20

OLMENES RUIMTE VOOR ONTWIKKELING Recept van Ytje Ook lekker in de zomer: Erwtensoep Bereiding Breng 2 liter water met de bouillonblokjes, spliterwten en laurierblad aan de kook. Voeg de schouderkarbonade in zijn geheel toe. Laat dit ongeveer 1 uur zachtjes koken. Roer af en toe door. Schil ondertussen de wortel, aardappel en knolselderij en snijd deze in blokjes van circa 1 centimeter. Snijd de prei in ringen en was deze goed. Pel de ui en snijd deze in fijne stukjes. Hak ook de selderij grof. Na ongeveer 1 uur koken zul je merken dat de spliterwten uit elkaar beginnen te vallen en er een groene massa ontstaat. Sommige spliterwten koken eerder of later stuk dan de andere. Roer een paar keer goed door om dit te versnellen. Haal de schouderkarbonade uit de pan, snijd in stukjes en voeg samen met de gesneden groenten en aardappel toe aan de soep. Laat de soep nog ongeveer een half uur zachtjes doorkoken tot de groente en aardappel gaar is en wat geslonken is. 20 Snijd de rookworst in schijfjes en roer deze de laatste paar minuten door de erwtensoep en warm goed door. Breng de erwtensoep eventueel op smaak met nog een beetje extra peper en zout. Tip: bij het maken van erwtensoep gebruikt gedroogde spliterwten van het merk valle del solie. Deze heb ik niet van tevoren geweekt maar wel een keertje afgespoeld onder de kraan. Je kunt ook nog speklappen toevoegen samen met de schouderkarbonade. 500 gram spliterwten 1 prei 2 liter water 2 runderbouillon blokjes 250 gram knolselderij 1 winterpeen 1 aardappel 250 gram 1 rookworst van 275 gram 1 laurierblaadje 3000 gram schouderkarbonade Paar takjes selderij 1 ui Moppentrommel van Tjalling TERUG NAAR INHOUDSOPGAVE Toontje krijgt een stuk chocolade en zijn mama zegt:’ Toontje, bewaar het heel goed, dan kan papa er niet aan zitten.’ Toontje: ‘Ja, mama, dat doe ik.’ Een uur later vraagt mama: ‘ Toontje, waar heb je dat stuk chocolade gelaten?’ Toontje: ‘In mijn mond, mama.’ Een magneet tegen een paperclip. Meid wat ben jij aantrekkelijk. De soep is vaak de volgende dag dikker van structuur en nog lekkerder. Bewaar in de koelkast. Je kunt erwtensoep heel goed invriezen. Doe dit in goed afgesloten bakjes voor maximaal 3 maanden. Serveer de erwtensoep met wat brood, roggebrood met katenspek of op Indische wijze met rijst en sambal. Hé Willem, je mag je Goudvis wel eens schoon water geven. Waarom? Hij heeft het oude nog niet op. Man op het politie bureau: ‘Ik zie buiten een biljet hangen dat u voor € 10.000 een moordenaar zoekt. Ik wou bij deze vragen is dat baantje nog vrij?

21 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication