23

“Soms lukt het ons om een natuurgeheim te ontrafelen” Marja en René van de Vorle, Van de Vorle Paddenstoelenkwekerij Eryngii, Nameko en Maitake kweken én hierover vertellen In de biologische Bergse paddenstoelenkwekerij van Marja en René van de Vorle worden geen witte champignons gekweekt, maar alleen die soorten die geliefd zijn bij de betere chefkoks. Eryngii, Nameko en Maitake bijvoorbeeld. En de Van de Vorle’s kweken de natuurwondertjes niet alleen, ze vertellen er ook graag over. Ze geven rondleidingen en zijn aangesloten bij het project Klasseboeren. Zo ontvangen ze basisschoolleerlingen, vierdejaars scholieren van Het Hooghuis en HANstudenten. Oss: dé thuishaven van familie Van den Boogaard “De levensgrote muurschildering op één van de vrieshuizen is een eerbetoon aan Oss” Mireille Manders-van den Boogaard, Vice Versa Of Vice Versa wel eens overweegt Oss te verlaten? Die optie veegt Mireille Manders-van den Boogaard resoluut van tafel. Mireille, die samen met haar broers Koen en Guus de leiding overnam van hun vader, ziet Oss als dé thuishaven. Het bedrijf verzorgt koel- en vriestransport, warehousing en beschikt het over een eigen krattenwasserij. Vooral voor foodproducten, maar ook een beetje voor de pharma (Oss hè). Zeker, alles gebeurt zo klimaatvriendelijk mogelijk: een big issue voor ze. “Onze techniek is gunstig qua houdbaarheid, verspilling en transport” Martine van Weverwijk, Verhoeven Een brood afkoelen: van twee uur naar drie minuten! Verhoeven ontwikkelt en produceert systemen voor intern transport, op- en overslag en maatwerk materieel. Ook zijn ze gespecialiseerd in turn-key producten voor de bakkerij-industrie. Het typisch Osse bedrijf levert over de hele wereld. En ondanks haar omvang doet het dat zo groen mogelijk. Martine van Weverwijk noemt vacuum cooling and baking als paradepaardje. Normaal gesproken moet een brood uit de oven twee uur afkoelen, maar dankzij deze techniek kan dat in drie minuten! De Voedselbank laat niemand vallen “Je ziet elke week voor wie je het doet en dat is heel mooi om te ervaren” Henk Snijders, bestuurslid Voedselbank Oss en Omgeving Mensen die het financieel lastig hebben van een gezond voedselpakket voorzien: dat is het doel van Voedselbank Oss en Omgeving. Dankzij de gulle lokale foodsector, sponsors en inzamelacties lukt dat tot zover goed, maar bestuurslid Henk Snijders, één van de 61 vrijwilligers, maakt zich zorgen. Steeds meer mensen raken in de problemen – begin oktober waren het al 235 huishoudens – en het voedselaanbod krimpt. Toch zijn Henk en collega’s strijdbaar: ze laten niemand vallen! FOOD Locaties 2022/2023 - 23

24 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication