bijen, hommels, vele soorten vlinders… de aantrekkingskracht is groot” Luc Willems, Oogstgenoten Tientallen soorten groenten, verschillende kruiden en een pracht aan wilde bloemen. Het is zomaar een greep uit de biologische tuin van Oogstgenoten in Demen, een initiatief van Onder d’n Plag. Luc Willems, bedenker en één van de zeven vrijwilligers, is trots op wat er in een paar jaar is verbouwd en vooral opgebouwd. Want er zijn maar liefst vijftig gezinnen actief die het hele jaar kunnen oogsten. Ze ontmoeten, werken samen en inspireren: ze zijn verbonden via de natuur! “Ik laat graag zien hoe leuk, gemakkelijk en lekker een plantaardig voedingspatroon is” Suzanne Beekenkamp, Puur Suzanne Inspiratie uit de plantaardige keuken Suzanne Beekenkamp van Puur Suzanne prikkelt mensen om meer vegan te eten. Ze deelt recepten via Instagram, blogt over restaurants in de buurt en heeft zelfs een boek uitgebracht: Vaker Plantaardig. Niet om anderen de les te lezen, maar om te inspireren. Suzanne zelf gooide zo’n negen jaar geleden het roer om. Door misstanden in de veehouderij en vanwege lichamelijke klachten. En dat hielp: sindsdien voelt ze zich fitter, energieker en gezonder. Ze hoopt dat velen haar volgen. “Het is inmiddels precisielandbouw: we kunnen heel gericht bijvoeden” Edwin en Yvette Uijen, Uijen Tuinbouw Modern groente telen, maar wel zoals vroeger Telen zoals vroeger, maar wel met moderne technieken: dat is waar Edwin en Yvette Uijen voor staan met hun Osse tuinbouwbedrijf in prei, spinazie en rucola. Het gaat niet om snel en veel, maar om beter en gezond. Insecten en vogels? Die bestrijden ze niet, maar zetten ze in. De bodem? Die pompen ze niet kunstmatig op, maar voeden ze zo natuurlijk mogelijk. Wél met behulp van gps-besturing en bodemscanners. Edwin en Yvette noemen hun werkwijze ‘het moderne vroeger’.

23 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication