54

54 Mandeguod Kookkunsten vanaf It Hiem Na twee recepten voor hartige gerechten is het hoog tijd voor een zoet nagerecht. Nu vind ik het altijd tijd voor een zoet nagerecht, maar dat is een verhaal voor een andere keer. In mijn missie om Italiaanse gerechten een Friese draai te geven en andersom, kwam ik deze keer uit bij Dokkumer koffie. Ik ben opgegroeid in Drenthe en ook in Drenthe is de Dokkumer koffie een populaire manier om de maaltijd af te sluiten. Warme koffie, zachte slagroom en een flinke scheut Berenburg, het is natuurlijk ook een gouden combinatie. Natuurlijk kun je zoiets ‘veritaliaansen’ door er een Italiaanse drank in te gooien, maar dan is het geen Dokkumer koffie meer. Nee, ik pak het anders aan. Ik neem de Dokkumer koffie en maak er een Panna cotta van. Win-win, want veel lekkerder dan zo’n Italiaans puddinkje wordt het niet. Panna cotta is Italiaans voor ‘gekookte room’. De slagroom kunnen we dus afvinken. Als we die room vervolgens naar koffie laten smaken en er een rijke Berenburgsaus aan toevoegen, is de Dokkumer koffie compleet. Wil je er nog een Fries schepje bovenop doen, dan kun je een paar Dúmkes verkruimelen over of rond het puddinkje. Dokkumer koffie, maar dan anders Voor 4 a 5 kleine panna cotta’s Dit heb je nodig: Panna cotta: 500 ml slagroom 3 blaadjes gelatine 2 buisjes oploskoffie (of een hoeveelheid voor 2 kopjes) 25 gram bruine basterdsuiker Saus: 100 ml berenburg + wat extra 150 ml gecondenseerde melk (te koop in blikjes in de supermarkt) Klein snufje zout, optioneel

55 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication