12

VAN HOLLANDSE BODEM Uniek Zeeuws DNA DE OOSTERSCHELDEKREEFT Dit jaar wordt het seizoen van de Oosterscheldekreeft geopend op 25 maart. Voor kreeft lie� ebbers gaat Oosterscheldekreeft boven alles! Qua leefomgeving is de kreeft niet veeleisend. Zolang de bodem maar rotsachti g is, zodat ze zich schuil kunnen houden in gaten en spleten. Een soortgelijke bodem vind je pas sinds eind 19 eeuw in Zeeland, doordat stenen en betonblokken werden gebruikt voor dijkaanleg met dit culinaire resultaat als gevolg. Door de geïsoleerde ligging van de Oosterschelde hebben Oosterscheldekreeft en inmiddels een afwijkende DNA-structuur ten opzichte van de overige kreeft en uit de wereld, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Door dit unieke DNA en het koude water groeien de kreeft en trager en dat zou volgens kenners ten grondslag liggen aan de superieure kwaliteit. Zo heeft Oosterscheldekreeft een fi jnere en zachtere smaak. Het vangstseizoen van deze delicatesse van eigen bodem loopt tot 15 juli. VIST JE DAT? CANADESE KREEFT 400-500g of 500-600g 12 OOSTERSCHELDEKREEFT 400-600g Wist je dat kreeft en twee verschillende scharen hebben? Een bollere, zwaardere (meestal de rechter) met stompe tanden om bv. schelpdieren mee te kraken. De andere schaar is kleiner en slanker met kleinere, scherpere tanden. Met deze schaar kan de kreeft perfect voedsel in stukken knippen. FOTO’S: PETRA VAN VELZEN

13 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication