7

Jan Vorstermans Pieter Lok “Grenzen bestaan voor ons niet” R Michiel Geraedts uim 70% van alle groente en fruit, dat via Fresh Park Venlo de weg vindt naar Europese consumenten, is lokaal geteeld in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Zo’n 70% van die consumenten bevindt zich binnen een straal van 200 km vanaf Venlo: in het Duitse Roergebied. En hoewel de uitvoer, vanwege de landsgrenzen, in de statistieken geregistreerd staat als export, spreken ze bij Fresh Park Venlo toch veel liever over ‘local for local’ productie. “Grenzen bestaan voor ons niet”, vertelt Jan Vorstermans, business development manager van Fresh Park Venlo. “Wij hebben een belangrijke hub functie, om het nabij gelegen Noordrijn-Westfalen van voedsel te voorzien. In dat verzorgingsgebied, met een Bruto Nationaal Product groter dan Nederland, wonen 20 miljoen mensen. Aan die consumenten danken wij in feite ons bestaansrecht.” Multimodaal uitstekend ontsloten Naast de ‘local for local’ productie komt een kleiner gedeelte van de fresh producten uit andere delen van de wereld naar Venlo, zoals avocado’s, meloenen en blauwe bessen. Grotendeels per schip vanuit de havens in Rotterdam en Antwerpen. Fresh Park Venlo heeft vier gates en is uitstekend multimodaal ontsloten met twee barge- en vier treinterminals in de nabije omgeving. Ook via de snelweg is het Fresh Park gemakkelijk bereikbaar. “Een goede infrastructuur is essentieel voor een park als dit”, legt Vorstermans uit. “De grote stroom aan leveringen naar het Roergebied gaat vanaf hier vooral nog per truck. Trucktransport zal schoner worden door inzet van waterstof en elektrische motoren. Ook dit gaan we faciliteren. Maar voor sommige andere bestemmingen in Europa, die wij van hieruit beleveren, zie je dat er wel een modal shift op gang komt. Met name de Alpenlanden willen het aantal trucks over de weg terugdringen. Een goede oplossing daarvoor is de trailer op de trein, verder Europa in vervoeren. Met de komst van de nieuwe Cabooter treinterminal in Venlo, is dat van hieruit nog beter te verwezenlijken.” Geschiedenis in een notendop Fresh Park Venlo ontstond rond 1960, toen twee coöperaties gezamenlijk 40 ha grond aankochten, waar een veiling voor groente en fruit werd opgericht. Een strategische zet die bepalend zou worden voor de verdere ontwikkeling van het gebied als agrifood regio. Naast de veiling werden loodsen gebouwd, waar handelaren (als huurder) hun tomaten konden verpakken, voordat deze naar Duitsland werden vervoerd. Deze Handelsloods I was het eerste gebouw van wat nu Fresh Park Venlo heet. In de loop der jaren vestigden zich steeds meer AGF handelsbedrijven rondom de veiling. Door schaalvergroting en specialisatie in de jaren 90 vond er een professionaliseringsslag plaats, ook op het gebied van voedselveiligheid. Fresh Park Venlo groeide mee in dit alles. Er kwamen geconditioneerde halFOOD Locaties 2022/2023 - 7

8 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication