11

voedselproductie. En dat zorgde voor een extra uitdaging. Want ook het betonplafond, zo je wilt de vloer van de bovengelegen verdieping, moet hermetisch gesloten en voedselveilig zijn. “Het moest een massieve verdiepingsvloer zijn”, vertelt werkvoorbereider Kenny Kastelijn hierover. “Met vloerverwarming om condensatie tegen het plafond van de ondergelegen verdieping te voorkomen, geen enkel luchtbelletje in het beton en een coating erover, maar ook geen enkele leiding of installatie aan het plafond, maar erin verwerkt.” 45.000 m2 ‘technisch’ plafond Onder meer vanwege de hygiëne-eisen, en om leidingwerk in productieruimtes zoveel mogelijk te beperken, zijn er boven het koeltechnische plafond vier hoofdleidingstraten aangebracht. Met daarin de voeding voor alle gebouwgebonden en procesgebonden installaties. Dat betekent niet alleen kilometers leidingwerk en kabelgoten, maar ook alle verdeel-, patch- en ettelijke luchtbehandelingskasten met luchtkanalen in het plafond. “We moesten al in vroeg stadium zoveel mogelijk installaties met kranen en hoogwerkers aan het dak hangen, om daarna het plafond eronder aan te brengen. Dat is op zich al een uitdaging. Maar die bleek nog groter, aangezien de inkt van het ontwerp op het gewenste moment van montage eigenlijk nog niet droog was.” Waterbatterij Behalve voedselveiligheid is uiteraard ook duurzaamheid voor Hessing van belang. Het gebouw is onder Breeam Very Good gebouwd. Onder meer de restwarmte van de koeltechniek wordt gebruikt om de kantoren te verwarmen. En het hele dak ligt vol zonnepanelen voor eigen stroomopwekking. “Bijzonder is de koppeling met hun ijswatertanks en koeltechniek. Hessing gebruikt ijswater om de groente te wassen. De ijswaterproductie kost veel stroom. Wanneer de zonnepanelen overcapaciteit leveren, kan dit vanwege de bekende congestie niet terug het net op. Nu wordt die capaciteit benut om meer koelvermogen te bufferen in het pand en om de beide 19 meter hoge tanks meer ijswater te laten produceren. Een soort waterbatterij.” Hergebruik water Tot slot is de hele waterhuishouding bijzonder, want de fabriek vraagt tijdens piekuren maar liefst 150 m3 water per uur voor het wassen van groenten en fruit. Zonde om het gebruikte water op het riool te lozen. Via een apart gotensysteem wordt dit proceswater gereinigd, waarna het geschikt is voor hergebruik in het gotensysteem voor de afvoer van het afvalproduct. Ook het hemelwater verdwijnt niet in het riool, maar wordt opgevangen in een waterberging van 4.400 m3 die dient voor infiltratie van het hemelwater op eigen terrein. Van familiebedrijf voor familiebedrijf Dankzij de goede samenwerking met alle betrokkenen in het projectteam van Hessing, kon Van de Ven dit complexe bouwwerk naar volle tevredenheid binnen de planning opleveren. Van de Ven heeft de kennis en ervaring, het eigen materieel en de eigen mensen ervoor in huis. Bovendien is het een familiebedrijf waar de medewerkers zich betrokken bij voelen, meent ook adjunct directeur Smits: “Vanwege de strakke planning en alle uitdagingen, hebben we alle vakanties doorgewerkt. Wel een compliment waard aan ons hele uitvoeringsteam dat geen enkele uitdaging uit de weg is gegaan. We zijn er supertrots op dat we dit als familiebedrijf voor een ander familiebedrijf mochten realiseren.” ‹‹ www.bouwbedrijfvandeven.nl Logistiekvastgoed 2023 - 11

12 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication