Noord-Brabant internationale hotspot voor duurzame foodtechnologie Dankzij uitstekende faciliteiten en kennisconcentratie ideaal voor start-ups en scale-ups Ontwikkelingen als vegan, de eiwittransitie en reststroomverwaarding zijn terecht hip, hot & happening. Voor een betere wereld zijn ze hard nodig. Ook de markt groeit als kool. Veel vindt zijn oorsprong in Brabant. Dankzij de uitstekende faciliteiten, de concentratie van kennis en bedrijvigheid die de provincie hiervoor biedt. “H avermelk is geen melk”, roept cabaretier Theo Maassen in zijn show. Hoe hard hij dat ook roept, de rest van Nederland denkt er kennelijk anders over. Volgens ProVeg Nederland is de inkoop van plantaardige producten sinds 2016 ruim verdubbeld (+162% 2016-2021). Veel van die producten komen uit Brabant. “De provincie Brabant blijkt een unieke vestigingsplaats voor bedrijven in de food en foodtech, met name voor de sectoren vegan, eiwittransitie en reststroomverwaarding”, vertelt Thijs Taminiau, team lead foreign investment bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). “Dat komt doordat wij hier in Brabant de faciliteiten, kennisinstituten en veel ondernemingen hebben voor opschaling en productie die zich op deze tak toeleggen. Ook steeds meer buitenlandse foodtech bedrijven kiezen daarom voor Brabant. Sinds jaar en dag hebben we een koploperspositie op dit gebied.” Van Vegetarische Slager tot Peel Pioneers De bekendste Brabantse naam in de consumentenmarkt voor vleesvervangers is wel De Vegetarische Slager in Breda. Minstens zo innovatief is Redefine Meat uit Best dat plantaardige biefstukken uit de 3D-printer laat rollen. The Protein Brewery is een innovatieve ontwikkelaar van eiwitrijke voedingsingrediënten. Het bedrijf opende onlangs de eerste grootschalige fabriek in Breda voor hun product Fermotein® dat dierlijk eiwit kan vervangen. Peel Pioneers is een 30 - FOOD Locaties 2022/2023
31 Online Touch Home